Közélet
- Németi Róbert felvétele

Martin M. Šimečka: Nekünk kell megvédeni magunkat

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. március 5. 10:26

Még a legbátrabb újságírók sem lehetnek megváltók, ha a demokráciáról van szó. Szükségük van önökre, a nyilvánosságra, a figyelmes olvasókra, a hallgatókra és nézőkre, akiket felháborít a korrupció, amely fölzabálja a demokráciánkat, és szabadságunkat fenyegeti.

Lassan harminc éve, hogy itt álltam ezen a téren, ahol 1989 novemberében a diákok első nagy tüntetése zajlott a kommunista rendszer ellen, amely elnyomta a szabadságot, és megverette a diákokat. Az a rendszer összeomlott a nyilvánosság nyomása alatt, és én akkor azt hittem, azok voltak az utolsó tüntetések, amelyeken részt vettem.

Tévedtem. Ma azért jöttünk itt össze, mert valaki megölt két fiatalt. Noha nem tudjuk, ki a gyilkos, a tettest ismerjük: a korrupció. Egészen a múlt hétig azt gondolhattuk, hogy a korrupció a demokrácián élősködő undok parazita, amely ugyan fosztogatja a társadalmat, mégis együtt lehet vele élni. Most már tudjuk, hogy ez nem igaz. Ma már tudjuk, hogy a korrupció gyilkolhat, mert meg akar félemlíteni, el akar hallgattatni, a szabadságunkra támad. Azt is tudjuk, hogy ha nem lépünk fel együtt, gyarapodhat az áldozatok száma.

Szívesen mondanám, hogy a közös föllépésünk és védekezésünk során számíthatunk erre a kormányra. Nem mondhatom, mivel nem hiszek ebben. Hogyan is hihetnék, amikor Robert Fico miniszterelnök évek óta azokat az újságírókat támadja, akik leleplezték a miniszterelnök környezetében burjánzó korrupciót? Hogyan hihetnék ebben, amikor még Martina Kušnírová és Ján Kuciak meggyilkolása után sem volt képes bocsánatot kérni az újságíróktól?

2018. március 4. 16:17

Kiska: súlyos válságban az ország, az előrehozott választás lehet a megoldás

Nekünk kell tehát megvédenünk saját magunkat. Az igazságra támaszkodhatunk. Ján Kuciak megmutatta nekünk, hogyan keressük az igazságot. Az összes cikke, nem csak az utolsó, fölhívás a közös védekezésre, melyet a saját vérével írt alá.

Büszke vagyok újságíró kollégáimra, akik megértették Ján üzenetét, s megvan a bátorságuk és eltökéltségük, hogy kövessék őt. De még a legbátrabb újságírók sem lehetnek megváltók, ha a demokráciáról van szó. Szükségük van önökre, a nyilvánosságra, a figyelmes olvasókra, a hallgatókra és nézőkre, akiket felháborít a korrupció, amely fölzabálja a demokráciánkat, és szabadságunkat fenyegeti.

Azt követeljük a kormánytól, hogy velünk együtt védje a demokráciát, és ne a korrupcióra támaszkodjon, hanem harcoljon ellene. Ebben a pillanatban a független média és a demokratikus nyilvánosság szavatolja a demokrácia sikeres védelmét.

Az egyik legjelentősebb amerikai elnök, Thomas Jefferson több mint kétszáz éve azt írta: Ha választanom kell, hogy kormány létezzen sajtó, avagy sajtó kormány nélkül, akkor kétségkívül az utóbbi mellett döntenék. Azt mondta tehát, hogy demokráciában a független média fontosabb, mint a kormány. A szavai a mi helyzetünkre is maradéktalanul érvényesek.

Bízom benne, hogy eljön a nap, amikor olyan kormányunk lesz, amely a mi oldalunkon áll. Ez a nap azonban nem jön el a nyilvánosság és a független média közös erőfeszítése nélkül. Az a tény, hogy sok szlovákiai és európai városban megemlékeznek a két áldozatról, reményt ad, s azt jelenti, hogy a közömbösség korszaka véget ért. Reményt ad, hogy nem felejtjük el Ján Kuciakot, aki az életét adta a szebb jövőnkért. Az adósai vagyunk, és ezt a tartozást úgy tudjuk kiegyenlíteni, ha olyan elszántsággal fogjuk védeni a demokráciát, ahogy ő tette. És mindvégig kitartunk mellette, úgy, ahogy Martina is hű volt hozzá, egészen az utolsó pillanatig.

Martin M. Šimečka

Az írás a Denník N-ben jelent meg, a szerkesztőség beleegyezésével közöljük

Önnek ajánljuk