Közélet

Már jövőre is csökkenhet a foglalkoztatottság

Pozsony | A munkanélküliség szempontjából Szlovákiában továbbra is szakadéknyi különbség van a magyarlakta járások között, ami az elmúlt időszakban ráadásul tovább nőtt. Egyre több munkáltató jelent be tömeges elbocsátásokat is.
Molnár Iván

2019. december 21. 08:00

Csökkent májusban a munkanélküliség az euróövezetben és az EU-ban
- Képarchívum

A szlovákiai átlagot tekintve továbbra is történelmi minimumon van az állástalanok aránya. A Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) legfrissebb adatai szerint az októberi 4,94-ről november végére 4,92 százalékra esett vissza a munkanélküliség.

„Az elmúlt hónap végén 165,5 ezer állástalan volt a munkaügyi hivatalok nyilvántartásában, akik közül egy kedvező ajánlat esetén nem egész 135,5 ezren lettek volna képesek azonnal munkába állni. Ez utóbbiak száma az egy évvel korábbihoz képest több mint 4 ezerrel, az előző hónaphoz képest csaknem 700-zal csökkent”

– nyilatkozta Marián Valentovič, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ vezérigazgatója.

Rimaszombat vezet

Az ország egyes régiói között azonban látványos különbségek vannak. A legnagyobb munkanélküliséget továbbra is a Rimaszombati járásban mérték, ahol a munkaképes lakosság több mint 15 százaléka állástalan. A legrosszabb helyzetben levő járások tízes toplistáján további három magyarlakta járás (Nagyrőce, Rozsnyó, Tőketerebes) található. Novemberben a Trencséni járásban volt a legkevesebb állástalan, nem egész 2 százalék, ugyanakkor a legjobb helyzetben levő tíz járás között is négy olyan található, amelyben jelentős magyar népesség él – Dunaszerdahely, Galánta, Vágsellye és Nyitra. Az elmúlt időszakban a magyarok által lakott régiók között nemhogy nem csökkent, hanem még nőtt is a különbség, hiszen míg például a Rimaszombati és Rozsnyói járásban az elmúlt hónapban nőtt az állástalanok aránya, az említett négy nyugati magyarlakta járásban további csökkenést mértek.

Munkanélküliség

Eltérő lehetőségek

Az elmúlt hónap végén a munkaügyi hivatalok ugyan csaknem 98 ezer betölthető állást kínáltak a munkát keresőknek, az ország egyes régiói között azonban e tekintetben is hatalmas különbségek vannak. Míg Pozsony megyében több mint 28 ezer szabad állást regisztrálnak, Besztercebánya megyében nem egész 6 ezret.

„Az év utolsó és első hónapjai nem nevezhetők kedvező időszaknak az új alkalmazottak felvétele szempontjából”

– nyilatkozta ezzel kapcsolatban Ján Richter munkaügyi miniszter.

A gazdasági növekedés fokozatos lassulása miatt ráadásul egyre több munkáltató kénytelen megválni az alkalmazottaitól. Richter szerint csak novemberben három tömeges elbocsátást jeleztek a munkáltatók. Az év egészét tekintve eddig 46 tömeges elbocsátást jelentettek be, ami miatt több mint 5300 alkalmazott állása került veszélybe. Peter Kažimír jegybankelnök már a hét elején jelezte, hogy a gazdaság lassulása miatt búcsút inthetünk a foglalkoztatottság látványos bővülésének is, a jegybank legfrissebb előrejelzése így azzal számol, hogy az ideihez képest jövőre már enyhén növekedhet az állástalanok aránya Szlovákiában.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus vásárlás

Újra megrohamozhatjuk a boltokat

parlament k
Frissítve

A parlament elfogadta a világjárványra reagáló pénzügyi intézkedéseket

parlament k
Frissítve

A munkanélküliek az eddiginél tovább lesznek jogosultak a segélyre

Igor Matovič

Még szigorúbb intézkedések jöhetnek húsvétra

Tavaly ezen a napon kékbe öltözött Érsekújvár főtere

Lelki segélyvonal és tanácsadás az autizmussal élők családjainak

parlament k

Csak a következő ülésen szavaznak a belügyminisztérium javaslatairól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.