Közélet

Már jövőre is csökkenhet a foglalkoztatottság

Pozsony | A munkanélküliség szempontjából Szlovákiában továbbra is szakadéknyi különbség van a magyarlakta járások között, ami az elmúlt időszakban ráadásul tovább nőtt. Egyre több munkáltató jelent be tömeges elbocsátásokat is.
Molnár Iván

2019. december 21. 08:00

Csökkent májusban a munkanélküliség az euróövezetben és az EU-ban
- Képarchívum

A szlovákiai átlagot tekintve továbbra is történelmi minimumon van az állástalanok aránya. A Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) legfrissebb adatai szerint az októberi 4,94-ről november végére 4,92 százalékra esett vissza a munkanélküliség.

„Az elmúlt hónap végén 165,5 ezer állástalan volt a munkaügyi hivatalok nyilvántartásában, akik közül egy kedvező ajánlat esetén nem egész 135,5 ezren lettek volna képesek azonnal munkába állni. Ez utóbbiak száma az egy évvel korábbihoz képest több mint 4 ezerrel, az előző hónaphoz képest csaknem 700-zal csökkent”

– nyilatkozta Marián Valentovič, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ vezérigazgatója.

Rimaszombat vezet

Az ország egyes régiói között azonban látványos különbségek vannak. A legnagyobb munkanélküliséget továbbra is a Rimaszombati járásban mérték, ahol a munkaképes lakosság több mint 15 százaléka állástalan. A legrosszabb helyzetben levő járások tízes toplistáján további három magyarlakta járás (Nagyrőce, Rozsnyó, Tőketerebes) található. Novemberben a Trencséni járásban volt a legkevesebb állástalan, nem egész 2 százalék, ugyanakkor a legjobb helyzetben levő tíz járás között is négy olyan található, amelyben jelentős magyar népesség él – Dunaszerdahely, Galánta, Vágsellye és Nyitra. Az elmúlt időszakban a magyarok által lakott régiók között nemhogy nem csökkent, hanem még nőtt is a különbség, hiszen míg például a Rimaszombati és Rozsnyói járásban az elmúlt hónapban nőtt az állástalanok aránya, az említett négy nyugati magyarlakta járásban további csökkenést mértek.

Munkanélküliség

Eltérő lehetőségek

Az elmúlt hónap végén a munkaügyi hivatalok ugyan csaknem 98 ezer betölthető állást kínáltak a munkát keresőknek, az ország egyes régiói között azonban e tekintetben is hatalmas különbségek vannak. Míg Pozsony megyében több mint 28 ezer szabad állást regisztrálnak, Besztercebánya megyében nem egész 6 ezret.

„Az év utolsó és első hónapjai nem nevezhetők kedvező időszaknak az új alkalmazottak felvétele szempontjából”

– nyilatkozta ezzel kapcsolatban Ján Richter munkaügyi miniszter.

A gazdasági növekedés fokozatos lassulása miatt ráadásul egyre több munkáltató kénytelen megválni az alkalmazottaitól. Richter szerint csak novemberben három tömeges elbocsátást jeleztek a munkáltatók. Az év egészét tekintve eddig 46 tömeges elbocsátást jelentettek be, ami miatt több mint 5300 alkalmazott állása került veszélybe. Peter Kažimír jegybankelnök már a hét elején jelezte, hogy a gazdaság lassulása miatt búcsút inthetünk a foglalkoztatottság látványos bővülésének is, a jegybank legfrissebb előrejelzése így azzal számol, hogy az ideihez képest jövőre már enyhén növekedhet az állástalanok aránya Szlovákiában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
KocnerRusko

„Győzött a szlovák igazságszolgáltatás”

kep

Kisebb városok karanténjára is készülnek!

Auschwitzba és Czestochowába is ellátogat Ferenc pápa

Ferenc pápa megbetegedett

rákos

A sikeres kezelés feltétele a korai és pontos diagnózis

bilincs

Szavazhatnak az életfogytiglanira ítélt sorozatgyilkosok is

tűz

Kigyulladt egy lakóépület Strasbourgban, többen meghaltak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.