Közélet

Már a kormány is érdeklődik a bírók iránt

Pozsony | A kormány a Gorilla-ügy és a Marián Kočnerrel kommunikáló tisztviselők miatt szigorítaná a bírók és ügyészek elleni eljárások szabályait. Közben távozott hivatalából egy, a Kuciak-ügyben megvádolt nagyvállalkozóval üzeneteket váltó pozsonyi bíró.
Czímer Gábor

2019. október 22. 08:30

Peter Pellegrini és Gál Gábor szigorítják a törvénysértő bírókra vonatkozó szabályokat, a részleteket még nem akarták elárulni (TASR-felvétel)
Peter Pellegrini és Gál Gábor szigorítják a törvénysértő bírókra vonatkozó szabályokat, a részleteket még nem akarták elárulni ⋌(TASR-felvétel)

Peter Pellegrini (Smer) miniszterelnök tegnap találkozott az Országos Bírói Tanács, a Főügyészség, a rendőrség, az igazságügyi és a belügyminisztérium képviselőivel. Az egyeztetésen a jogi szabályozás olyan irányú átalakításáról volt szó, amely lehetővé tenné, hogy az ügyészekkel és bírókkal szemben hatékonyabban lehessen fellépni, ha fegyelmi ügyben járnak el ellenük. Ezzel a miniszterelnök az egykori főügyész, Dobroslav Trnka és az államtitkári tisztségéről lemondott, de bíróként dolgozó Monika Jankovská nevéhez köthető botrányokra reagált. Mindketten Marián Kočnerrel, a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt nagyvállalkozóval tárgyaltak és bűncselekményekről egyeztettek.

Nem lesz lex Trnka
Pellegrini a találkozó utáni sajtótájékoztatón hangsúlyozta, nem szabad, hogy azt gondoljuk, az egész igazságszolgáltatásunk romlott, mert ez csak a szélsőségesek malmára hajtja a vizet. A miniszterelnök szerint a média által felkapott esetek, így a Gorilla-felvétel és Marián Kočner Threema-üzenetei is, egyéni hibákat és nem rendszerszintű gondokat tükröznek. A kormányfő azonban hangsúlyozta, a bírói hatalomra vonatkozó szabályozáshoz csak nagyon óvatosan szabad hozzányúlni. „Nem akarom, hogy a politikusok megzavarhassák a független igazságszolgáltatás integritását” – mondta Pellegrini. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy konkrét törvénymódosítási javaslatokat tesznek, amelyeket a „órákon belül” kidolgoznak, a napokban bemutatnak és gyorsan el is fogadhatnak. Ugyanakkor hangsúlyozta, nem populista, lex Jankovská vagy lex Trnka törvényeket szeretnének hozni.

Gál nem részletezte
Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta, az egyik javaslatuk szerint kiszélesítenék a bírói tanácsok és az igazságügyi minisztérium hatáskörét a törvénysértő bírókkal összefüggésben. További részleteket azonban nem akart elárulni a készülő intézkedésekről. „Biztosnak kell lennünk abban, hogy a javaslatainkat nem fogják megtámadni az Alkotmánybíróságon, hogy nem lesznek retroaktívak és hogy nem fogják akadályozni a bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonhatóságát” – fűzte hozzá a tárcavezető. 

Kočner haverja kapitulált
Gál még a kormányfő által összehívott munkaértekezlet előtt bejelentette, David Lindtner, a Pozsony III Járási Bíróság elnöke távozik a hivatalából. Gál megjegyezte: Lindtner maga adta be lemondását. „Én rábólintottam, mert elfogadhatatlan mindaz, ami történt. Egy nagyon jó szakemberről van szó, de nem tudta kezelni a helyzetet, és kudarcot vallott” – magyarázta a miniszter, aki szerint egy bírónak ügyelnie kell rá, hogy megfelelően viselkedjen a nyilvánosság előtt, valamint arra is, hogy megőrizze a szakmaiságát és a függetlenségét.

Lindtner 2017 őszétől 2018 tavaszáig kommunikált Kočnerrel a titkosított Threema-alkalmazás segítségével, és legalább egyszer találkoztak is. A Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt nagyvállalkozó többek közt Silvia Volzová ellen megrendelt, de végre nem hajtott merénylet és Ladislav Bašternák adócsalási ügyében is tanácsot kért a bíróság elnökétől, de bírók befolyásolásáról is kommunikáltak. A két férfi egy nappal azután, hogy megtalálták Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová holttestét, viccelődő üzeneteket váltott arról, hogy a gyilkosság gyanúja Kočnerről a calabriai maffiára terelődött. A nagyvállalkozó arról is beszámol a bírónak, hogy szándékosan találkozott Bugár Bélával a Maldív-szigeteken. Lindtner egyébként a sajtónak bevallotta, legalább 15 éve ismeri Kočnert.

Lindtner korábban elmondta, teljes mértékben vállalja a felelősséget azért, hogy a bíróság elnökeként elveszítette a kolléganői bizalmát. „Ebből következően kézbesítettem Gál Gábor igazságügyi miniszternek a lemondásomat” – közölte Lindtner, akit korábban távozásra szólított fel a Pozsony III Járási Bíróság négy másik bírója. 

Az ellenzék elégedetlen
Az ellenzék elégtelennek tartja azokat a tervezett intézkedéseket, amelyekkel a bírók és ügyészek elleni eljárások szabályait szigorítanák. Zuzana Števulová, a PS jogállamisági szakértője szerint az elmúlt időszak botrányai nem az egyes tisztviselők hibáival, hanem a rendszernek a maffiával való összefonódásával magyarázhatóak. 

Števulová szerint a miniszterelnök és az igazságügyi tárcavezető által bejelentett szigorítás homályos és nem elegendő. Pavel Nechala, a Spolu elnökségi tagja, ügyvéd szerint a Pellegrini és Gál által bejelentett szigorítások csak a tisztviselők elleni fegyelmi eljárásokra vonatkoznak, ennél fogva csak kozmetikai jellegűek. Szerinte a maffia és az igazságszolgáltatás kapcsolatának felszámolására mélyrehatóbb reformok kellenek. Milan Vetrák, a szintén ellenzéki OĽaNO tagja szerint pedig a kormányfő és a miniszter által jelzett változtatások csak olcsó megoldások. Vetrák arra hívta fel a figyelmet, hogy Pellegrini „órákon belül” ígért az igazságszolgáltatást megváltoztató új jogszabályokat. Az ellenzéki képviselő szerint, ha ez igaz, fel kell tenni a kérdést, mit csinált a kormány négy évig.

(TASR, postoj.sk, czg)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

A kiértékelt minták száma ezer, az újonnan azonosított fertőzötteké tíz alatt Szlovákiában

Badin Ádám

VERSEK ÉS ARCOK: Megtalálni a versekben a mesét

Itthon is biztosítsuk magunkat!

Itthon is biztosítsuk magunkat!

koronavírus

Nyolc új koronavírus-fertőzött, négy járás

koronavírus

Magyarországon öt új fertőzöttet azonosítottak

Hemzseg a kártévő appoktól az Android

Hemzseg a kártévő appoktól az Android

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.