Közélet

Magyarország: egy hónap alatt már 6000 fős a fogyás

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szó szerint arculcsapásként hathatnak a kormánypropagandára.
Kósa András

2019. március 28. 15:03

Orbán Viktor
Orbán Viktor - TASR-felvétel

Az Orbán-kormányok a jelek szerint hiába hozzák az újabb és újabb „családvédelmi intézkedéseket”, a statisztikák szerint 2019 januárja minden korábbinál rosszabb születési és halálozási adatokat hozott. 

„Mi, magyarok csak magunkra számíthatunk. Ezért meghirdettük a családokról szóló nemzeti konzultációt. Ezt tartom a legkomolyabb ügynek a mai magyar politika napirendjén. Bízom abban, hogy létre tudunk hozni egy olyan megállapodást a magyar nőkkel, ami egyszerre segíti majd az ő életüket, és erősíti Magyarországot” – ezt a (az azóta megszűnt) Magyar Idők 2018. december 24.-i számában mondta Orbán Viktor. Novák Katalin család-, és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár pedig alig három napja mondta azt, hogy „a magyar kormány szerint az ország belső erőforrásaira támaszkodva is vissza lehet fordítani a demográfiai hanyatlást, nincs szükség a migrációra”, majd azt is hozzátette, hogy a kormány családpolitikai intézkedéseinek „már látszanak az eredményei is: a házasságkötések száma 2010 és 2018 között 43 százalékkal nőtt, a válásoké 22,5 százalékkal csökkent, 33,5 százalékkal csökkent az abortuszok száma, a termékenységi arányszám pedig a 2011-es 1,23-ról 2018-ra 1,49re emelkedett”. 

Romló tendencia 

Ehhez képest arculcsapásként hathatnak a kormánypropagandára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai a magyarországi demográfiai helyzetről. A Novák Katalin által említett házasságkötések száma például az egy évvel ezelőttihez képest 2019 januárjában 5 százalékkal csökkent, 1436 pár kötött házasságot, ami 76-tal kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Ennél is súlyosabb, hogy a népesség újratermelődése szempontjából legfontosabb mutató, a teljes termékenységi arányszám is ismét csökkent, egy nőre idén januárban 1,44 szülés jutott, tavaly ez még 1,5 volt. A teljes termékenységi arányszámot a 2010 utáni években nagy nehezen sikerült 1,26-ról 1,5-re feltornászni, ami persze még mindig elmarad a népesség egészséges korfájának hosszú távú fenntartásához szükséges minimum 2-től, de legalább azt mondhatta a kormány, hogy egy fontos népesedési mutatóban javul a tendencia. És mondta is, az elmúlt évek családpolitikai intézkedéseit kritizáló ellenzéki bírálatokra minden alkalommal az volt a kormány válasza, hogy tessék megnézni a teljes termékenységi arányszámot. Most ez is ismét romló tendenciát vett. 

Egy kisvárossal kevesebb 

„Kevesebb születés és több halálozás, nagyobb természetes fogyás” – a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatójának már a címe is árulkodó: egyszerűen nem volt olyan mutató januárban, ami javult volna. 2019 januárjában 7364 gyerek született Magyarországon, 427-tel (5,5%) kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezzel párhuzamosan drasztikusan nőtt a halálozások száma: 13 790 fő vesztette életét, ami 19 százalékos emelkedés, igaz, a KSH szerint ennek az egyik oka a januárban az országot elérő influenzajárvány is lehetett. A természetes fogyás így is 68 százalékkal nőtt a csökkenő születésszám és a növekvő halálozások miatt, a 2018. januári 3823-mal szemben 6426 fő volt idén januárban. 

A családok éve 

Ezzel párhuzamosan ezer lakosra 8,9 élveszületés és 16,6 halálozás jutott. „Előbbi 0,5 ezrelékponttal alacsonyabb, utóbbi 2,6 ezrelékponttal magasabb, mint tavaly januárban” – olvasható a KSH jelentésében. Ez azt eredményezte, hogy a magyarországinépesség természetes fogyása a 2018. januári 4,6 ezrelékkel szemben 2019 januárjában 7,8 ezrelékre emelkedett. Idén januárban ezer élveszületésre 3,5 csecsemőhalálozás jutott, ami 1,2 ezrelékponttal magasabb volt az előző értéknél. A házasságkötési arányszám 1,7 ezrelék volt, ez szintén romló adat, 0,1 ezrelékkel kevesebb, mint 2018 januárjában. A kormány 2018-at a „családok évének” minősítette, elvileg a teljes tavalyi év arról szólt, hogy a gyermekszületések és a házasságkötések számát családpolitikai intézkedésekkel növeljék. A januári demográfiai adatok alapján az év első hónapjaiban ezeknek enyhén szólva még nem volt foganatja a megcélzott társadalmi csoportok körében. Mint ismert, Orbán Viktor idén februárban újabb – ezúttal hétpontos – családvédelmi akciótervet hirdetett meg. Kérdés, ez önmagában elég lesz-e a katasztrofális demográfiai trendek megállítására. 

Rossz irány 

A 444.hu még 2017-ben közölt hosszú elemzést „Elveszett Magyarország aranytartaléka” címmel, melyben leírják, hogy a hetvenes évek közepi demográfiai hullám tagjai most kezdenek kifutni a szülőképes korból, és így sem sikerült megállítani az egyre gyorsuló népességfogyást. A kormányzati családpolitikai intézkedések iránya rossz, úgy koncentrálnak a három- és többgyerekes jómódú, középosztálybeli családok megsegítésére, hogy éppen ebben a társadalmi rétegben sokszor az első és a második gyerek sem születik meg – ezzel párhuzamosan az alacsony végzettségű, rossz anyagi helyzeten élők körében nő a születések száma. „Ha a jelenleg még gyermekvállalási korban lévő, 1973–77ben született, nagy létszámú generáció nem pótolja be hamarosan az eddigi elmaradt gyermekvállalásokat, az őket követő alacsonyabb létszámú generáció már képtelen lesz fordítani a termékenységi trendeken” – idézték akkor a kormány által létrehozott népesedési munkacsoport jelentését. A dokumentum 2012-ben készült, a jelek szerint teljesen fölöslegesen. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: 57 új fertőzöttet regisztráltak szombaton

egészséges táplálkozás

Hallgassunk a testünkre - jelzi, miből szenved hiányt...

usa zászló

Lejárt a szövetségi kilakoltatási tilalom az Egyesült Államokban, milliók kerülhetnek utcára

lemken

Piros gép a kék tengerben

b

Tragikus baleset – egy fiatal férfi vesztette életét

villámcsapás illusztráció
Frissítve

Gömbvillám csapott egy gyetvai ház tetejébe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.