Magasabb 13. nyugdíj, kevésbé kedvező korkedvezményes nyugdíj

nyugdíj k

Az idei évtől már nem szociális segély lesz a 13. nyugdíj, hanem a nyugdíjellátás részeként fizeti ki a Szociális Biztosító (SP). A parlament csütörtökön elfogadta a szociális biztosításról szóló törvény módosítását.

„A 13. nyugdíj eddig 50 és 300 euró között mozgott. 2020 óta azonban nem emelkedett az áremelkedésekhez mérten, ezért az értéke csökkent” – állt a munka-, szociális és családügyi minisztérium által előterjesztett módosító javaslatban.

Minden nyugdíjra jogosult személy kap 13. nyugdíjat, akinek járadékát a Szociális Biztosító folyósítja. Azok is megkapják, akik a fegyveres testületeket irányító minisztériumoktól kapják a nyugdíjukat. A 13. nyugdíj nagysága az egyes nyugdíjtípusok előző évi átlagának megfelelő összeg lesz minden jogosult számára.

Ha valamelyik nyugdíjtípusnál az átlag nem éri el a 300 eurót, akkor a 13. nyugdíj ennél a nyugdíjfajtánál automatikusan 300 euró lesz. Aki többféle nyugdíjra is jogosult, csak egy után kap 13. nyugdíjt: azután, amelyiknél a legmagasabb az éves átlag.

A tárca közlése szerint jelenleg több mint 1,47 millió nyugdíjra jogosult személy van, és a számuk emelkedik. A 2024-es nyugdíjkiadások elérik a 828 millió eurót, és jövőre 100 millió euróval emelkednek. 2026-ra 978 millióra nőnek a kiadások, 2027-re pedig 1,033 milliárd euróra.

Az öregségi nyugdíjaknál az új kifizetési fázis 2025. január 1-jén lépett volna életbe, de a parlament megszavazta az egy évvel való elhalasztását. Az ok, hogy pontosabban meg kell határozni, hogy a nyugdíjtakarékossági számla összegének mekkora részét veszik figyelembe a nyugdíjkorhatárt elérők járadékának folyósításánál, illetve mekkora részét a korkedvezményes nyugdíjnál.

A parlament jóváhagyta Zdenka Mačicová (Hlas) javaslatát is. Eszerint a várható élettartam növekedésének arányában nő a 40 ledolgozott év után járó korkedvezményes nyugdíjjogosultság határa is, ugyanúgy, mint a rendes nyugdíjkorhatár esetében. Ezáltal tehát később lehet majd korkedvezménnyel nyugdíjba vonulni. Emellett minden, a nyugdíjkorhatárhoz hiányzó hónapok után 0,5 százalékkal csökken a nyugdíj összege. 

Az említett egy kivételtől eltekintve a módosítások 2024. július 1-jén lépnek életbe.

(TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?