Közélet

Macron „elfoglalta” Pozsonyt

Pozsony | A francia köztársasági elnök kiállt az egységes unió mellett, és üzent Orbán Viktornak is.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. október 27. 08:21

Emmanuel Macron
- TASR-felvétel

Az Európai Unió (EU) fontosságát hangsúlyozta, bírálta a magyar kormány Brüsszel-ellenes politikáját és kiemelte az unió közös védelmi politikájának szerepét Emmanuel Macron francia államfő egynapos pozsonyi látogatása során. Az államfővel és a miniszterelnökkel is tárgyalt, és diákokkal is beszélgetett az EU jövőjéről. 

Macron Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója alkalmából érkezett Szlovákiába, ám látogatása során emlékeztetett, nem ez az egyetlen ok, amiért első középeurópai látogatása célpontjául épp Pozsonyt választotta.

„Fokozatosan bejárom a kelet-európai országokat, s megállok Magyarországon és Lengyelországban is, ám elsőként olyan országba akartam látogatni, amely fontosnak tartja az Európai Unió projektjét, amely kiáll az uniós értékrend mellett, és amely mindig kész tárgyalóasztalhoz ülni” – mondta a francia köztársasági elnök. 

Pozsonyból üzent Orbán Viktor magyar kormányfőnek: nem érti azokat a kormányokat, amelyek állami pénzből Brüsszel-ellenes óriásplakátokkal ragasztják tele az országot.

„Állítsuk meg Brüsszelt, hirdetik gyakran, de mit állítsunk meg, az uniós támogatást is? Vagy csak bizonyos döntéseket? Egyes politikusok minden rosszért Brüsszelt hibáztatják, ám jót saját érdemükként könyvelik el. A legjobban úgy lehet harcolni a demagógok ellen, ha az igazságról fogunk beszélni” – mondta Macron. 

A francia elnök Andrej Kiska államfővel való találkozással kezdte szlovákiai látogatását. A megbeszélés után hangsúlyozta: Szlovákia már szerves része az unió magjának, s az unió párti országok egyik mintapéldája. Az Európai Unió Kiska szerint nem a probléma, hanem a megoldás. „Azokra a problémákra, amelyekkel szembe kell néznünk – ilyen például a migráció –, egyetlen ország sem tud maga megbirkózni. Össze kell fognunk azért is, mert más nagyhatalmak szívesen látnának minket széttagoltan” – mondta Kiska. 
Macron meggyőződése, ha azt akarjuk, hogy az EU előrelépjen, minden tagállammal egyezségre kell jutni. „Sokan arról beszélnek, hogy létezik egyfajta megosztottság a régi és az új tagállamok között, én ezt nem így gondolom. Mindegyik tagállam hozzátett valamit Európa újraegyesítéséhez, ez az elkötelezettség bizonyítéka” – jelentette ki a francia államfő, aki látogatása előtt a Sme napilapnak adott interjúban azt is hangsúlyozta: soha nem fogja elfelejteni a Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolását követő tüntetéseket az Sznf téren. „Az emberek megmutatták, mennyire fontos számukra a sajtószabadság, az európai értékek” – mondta Macron.

Kiska és Macron is az egységes EU fontosságát emelte ki

2018. október 26. 17:28

Kiska és Macron is az egységes EU fontosságát emelte ki

Macron: Harcolni kell az EU-ért

A francia és a szlovák hatóságok szorosan együttműködnek a jövőben a kiberbűnözés elleni harcban – egyezett meg Emmanuel Macron francia elnök Peter Pellegrini kormányfővel való tárgyalás során. 

A szlovák külügyminisztérium elleni kibertámadás volt az egyik fő témája Macron és Pellegrini tárgyalásának. Több közös védelmi projektről is egyeztettek, ám ezekről a szlovák kormányfő nem akart bővebben tájékoztatni. Macron a találkozón elmondta, hogy az Európai Uniót jelenleg két dolog veszélyezteti: a szétesés és a fáradtság. „Sokan arról próbálnak meggyőzni, hogy Európa már régen szétszakadt. Azt állítják, hogy léteznek régi tagállamok, amelyek döntenek, s csak nagylelkűségből fogadták be az új tagállamokat. Közös munkánk viszont azt bizonyítja, hogy képesek vagyunk áthidalni a nézetkülönbségeket és azt is, ha valaki el akarja hagyni közösségünket” – mondta Macron, aki szerint a másik nagy EU-ra leselkedő veszély, hogy az emberek elfáradtak. „Ez a fáradtság, ez a közöny nagyon veszélyes. Sokan úgy, hogy Európa természetesség, s hogy mindig is béke volt. Ennek következtében azok hangja erősödik, akik Európa szétesésében bíznak” – állítja a francia elnök. Hozzátette: az európaiság nemcsak földrajzi elhelyezkedés kérdése, hanem ambícióé is, Szlovákia pedig Európa magjához tartozik, akkor is, ha ezt sokan nem így látják. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a Szlovákia az EU mellett a schengeni övezetbe és az euróövezetbe is belépett. Az államfővel és kormányfővel való találkozó után a francia elnök külön kérésére a Globsec szervezői még egy egyetemistákkal való találkozót is megszerveztek a Prímási palotában. Szerinte a jelenlegi helyzetben hangosan kell beszélni az európai értékekről, a pozitívumokról. „Nem az egységes piacról, hanem az Erasmusról, a határmentes övezetről. Európa nemcsak egyfajta gondolat. Európa személyes történet, személyes harc” – mondta Macron. Mindezek ellenére szerinte az unió nem működik megfelelően. Emlékeztetett, hogy az Európai Tanács ülésén gyakran hajnali kettőig egyeztetnek egy sajtónyilatkozat szövegén, amit aztán senki nem olvas el. De azért sem működik megfelelően, mert a tagállamok részéről több szolidaritás szükséges. „Az európai projektet nem lehet feladni, az európai projektért harcolni kell” – fűzte hozzá Macron. (dem, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hazai élelmiszer

Tarol a külföldi élelmiszer

v

Elődöntőben a magyar pólósok

Mocsai Lajos

Mocsai Lajos: „Lehet álmodozni az itthoni Eb-győzelemről”

Az aszály miatt drágulhat a cukor

Drágább lesz a cukor

Áramütés veszélye miatt hűtő- és fagyasztószekrényeket hív vissza az IKEA

A pozsonyi IKEA három árukiadó helyet nyit

sertés

Hét érdekesség a sertésekről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.