Ma tartja közgyűlését a Szövetség (FOTÓK)

A Szövetség Pat községben tartja a közgyűlését (Somogyi Tibor felvétele)
Pat |

A Szövetség Pat községben tartja történetének második közgyűlését, amely során felszámolják a párton belül működő platformokat, amivel megváltozik a belső döntéshozatali folyamat. Tisztújítást is tartanak, de ezzel együtt is minden bizonnyal Forró Krisztián marad a pártelnök. Ugyanakkor két új alelnök, Gyimesi György és Orosz Örs kerül a párt vezetőségébe.

A Szövetség 2021 októberének elején tartotta alakuló közgyűlését, most pedig másodszor is összehívták a kongresszust. A tanácskozáson a párt belső szerkezetének átalakításáról is döntenek, felszámolják a platformrendszert, amely az MKP-nak, a Hídnak és az Összefogásnak a szubjektumon belüli továbbélését volt hivatott biztosítani. Emiatt a párt alapszabályát is nagymértékben módosítani kell, hiszen megváltozik a belső döntéshozatali testületek rendszere is. Mindenekelőtt megszűnik az ún. grémium, ami annak a garanciája volt, hogy a legfontosabb kérdésekben, így pl. egy kormánykoalícióba való be- és kilépésről a három elődpárt kizárólag egyhangúan tudjon dönteni. Bár még a tanácskozás tart, úgy tudjuk, olyan alapszabály-javaslat van terítéken, amely a grémium kompetenciáit az országos elnökségre ruházná át. Ott azonban már nem szükséges, hogy a legfontosabb kérdésekben egyhangú döntés szülessen. Ezzel együtt az országos elnökség létszáma 18-ról 16-ra csökken, 8 személyt az MKP, a Híd és az Összefogás pedig 4-4 tagot jelöl. Mindezt annak ellenére, hogy a mai napon ezek a párton belüli egységek megszűnnek. A jelölteket a kongresszusnak is meg kell szavaznia. Vélhetően megszűnnek az egyes platformok saját struktúrái, országos és regionális elnökségei stb.

Úgy tudni, a párt nevét is Magyar Szövetségre módosították. A formáció köztársaságielnök-jelöltet is állít, az országos elnökség pedig már november végén megszavazta, hogy a pártelnök Forró Krisztián lesz a párt jelöltje. A közgyűlésnek ezt is jóvá kell hagynia.

Galéria

A közgyűlésen tisztújításra is sor kerül, de azt már korábban tudni lehetett, hogy Forró Krisztián marad a párt élén, illetve valószínűleg Pandy Péter megtartja az Országos Tanács (OT) elnöki tisztségét. A 2021-es pártegyesítési megállapodás szerint a pártvezetőt az MKP, az OT-elnököt a Híd állítja. A 2021-es megállapodás szerint a Szövetség alelnökét az Összefogás adja, és ezt még a mostani kongresszuson is így lesz. Ahogy arról beszámoltunk, Orosz Örs kapja ezt a tisztséget, aki Mózes Szabolcstól veszi át ezt a pozíciót. A pártban ugyanakkor létrehoznak még egy alelnöki tisztséget, amit Gyimesi György, korábbi OĽaNO-s parlamenti képviselő tölthet be. Gyimesi a napokban lépett be a Szövetség MKP-platformjába, de pártonkívüliként már a szeptemberi parlamenti választáson is a párt listáján indult.

Orosz a közgyűlés előtt lapunknak elmondta, a tanácskozáson kritikus hangot akar megütni, a pártnak szerinte eddig nem sikerült úgy működnie, hogy a különböző véleményeket megtűrje. Alelnökként ezen szeretne változtatni. „A pártnak, az MKP-s DNS mellett, hordoznia kell ennek egyfajta antitézisét is” – jelentette ki, és arról beszélt, a közelmúltban voltak olyan kihívások, amire a Szövetségnek reagálnia kellett volna. „Annak ellenére, hogy nem vagyunk parlamenti párt, feladatunk az országos események kommentálása” – tette hozzá. Gyimesi alelnöki tisztségét, a politikus választási eredménye alapján, megalapozottnak tekinti. Arról is beszélt, már korábban is együtt tudott működni Gyimesivel. Orosz a platformok eltörlésével kapcsolatban elmondta, annak ellenére, hogy ez a strukturális elem eltűnik, a pártban mindig lesznek különböző véleményközösségek. „Ezután is a saját jóérzésünk szerint fogunk politizálni. De bízok benne, hogy a platformok eltörlése feloldja azt a feszültséget, ami eddig ennek a pártnak a hátrányára volt” – nyilatkozta.

Galéria

A leköszönő alelnök, Mózes Szabolcs lapunknak úgy nyilatkozott, már az Összefogás belső választásán sem indult újra a posztért. „Ennek egyik oka, hogy szerintem a politikai kultúrának a része, hogy egy kudarcos választás után jó, ha változások vannak a pártvezetésben. A másik ok pedig, hogy nagyon mozgalmas volt az elmúlt három-négy év, ezért aztán úgy érzem, mentálhigiénés szempontból jobbat tesz, ha ezt a tisztséget más fogja ellátni” – mondta azzal, a párt elnökségébe továbbra is jelölést kapott. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?