Közélet

Jóváhagyta a bizottság Fico jelöltségét, Kiska rendkívüli felszólalási lehetőséget kért a parlamentben

Pozsony | Ma reggel ül össze a parlament alkotmányjogi bizottsága, hogy ismételten megvitassa Robert Fico jelöltségét. Andrej Kiska köztársasági elnök rendkívüli felszólalási lehetőséget kért a parlamentben.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. február 7. 09:09

Frissítve
- TASR/AP-felvétel

12:00

VIDEÓ: Fico elfutott az újságírók elől.

10:15

Kiska kijelentette, hogy kész kinevezni kilenc alkotmánybírót a jelöltek közül, a halasztást szükségtelennek tartja.

9:42

Robert Fico teljesíti az alkotmánybírói poszt betöltésének alapfeltételeit. Ezt a parlament alkotmányjogi bizottsága szavazta meg. A bizottság tagjai közül heten szavaztak igennel, hatan nemmel.

A volt kormányfő csak tegnap délután pótolta a 15 éves jogi gyakorlatát igazoló dokumentumokat. Az ellenzéki Ondrej Dostál szerint Ficónak 13 hónapnyi jogi gyakorlata hiányzik, s Fico ezt oktatói tevékenységét igazoló papírokkal igyekszik pótolni. A bizottságnak, melynek új tagja Sárközy Irén képviselő, aki Peter Kresák helyét vette át, ma arról kell döntenie, hogy Fico teljesíti-e az alkotmánybírói poszt betöltésének alapfeltételeit.

A plénumnak ma délután 14 órakor kellene szavaznia a 39 bírójelöltről, de információink szerint nem kizárt az sem, hogy elhalasztják a szavazást.

„Andrej Kiska államfő rendkívüli felszólalási lehetőséget kért a parlamentben az alkotmánybíró-jelöltek választása kapcsán. A felszólalásra csütörtökön (február 7.) 10:00 órakor kerül sor” – közölte Martin Lipták, az elnöki hivatal sajtóosztályának munkatársa.       

A képviselőknek 18 jelöltet kell kiválasztaniuk, akik közül Andrej Kiska államfő kilencet kinevez alkotmánybírónak. A jelenlegi alkotmánybíróknak február közepén jár le a megbízatási idejük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nem kelendő a jó minőségű hazai hús a szlovákiai üzletekben

Három évig harcolt a kórral Baló György

A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze indítványozta Alena Zs. fogva tartásának a meghosszabbítását

Államfőválasztás
 a déli városokban

Ha a közönség neveletlen

Bugár Béla műtétre készül

Legfrissebb galériák
Olvasta már?