Közélet

Ma ne feledje megdicsérni gyerekét

Pozsony | A vártnál rosszabb jegy vagy a javítóvizsga számos családban feszültséget okozhat. A szakember szerint néhány hét felhőtlen vakáció annak a diáknak is jár, akinek augusztusban javítóvizsgát kell tennie.
Ibos Emese

2017. június 30. 10:57

A szülőknek szem előtt kell tartaniuk, hogy a bizonyítvány tíz hónapos munka eredménye – figyelmeztet Strédl Terézia pszichológus, a komáromi Selye János Egyetem oktatója. „Az a szülő, aki odafigyel, együttműködik, együtt tanul a gyermekével, és rendszeresen jár a szülői értekezletekre, konzultációs órákra, az nem lepődhet meg az eredményen, mert folyamatosan informálva van a gyerek erősségeiről és gyenge teljesítményéről” – mondja a szakember, aki szerint akkor ideális a helyzet, ha a szülő azzal szembesül a bizonyítványon, amit menet közben is tapasztal. 
 
Az első hónap teljen pihenéssel
 
Strédl Terézia szerint a „rossz” eredmények láttán a szülőknek önuralmat kell gyakorolniuk. „Ha a bizonyítványon nincs mit, akkor a tanév végét kellene megünnepelni a gyerekkel. Megérdemli a dupla fagyit, vagy kedvenc ételét vacsorára” – javasolja a pszichológus. Hozzáteszi, örülni nemcsak a kitűnő, a dicséretes bizonyítványnak lehet, hanem a jó átlag is siker. „A gyereket akkor is meg kell dicsérni, ha a negyedikből az ötödik osztályba lépve jól zárja az évet, vagy a középiskola 1. évében aránylag önállóan megbirkózott a nehézségekkel” – magyarázza a szakember. A pedagógusok és a pszichológus egybehangzó véleménye, hogy minden gyereknek jár egy hónap felhőtlen pihenés. Feltöltődve a javítóvizsgát is könnyebben veszik. Ezzel Nagy Katalin, a tornaljai Kazinczy Ferenc Alapiskola igazgatója is maximálisan egyetért. „Bár a diákok év végén megkapják a javítóvizsga követelményeit, a konzultációs órák augusztusban kezdődnek. Ha a diák komolyan veszi a felkészülést, és lelkiismeretesen eljár, illetve készül a konzultációkra, gond nélkül levizsgázik”– magyarázza Nagy Katalin, aki szerint ennyi idő valóban elegendő a felkészülésre. 
 
Játékos fejlesztés 
 
A pszichológus ugyanezt ajánlja a tanulási zavarokkal küzdő gyermekek szüleinek is, akik tréningben szeretnék tartani a gyereket. „Attól függően, hogy a szülők mit engedhetnek meg, a különböző tanulási zavarokkal küzdő gyerekek számára ideálisak a különböző fejlesztő táborok, foglalkozások. Például az írászavarral küzdőknek egy lovas terápia, egy lovas tábor ideális a szünidő alatt” – magyarázza a Selye János Egyetem oktatója. Hozzátette, játékos formában esetleg már júliusban is lehet fejleszteni az ilyen gyerekeket, például a meseolvasással. Arra viszont ügyelni kell, hogy az esti meseolvasásba a család többi tagja is bekapcsolódjon, ne csak a gyereket olvastassuk. 
 
A mozgásfejlesztés segít 
 
A tanulási zavarokkal küzdő gyerekek fejlesztésében segíthetnek a szabadidőközpontokban szervezett bejáró nyári táborok. „Jó eredményeket lehet elérni a mozgásfejlesztéssel, a rendszeres kerékpározással, úszással, lovaglással. Nagyon sok gyermek 10 hónaposan feláll, egyévesen pedig már jár, kimarad viszont a kúszás, a betűcsere például erre is visszavezethető” – magyarázza a pszichológus, aki szerint a mai gyerekek életéből a természetes fejlesztések is hiányoznak, mint például a felügyelet alatti fáramászás. 
 
A tanfolyamokkal óvatosan 
 
Számos szülő a nyári nyelvtanfolyamokkal szeretné behozni gyermeke lemaradását, vagy külön órákkal fejlesztené tudását. Ugyanakkor a szakemberek szerint a tanfolyamról egyeztetni kell a gyerekkel. „Ha lelkesedik az ötletért, akkor hasznos lesz, de ha kényszerből, nyögvenyelősen csinálja végig, akkor biztosan kidobott pénz lesz” – mondta Strédl Terézia. A pedagógus szerint a nyelvtanfolyamok aranyszabálya, hogy a tanulás játékosan, lehetőleg baráti környezetben, pihenéssel, szórakozással együtt történjen. 
 
Utolsó hetekben készüljön 
 
Ugyanakkor minden gyerekre érvényes, hogy a szünidő utolsó két hetében már készüljön az iskolára. „Imitáljuk az iskolai menetrendet. Keljen abban az időpontban, mintha iskolába menne, délutánonként foglalkozzon az iskolai dolgaival” – mondja a szakember. Hozzátette, a kisebbek tanulása hatékonyabbá válhat, ha a kisdiák felkészülésébe rendszert viszünk. „Tanuljon, készüljön ugyanazzal a szülővel és lehetőleg mindig azonos időpontban” – zárta a pszichológus. 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus - Megjelent a delta variáns Szlovákiában

Vladimír Lengvarský
Frissítve

Szerdától a körzeti orvosi rendelőkben is lehet regisztrálni a védőoltásra

r

VIDEÓ: Forgalommal szemben hajtva okozott balesetet, majd meglépett a helyszínről

koronavírus

Koronavírus: 35 új fertőzöttet találtak kedden, haláleset nem volt

Kassa

Kassán is beindult a strandszezon

Szoboszlai Dominik

Szoboszlai: az elmúlt időszak nem volt egyszerű

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.