Közélet

Lunter: Kotleba bujkál

BESZTERCEBÁNYA | Több ezer eurós büntetést kaphat Besztercebánya megye a közbeszerzési törvény megsértéséért. Ráadásul a leköszönő megyeelnök nem sieti el a hivatal átadását.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2017. november 23. 07:06

Ján Lunter - Somogyi Tibor felvétele

Törvényt sértett a megyei utak felújítására kiírt 15 közbeszerzési eljárás során a Marian Kotleba vezette Besztercebánya megye – határozott a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO). A vitatott eljárás során a megye elektronikus aukció keretében választotta ki tizenöt útszakasz felújításának kivitelezőjét. Az érdeklődőknek mindössze négy munkanapjuk volt arra, hogy az egyes szakaszokat felmérjék, és árajánlatot készítsenek rájuk. A megyei hivatal a pályázat kiírásakor ebben nem látott problémát. Ján Lunter leendő megyeelnök csapatával viszont júniusban az eljárás felülvizsgálatát kérte a Közbeszerzési Hivataltól (ÚVO), mely megerősítette, hogy a megye indokolatlanul választotta az elektronikus aukciót, ráadásul olyan feltételeket szabott, melyekkel sérült az eljárás átláthatósága és a szabad verseny. A hivatal szerint a négynapos határidő sincs rendben. A törvénysértés miatt az ÚVO büntetést ró ki a megyére, melynek összegét később állapítja meg, s a 8,5 millió eurós megbízásból számítja ki. Maximálisan azonban annak 5%-a lehet. Az újonnan megválasztott megyefőnök felszólította Marian Kotlebát, hogy állítsa le a folyamatban levő közbeszerzési eljárásokat, és tűzze ki végre a hivatal átadásának időpontját. Marian Kotleba ugyanis még mindig nem találkozott utódjával, és nem egyeztetett a hivatal átadásáról. „Információink szerint az utolsó pillanatban módosítják a munkaszerződéseket, és több közbeszerzési eljáráson is dolgoznak” – állítja belső információkra hivatkozva Lunter.


Az új megyeelnök arra is figyelmeztetett, hogy Marian Kotleba és társai nagyban kiárusítják a megye vagyonát. „Az utóbbi hetekben a megyei közútkezelő vállalat 103 gépjárművétől vált meg a hivatal beleegyezésével, jobbára szimbolikus egy euróért” – mondta Lunter.


Milan Uhrík a megyei hivatal vezetője minden állítást visszautasított. „A feleslegessé vált és használhatatlan járművek eladásáról augusztus 14-én egyhangúlag döntött a megyei képviselő-testület, a hivatal felkínálta a polgármestereknek a járműveket, de senki nem tartott igényt a leselejtezett gépekre” – reagált Milan Uhrík. Állítja továbbá, hogy a leselejtezett gépek még használható részeit az elszállításuk előtt pótalkatrészeknek kiszerelték a gépekből. Stanislav Horník képviselő viszont azt állítja, hogy a használhatatlan gépek mellett olyan járműveket is kiárusítottak, melyeket 2008-ban gyártottak és olyanokat is, melyeket a közelmúltban újítottak fel. (TASR. ie)

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Tűzoltó tankok segítik a Korompa határában kisiklott szerelvény mentését

Frissítve

Két kamion ütközött Csöllénél

A fiatal nem hisz a sajtónak

Valószínűleg Trump lesz az első külföldi állami vendég Japánban, aki találkozik az új császárral

VIDEÓ: Fegyenc szabadított ki egy autóba zárt kisgyereket Floridában

Az Alfa Romeo is bemutatta F1-es autóját, Räikkönen a sóderágyig jutott vele

Legfrissebb galériák
Olvasta már?