Közélet

Lubyová: A 2019/2020-as tanévtől kezdve liberalizáljuk az idegennyelv-oktatást

Pozsony | A 2019/2020-as tanévtől kezdve liberalizálják az idegennyelv-oktatást az alapiskolákban. Ez azt jelenti, hogy szeptembertől a diákok és a szüleik az alsó tagozaton az angol nyelv helyett más idegen nyelvet is választhatnak. Eddig az angol volt a kötelező első idegen nyelv, ezután választható lesz helyette a német, a francia, a spanyol, az olasz vagy az orosz is.
TASR

2019. május 6. 17:30

Martina Lubyová oktatási miniszter (TASR-felvétel)

Ezt hétfőn jelentette be Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatási miniszter Pozsonyban, a többnyelvűségről szóló nemzetközi konferencián.

„Azok, akik eddig az angolt választották, és ezután is azt választanák, megtehetik. Az iskola részéről sem lesz kötelező más nyelvű osztályt nyitni, ha azt csak egy diák kéri” – tette hozzá a miniszter. Hangsúlyozta, hogy ha valaki az alsó tagozaton más nyelvet választ, a felső tagozaton akkor is kell majd kötelezően angolt tanulnia. „Angolul mindenki tanulni fog az alapiskolában. De az a diák, aki magas szinten szeretne beszélni egy másik nyelvet is, lehetőséget kap erre azáltal, hogy az alsó tagozaton másik idegen nyelvet is választhat” – magyarázta a tárcavezető.

Lubyová szerint az intézkedést az indokolja, hogy az iskolákban egyre szegényesebb a többnyelvűség. A statisztikák szerint 2008-ban az alapiskolák alsó tagozatán mintegy tízezer gyerek tanult németül, 2018-ban pedig már csak mintegy 3000. A 2009/2010-es tanévben mintegy 16 500 diák érettségizett német nyelvből, a tavalyi iskolaévben pedig már csak 3000. A miniszter szerint a más idegen nyelvek esetében romló tendenciát mutat a tudásszint is, ezt bizonyítja, hogy tavaly a német nyelvet választó, érettségiző gimnazisták 38 százaléka nem csinálta meg a vizsgát.

Lubyová megerősítette, hogy az oktatási tárca egyelőre nem tervezi bevezetni két idegen nyelv kötelező oktatását.

Az idegennyelv-oktatás liberalizálását több alapiskola igazgatója és sok tanár is támogatja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Šimečka: A magyarokat mi is képviseljük

Lucia Ďuriš Nicholsonová kérvényezte párttagsága felfüggesztését

Matovič cáfolta, hogy holnap jelentené be Zlatica Kušnírová indulását a következő parlamenti választáson

Fejlődik a szepsi „roma” iskola

Mi legyen a szúnyogokkal? Szavazzon!

Jó bevételi forrás a turizmus

Legfrissebb galériák
Olvasta már?