Ľubica Rošková feltételest kapott a támogatásokkal való visszaélések miatt

Ľubica Rošková

A bazini Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) bűnösnek mondta ki Ľubica Roškovát az uniós agrártámogatásokkal elkövetett visszaélések miatt, és három év feltételes szabadságvesztésre ítélte – öt év próbaidővel. 

A vádlottnak közel 152 ezer eurót kell visszafizetnie az Agrárkifizető Ügynökségnek (PPA). Az ítélet még nem jogerős, a felek fellebbezhetnek.

A bíróság folytatólagosan elkövetett támogatási csalás és az Európai Unió anyagi érdekeinek megkárosításában találta bűnösnek Ľubica Roškovát. A vádat részben módosította, ezáltal csökkent a kiszabható büntetés nagysága. A lehetséges büntetési tétel alsó határához közelítő ítéletet hirdetett ki, maximális próbaidővel. „Összegzésképpen leszögezhetjük, hogy a cég olyan támogatások kifizetésére nyújtott be igényt, amelyekre nem volt jogosult” – jelentette ki Milan Cisarik bíró.

A vádlott nem volt jelen az ítélethirdetésen, ügyvédje, Ondrej Urban kijelentette, nem ért egyet az ítélettel. „Törvénytelennek tartom” – szögezte le. Feltételezése szerint a Legfelsőbb Bíróság megsemmisíti az ítéletet és visszautalja az ügyet a Speciális Büntetőbíróságra.

Matúš Harkabus, a Legfőbb Ügyészség ügyésze elégedetlen amiatt, hogy módosult az elkövetett bűncselekmény jogi minősítése. „Az egyes számú bűncselekmény minősítése gondatlanságból elkövetett bűncselekményre változott, ezzel nem értünk egyet” – mondta, hozzátéve, hogy az ügyészség fellebbezést nyújtott be.

Az előző tárgyalási napon a vádlott kitartott az ártatlansága mellett és a felmentését kérte. Ladislav Masár, a Legfőbb Ügyészség ügyésze viszont bizonyítottnak nevezte, hogy Ľubica Rošková elkövette a vádiratban szereplő bűncselekményeket.

A Smer volt parlamenti képviselője elleni vád agrártámogatásokkal elkövetett folytatólagos visszaélés és az Európai Unió anyagi érdekeinek megkárosítása volt. Ľubica Rošková cége 2016-2017-ben jogosulatlanul vett fel uniós agrártámogatásokat, a nyomozás 2018-ban kezdődött.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?