Közélet

Lezárult a felvidéki magyar középiskolások DiNaMit-képzése

Pozsony | Konferenciával zárult a szlovákiai magyar középiskolások számára indított Diákok, na mit csinaljunk? (DiNaMit) képzés harmadik évfolyama pénteken, Nyitrán a Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok karának épületében.
MTI

2012. március 24. 08:48

A képzés fő szervezője a Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon tanuló felvidéki magyar egyetemistákat tömörítő Diákhálózat és a pozsonyi székhelyű, fiatal magyar képzőket tömörítő TANDEM nonprofit szervezet.
Az idén harmadik alkalommal megszervezett tanfolyam célja a szlovákiai magyar középiskolák diákjainak aktiválása, a diákönkormányzatokban folyó munka effektívebbé tétele, s a Diákhálózattal való szorosabb együttműködés, amely megkönnyítené a leendő egyetemisták számára a beilleszkedését az egyetemi diákéletbe.
Az, hogy a diákok ilyen nagy számban fontosnak tartották, hogy eljöjjenek és együttműködjenek velünk, nekünk is nagyon pozitív visszajelzés, hogy megérte a belefektetett időt és munkát. A projekt legfőbb célja, hogy megteremtsük az igényt és a lehetőséget akár egy országos hálózat kialakítására, azt hiszem teljesült. A rengeteg pozitív visszajelzés, amit kaptunk, megerősített, hogy a Diákhálózatnak nemcsak az egyetemistákkal, de a középiskolásokkal is kell foglalkoznia" – mondta el az MTI-nek Velebný Csilla, a Diákhálózat elnöke.
Az idei DiNaMit-ba 15 iskola körülbelül 80 diákja kapcsolódott be, Dél-Szlovákia legnagyobb városaiból, mint például Komárom, Dunaszerdahely, Nagyszombat, Léva, Kassa, Szepsi, Királyhelmec, Tornalja és sokan mások. A programot egy 4 napos képzés nyitotta január végén, Paláston, majd február utolsó, valamint március első hétvégéjén lezajlottak a kisebb csoportos képzések.
A képzés során nem az elméleti oktatáson, hanem a gyakorlati módszerek elsajátításán volt a hangsúly. A diákok játékos módon, gyakorlatokkal, életközeli helyzetekben szereznek új ismereteket és tapasztalatokat. A hétvégék alatt a középiskolások megtanultak csapatban dolgozni, együttműködni, érvelni nézőpontjaik mellett.
Az előző évfolyamokban szintén nagy számban vettek részt a magyar tannyelvű középiskolák diákjai, és a tanulók új ismeretekkel való gazdagodásán kívül, a képzés az iskoláknak is alkalmat nyújtottak az egymás közti együttműködés országos szintűvé fejlesztésében.

Önnek ajánljuk

Harabinnak és Kotlebának való déli, magyarlakta vidék

Kiskát kihallgatta a NAKA

Brexit - Theresa May csak rövid halasztást kér

Bővül a Čaputovát támogatók köre

A beteg is felelős a kezelés hatásáért

Holtan találta a rendőrség a Nagykürtösről eltűnt férfit

Legfrissebb galériák
Olvasta már?