Letanovská: Célunk, hogy a kisebbségek otthon érezzék magukat Szlovákiában

Andra Letanovská, a Demokraták listavezetője (Somogyi Tibor felvétele)
Pozsony |

Eduard Heger pártja, a Demokraták választási együttműködési tárgyalásai a magyar pártokkal ugyan kudarccal végződtek, a Demokraták azonban nem mondtak le a magyar választókról. A terveikről Andrea Letanovskával, a Demokraták alelnökével és választási listavezetőjével beszélgettünk.

A pártjuk neve: Demokraták. Kommunikációjukban a demokratikus értékek megőrzésére fektetik a hangsúlyt. Az első kérdésem épp a demokratikus értékek védelmével kapcsolatos. A nemzetiségi és szexuális kisebbségek diszkriminációja mellett Szlovákiában a mai napig előfordul, hogy a társadalom 51%-át kitevő nőket diszkriminálják. Az önök pártja több esetben is felszólalt a nők mellett, gesztusértékű az is, hogy jelenleg önnel beszélgetek, mint a Demokraták listavezetőjével, nem pedig Eduard Heger pártelnökkel. Adódik hát a kérdés: hogyan küzd majd az önök pártja a nők jogaiért?

Valóban, ahogy ön mondta, a Demokraták célja a mindennemű diszkrimináció elleni harc. Azért harcolunk, hogy minden emberhez ugyanúgy viszonyuljanak, függetlenül attól, hogy nemzeti, szexuális vagy bármilyen egyéb kisebbséghez tartoznak, vagy akár olyan egészségügyi problémával rendelkeznek, ami a társadalom általi kirekesztést eredményezi. Ugyanígy szeretnénk kiállni a többség mellett is, hiszen ahogy ön is említette, több nő van, mint férfi. Ennek ellenére a nőket mégis gyakran diszkrimináljak a mindennapos helyzetekben is, nem beszélve olyan sokszorosan nehéz helyzetről, mint amilyen az egyedülálló anyukáké, vagy általában, az egyedülálló szülőké. Minden hátrányos helyzetű ember mellett ki akarunk állni, hogy egyenlő és igazságos bánásmódban részesüljenek.

Olvasóink számára a magyar kisebbséget érintő kérdések elsődlegesek, ezért főleg ezzel a tematikával fogunk foglalkozni. Tudjuk, hogy a tárgyalások amelyeknek célja a Magyar Fórum körüli tömörüléssel és a Kékek–Híddal való együttműködés lett volna, kudarcba fulladtak, így nem született megegyezés egyik, magyarokat felölelő platformmal sem. A próbálkozásból azonban adódik a kérdés: mely választók tartoznak pártja célcsoportjába? Szeretnék megszólítani a magyar nemzetiségű választókat is?

Azt, hogy valóban célunk volt megszóltatni a magyar kisebbséget, mi sem bizonyítja jobban, mint a csatlakozási kísérletünk az elsősorban magyarokat megszólító pártokkal. Az, hogy nem sikerült megegyezni, nem azon múlt, hogy más elképzeléseink lettek volna a kisebbségekkel kapcsolatban. A tárgyalások azon csúsztak el, hogy a meghívott pártok képviselői más érdekeket tartottak szem előtt. A magyar kisebbség a legnagyobb Szlovákiában, így egyértelmű, hogy kiemelten kezeljük. Célunk, hogy a kisebbségek Szlovákiában jól és otthon érezzék magukat. Eduard Heger (Demokraták) kormánya lépéseket tett a kisebbségek kulturális örökségének megóvása érdekében, ezen az úton szeretnénk mi is tovább haladni.

Értem, és ez mind pozitív, azonban a kérdésem inkább arra irányult, valóban számítanak-e a magyar szavazatokra, illetve konkurenciaként tekintenek-e a magyar pártokra?

Mi azokat a Szlovákiában élő választókat akarjuk megszólítani, akik számára fontos a demokrácia megőrzése, nemzetiségtől függetlenül. Tehát igen, úgy érezzük, hogy olyan párt vagyunk, aki meg tudja szólítani a magyar nemzetiségű szavazókat, és törekszünk is őket megszólítani. Építjük a regionális bázisunkat, járunk a magyarlakta régiókba, és tervezzük, hogy a jövőben olyan intézkedéseket hozzunk, amelyek a magyar kisebbségnek is kedvezőek.

Tehát, ha jól értem, kimondhatjuk, hogy konkurenciát jelentenek a magyar pártok számára?

Igen, mindenképp. Úgy érezzük, konkurencia vagyunk a számukra.

Ahhoz azonban, hogy meg tudják szólítani a magyar vagy bármilyen egyéb kisebbséget, egy erős kisebbségi programra van szükség. Rendelkezik tehát a Demokraták párt ilyen komplex kisebbségi programmal? Melyek a legfontosabb pontok?

A pártprogramunk még nincs teljesen véglegesítve, ezért nem bocsátkoznék részletekbe.

Érhető, de megkérném, hogy a legfontosabb jövendőbeli pontokat emelje ki az olvasóink számára!

Természetesen. Mindenképp foglalkozni fogunk a kisebbségi oktatással, szeretnénk szorosabbra fűzni az együttműködést az önkormányzatokkal, hogy megfelelő finanszírozást biztosíthassunk a számukra. Mindezek mellett pedig nem szabadna megfeledkeznünk a már említett kulturális támogatásról sem.

Ki dolgozza ki a kisebbségi programjukat?

Programunknak nincs külön kisebbségi pillére, a program szakterületekre van felosztva, és ezeken belül próbálunk meg a kisebbségek számára kedvező intézkedéseket beiktatni. Azért is nincs kifejezetten külön kisebbségi pillér, mivel ezzel is az egyenlőségre szeretnénk rámutatni, hogy a kisebbségi kérdések ne részesüljenek más bánásmódban, hanem ugyanúgy legyenek kezelve. Mondok egy példát. Én mint orvos vagyok megbízva az Egészséges Szlovákia nevű pillérérünkért. Az ember azt gondolná, hogy épp az egészségügyi pillérnél nincs akkora jelentősége a nemzetiségeknek. A diszkriminációmentes hozzáállás azonban kulcsfontosságú, legyen szó bármilyen kisebbségről. Az egészségügyi ellátásnál sokszor épp a nyelvi akadályok okozzák a legnagyobb nehézségeket. Jómagam sürgősségi orvos vagyok, több régióban is szolgáltam már. Abban a pillanatban amikor egy páciensem segítségre szorul, nem érdekel, milyen nyelven beszél, sőt, az én feladatom, hogy megértsem, amit mond. Úgy gondolom, az állam is hasonló helyzetben van, mint amikor egy orvos látja el a betegét és nem mentegetőzhet azzal, hogy nem érti, amit a betege mond, mert esetleg más nyelven beszél. Én ugyanígy látom az állam felelősségét a kisebbségekkel szemben, mindent meg kell tenni érte, hogy az állam értse polgárait, értse a kisebbségeit és mindent megtegyen értük.

Ez esetben, ha jól értem, nem árulja el, kik dolgoznak a program kisebbséget érintő részein.

A kollégáimmal való egyeztetés nélkül nem szeretném felfedni neveiket.

A szlovák pártok gyakran elkövetik azt a hibát, hogy az összes kisebbséget egy kalap alá veszik. A nemzetiségi kisebbségek között is különböző igényeik és problémáik vannak például a roma, a magyar és a ruszin csoportoknak. A Demokraták programjában a különböző kisebbségek meg vannak különböztetve valamilyen módon?

Egyelőre annyit árulhatok el, hogy a kisebbségi programpontjaink nem csak a magyarokat célozzák meg. Továbbá, tudatában vagyunk, hogy nem lehet a különböző kisebbségeket egy kalap alá venni, és számolunk is ezzel a program összeállításánál.

Térjünk is át a listára. A következő kérdés nagyon egyszerű: szerepel a Demokraták listáján magyar nemzetiségű jelölt?

Igen, tudok róla, hogy vannak jelöltjeink, akik magyar nemzetiségűnek vallják magukat, azonban a velük való egyeztetés nélkül nem fedném fel neveiket. (Szerk. megjegyz.: utólagos egyeztetés után sem kapott a szerkesztőségünk pontos választ arra, név szerint a Demokraták mely jelöltjei tartoznak a magyar kisebbséghez.)

A kampány során magyarul is kommunikálnak majd a választóikkal?

A regionális kampányban mindenképp.

És befektetnek majd magyar óriásplakátokba is?

Erre jelenleg nem tudok válaszolni, mivel az óriásplakát-kampányunkat majd augusztusban kezdjük meg. (Szerk. megjegyz.: Utólagos kérésre e-mailen az a válasz érkezett, jelenleg fontolgatják a magyar nyelvű óriásplakátokat.)

Térjünk át a gazdasági témára. Van a Demokratáknak terve arra, hogyan zárkóztassa fel a déli régiók gazdasági elmaradottságát?

Valóban, voltak elmaradások az elmúlt 10 évben. Például a mai napig nem kapcsolja össze autópálya Pozsonyt és Kassát. Ahol pedig nincs út, nincs gyors és biztonságos csatlakozás, ott fejlődés sem lesz. Az autópályát tehát elsődlegesnek tartjuk ezekben a régiókban. A másik kulcsfontosságú feladat a befektetők bevonzása. A Heger-kormánynak sikerült két nagyon fontos befektetőt bevonzania Kassa mellé és Rimaszombatba. Az ilyen befektetők pedig rengeteg új munkahelyet hoznak, amelyek biztosítják a régiók fejlődését.

Mi az önök pártjának az álláspontja a magyar kisebbséget közvetlenül érintő olyan törvényekről, mint például a kettős állampolgárság?

Már a Heger-kormány alatt sikerült módosítani azt a törvényt, amely a szlovák állampolgárság elvételét eredményezte egy másik állampolgárság felvétele esetén. Továbbra is ezen az úton haladva dolgozunk rajta, hogy több legyen az olyan kitétel, amely megengedi a második állampolgárság felvételét.

Egy másik jogszabály nem teszi lehetővé a magyar nyelvű tévéadások szlovák felirat nélküli közvetítését. Ez teljesen kizárja az élő közvetítés lehetőségét, ami főleg olyan helyzetekben jelent fokozott problémát, amikor a világjárvány idején nem lehetett élő adásban közvetíteni a magyar nyelvű miséket. Eltörölné az önök pártja ezt a törvényt?

Ehhez jelenleg nem tudok hozzászólni, mivel nem értek a szakterülethez. Feltételezem azonban, hogy a feliratozásnak van értelme, és nagyon nagy jelentőséggel bír a magyar nemzetiségű állampolgárok számára is. Egyfelől lehetőségük van rá, hogy a tévében is a nyelvükön hallgathassanak műsorokat, másfelől – látva a szlovák feliratokat – megtanulhatják az állam nyelvét, ahol élnek.

A második világháború után aláírt Beneš-dekrétumok, a magyarok és a németek kollektív bűnösségét kikiáltva a két nemzet földbirtokainak az elkobzását eredményezték. Nem minden elkobzás ment azonban végbe az adott időszakban. Szlovákia máig a dekrétumokra hivatkozva igényel bizonyos földterületeket. Mi a Demokraták álláspontja a Beneš-dekrétumokról? Ön szerint jogosan követeli az állam a földterületeket a dekrétumokra hivatkozva?

Úgy gondolom, hogy a pártban senkinek nem áll érdekében folytatni az efféle ügyeket. Nehéz idők voltak, amikor a dekrétumok születtek. Úgy vélem, az álláspontunk ebben az esetben az, hogy ha olyan államérdekről van szó, mint az autópálya-építés, akkor a mai törvény értelmében kell felvásárolni a földterületeket, és nem szabad alkalmazni semmiféle földelkobzást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?