Közélet

Látványosan emelkedik a minimálnyugdíj összege

Pozsony | A jövő év elejétől új módszer alapján számolják ki a nyugdíj minimális összegét: míg eddig ehhez a létminimumot vették alapul, a jövő évtől már az átlagbér alapján számolnak – az ezzel kapcsolatos törvénymódosítást csütörtökön a parlament is elfogadta. A jelen levő 137 képviselőből 82 szavazott igennel.
Molnár Iván

2019. október 17. 19:00

nyugdíjas
A minimálnyugdíj 2020-ban 334,30 euró lesz - David Duducz/NMH – illusztrációs felvétel

A szociális biztosításról szóló törvény SNS-es képviselők által javasolt módosítása szerint a nyugdíj minimális összege – azoknak, akik 30 évig fizették a nyugdíjbiztosítást – jövőre már a két évvel korábbi országos átlagbérnek a 33 százaléka lesz. A minimálnyugdíj 2020-ban így 334,30 euró lesz. A nyugdíj minimális összegének a kiszámításánál idén még a létminimumot vették alapul, a minimálnyugdíj ennek a 136 százaléka volt, ami azt jelenti, hogy a legalacsonyabb nyugdíj, a fent említett feltételt figyelembe véve, 278,90 euró. Jövőre így 55,40 eurós növekedéssel számolhatunk. A nyugdíjbiztosítás 30 évnél hosszabb, de 40 évnél rövidebb ideig tartó fizetése esetén a minimálnyugdíj az elkövetkező időszakban évente a létminimum 2 százalékával, 40 évnél hosszabb nyugdíjbiztosítás esetén pedig a 3 százalékával nő majd. A létminimum 2 százaléka jelenleg 4,2, a 3 százaléka 6,3 eurónak felel meg.

Az eredeti elképzelések szerint a minimálnyugdíj kiszámítását csak 2021-től tervezték összekötni az átlagbér növekedésével. A parlamenti vita során azonban az SNS képviselője, Magdaléna Kuciaňová olyan javaslattal rukkolt elő, amely ezt már a jövő évtől lehetővé teszi, és amelyre a törvényhozás is rábólintott. Ezzel azonban még a kormánykoalíción belül sem értett egyet mindenki. Ľubomír Vážny, a Smer parlamenti képviselője, aki egyúttal a Szociális Biztosító igazgatója, még a szavazás előtt figyelmeztetett arra, hogy a módosítást technikailag nem lehet megvalósítani már a jövő évtől. „Ezt még a 2021-es határidő esetén is csak nagy nehézségekkel leszünk képesek megvalósítani” – figyelmeztetett Vážny. Az ellenzéki oldalról Jozef Mihál független képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a minimálnyugdíj kiszámításának az új módszere miatt a jövőben évente 150 millió eurós lyuk keletkezhet a költségvetésen. Az új szabályozás ellen határozottan fellépett a Szociális Biztosító is, amely szerint ezzel elveszik az emberek motivációját attól, hogy nagyobb nyugdíjbiztosítást fizessenek. Súlyos deformációkat okoz a nyugdíjrendszerben azonban a munkaügyi tárca szerint is. A minimálnyugdíj egyébként nem újdonság, 2015 júliusától vezették be. Hogy valaki teljesítse a feltételeket, ahhoz jelenleg is minimum 30 évig kell fizetnie a nyugdíjbiztosítást. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Gyimesi György szerint az igazságügyi tárca ellentmond önmagának ⋌(A szerző felvétele)

A parlamentben vitáztak a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzásokról

Norbert Bödör

Norbert Bödör előzetes letartóztatásba került

koronavírus

Ezért növekedett meg hirtelen az ismert fertőzöttek száma

Nagypaka

Nagypakai akadálymentesítés

Bukovszky László

Matovičcsal egyeztetett a kisebbségi kormánybiztos

regiojet

Péntektől naponta indít vonatokat a RegioJet Pozsonyból Horvátországba

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.