Közélet

Látványosan emelkedik a minimálnyugdíj összege

Pozsony | A jövő év elejétől új módszer alapján számolják ki a nyugdíj minimális összegét: míg eddig ehhez a létminimumot vették alapul, a jövő évtől már az átlagbér alapján számolnak – az ezzel kapcsolatos törvénymódosítást csütörtökön a parlament is elfogadta. A jelen levő 137 képviselőből 82 szavazott igennel.
Molnár Iván

2019. október 17. 19:00

nyugdíjas
A minimálnyugdíj 2020-ban 334,30 euró lesz - David Duducz/NMH – illusztrációs felvétel

A szociális biztosításról szóló törvény SNS-es képviselők által javasolt módosítása szerint a nyugdíj minimális összege – azoknak, akik 30 évig fizették a nyugdíjbiztosítást – jövőre már a két évvel korábbi országos átlagbérnek a 33 százaléka lesz. A minimálnyugdíj 2020-ban így 334,30 euró lesz. A nyugdíj minimális összegének a kiszámításánál idén még a létminimumot vették alapul, a minimálnyugdíj ennek a 136 százaléka volt, ami azt jelenti, hogy a legalacsonyabb nyugdíj, a fent említett feltételt figyelembe véve, 278,90 euró. Jövőre így 55,40 eurós növekedéssel számolhatunk. A nyugdíjbiztosítás 30 évnél hosszabb, de 40 évnél rövidebb ideig tartó fizetése esetén a minimálnyugdíj az elkövetkező időszakban évente a létminimum 2 százalékával, 40 évnél hosszabb nyugdíjbiztosítás esetén pedig a 3 százalékával nő majd. A létminimum 2 százaléka jelenleg 4,2, a 3 százaléka 6,3 eurónak felel meg.

Az eredeti elképzelések szerint a minimálnyugdíj kiszámítását csak 2021-től tervezték összekötni az átlagbér növekedésével. A parlamenti vita során azonban az SNS képviselője, Magdaléna Kuciaňová olyan javaslattal rukkolt elő, amely ezt már a jövő évtől lehetővé teszi, és amelyre a törvényhozás is rábólintott. Ezzel azonban még a kormánykoalíción belül sem értett egyet mindenki. Ľubomír Vážny, a Smer parlamenti képviselője, aki egyúttal a Szociális Biztosító igazgatója, még a szavazás előtt figyelmeztetett arra, hogy a módosítást technikailag nem lehet megvalósítani már a jövő évtől. „Ezt még a 2021-es határidő esetén is csak nagy nehézségekkel leszünk képesek megvalósítani” – figyelmeztetett Vážny. Az ellenzéki oldalról Jozef Mihál független képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a minimálnyugdíj kiszámításának az új módszere miatt a jövőben évente 150 millió eurós lyuk keletkezhet a költségvetésen. Az új szabályozás ellen határozottan fellépett a Szociális Biztosító is, amely szerint ezzel elveszik az emberek motivációját attól, hogy nagyobb nyugdíjbiztosítást fizessenek. Súlyos deformációkat okoz a nyugdíjrendszerben azonban a munkaügyi tárca szerint is. A minimálnyugdíj egyébként nem újdonság, 2015 júliusától vezették be. Hogy valaki teljesítse a feltételeket, ahhoz jelenleg is minimum 30 évig kell fizetnie a nyugdíjbiztosítást. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kormánypárti kampánymustra

Kočner amerikai tiltólistára került

Lionel Messi újra a csúcson – mit tett érte a szezonban?

Kupakok a szívben

Az eperjesihez hasonló bevetésben még nem volt részük a tűzoltóknak

IkerAnyaVersek saját alapanyagból

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.