Közélet

Lassan elfogynak az orvosok Szlovákiában

Pozsony | A szlovákiai orvostársadalom az elöregedés és a külföldre való távozás miatt megcsappant az elmúlt években, és a helyzet a következő időszakban még tovább romlik. A külföldiek érkezése segíthet.
Lajos P. János

2018. február 27. 07:16

orvoshiány
Vonzó a külföldi munkavállalás  - Kép: Július Dubravay/Plus jeden deň

Néhány éven belül a mainál is sokkal nagyobb orvoshiány alakulhat ki, ha nem sikerül pótolni a nyugdíjba készülő orvosokat. A legnagyobb problémák a járóbeteg-kezelésben alakulhatnak ki. A helyzeten enyhíthet a külföldi orvosok beáramlása, már ma is csaknem 800 dolgozik Szlovákiában.

2025-ig, vagyis alig hét év alatt több mint 1200 általános orvos éri el a nyugdíjkorhatárt, vagyis ha a nyugdíjat választja, akkor ennyi orvos fog hiányozni csak a felnőttek járóbeteg-kezeléséből. „Hasonló helyzet alakul ki a gyerekorvosok körében is, ott a jelenlegi orvosok 60 százaléka éri el a nyugdíjkort, vagyis 663 orvost kellene pótolni 7 év alatt” – tájékoztatta lapunkat a Szlovák Orvosi Kamara (SLK). Az orvoshiány már ma is a rendelőkben, vagyis a járóbeteg-ellátásban a legnagyobb, sok praxis – elsősorban a leszakadó régiókban – betöltetlen.

Az egészségügyi minisztérium az úgynevezett rezidensképzéssel igyekszik enyhíteni az orvoshiányt. „A rezidensprogram célja a beteggel elsőként kapcsolatba kerülő orvosok számának növelése, az átlagos életkoruk csökkentése” – tájékoztatta lapunkat az egészségügyi minisztérium. A program első 60 végzőse tavaly vizsgázott. „2018-ban több mint 7 millió eurót fordítunk a programra” – tájékoztatott a minisztérium. A gyakorlati képzést közvetlenül a rendelőkben kapják meg a képzésre jelentkező orvosok, az állam számukra téríti a bérkiesésüket és egyéb költségeiket, valamint a képzést biztosító szakorvos fizetését.

A kamara elismeri, hogy a program segít, de szerintük ennél komolyabb lépésekre lenne szükség. Az ő számításuk szerint 2025-ig csak mintegy 200 általános felnőttorvos és kevesebb mint 100 gyerekorvos léphet munkába. Szerintük a rendelők finanszírozásán kellene javítani. „Jelenleg a kórházi ellátásban jobbak a pénzügyi feltételek, ezért nagyobb az orvoshiány az ambuláns szférában” – állítja az SLK.

 

A legtöbb orvos a következő országokból érkezett Szlovákiába:

Ukrajna: 426

Magyarország: 26

Irán: 26

Lengyelország: 24

Szaúd-Arábia: 22

Görögország: 19

Oroszország: 18

Szíria: 12

Szudán: 12

Jordánia: 10

Bulgária: 9

(Forrás: SLK)

Az orvoshiányt növeli a szlovákiai orvosok külföldre vándorlása is. Az egészségügyi minisztérium szerint 2012–2016 között mintegy 1200 orvos hagyta el az országot. A helyzetet enyhíti, hogy Szlovákia is kezd célországgá válni a külföldi orvosok számára. A kamara tájékoztatása szerint tavaly összesen 759 külföldi orvos dolgozott nálunk. A legtöbben Ukrajnából érkeztek. „Összesen 61 országból érkeztek orvosok Szlovákiába, a legtöbben Ukrajnából – 426-an” – tájékoztatta lapunkat az SLK. A többi országból ennél jóval kevesebb orvos érkezett, a második helyen az SLK tájékoztatása szerint Irán és Magyarország áll 26-26 orvossal, Lengyelországból 24, Oroszországból pedig 18 orvost tartottak nyilván. Viszonylag magas az arab és a közel-keleti országokból érkezők száma is: Szaúd-Arábiából 22-en, Jordániából 10-en, Szíriából 12-en dolgoznak nálunk. A mintegy 28 ezres orvoslétszám mellett azonban ez még viszonylag alacsony szám.

Hazai orvosok ezrei külföldön

2018. február 13. 19:13

Hazai orvosok ezrei külföldön
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Nagymegyer

Mentőöv kell a nagymegyeri strandfürdőnek

*

Tényleg olcsóbbak lesznek a repülőjegyek a járvány után?  

koronavírus

Egy új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Szlovákiában

Trianon

A parlament vezetése is megemlékezett Trianon 100. évfordulójáról

Szenc

Zökkenőmentesen indultak újra az óvodák

Trianon felé – Felvidéki sorsfordulók az államfordulat első évében

Trianon felé – Felvidéki sorsfordulók az államfordulat első évében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.