Közélet

Laššáková egy jól működő, haladó állami művészeti intézményt akar az SND-ből

Pozsony | Ľubica Laššáková (Smer-SD) kulturális miniszter azt akarja, hogy a Szlovák Nemzeti Színház (SND) egy jól működő, haladó állami művészeti intézmény legyen. Elutasítja a vádakat, melyek szerint korlátozza a művészeti szabadságot. A miniszter így reagált a leváltását szorgalmazó felhívásra, melyet több neves személyiség is aláírt. Állítása szerint Marián Chudovskýt, az SND vezérigazgatóját azért váltotta le, mert menedzserként hosszú ideje passzívan állt hozzá az SND anyagi helyzetének a rendezéséhez.
TASR

2018. augusztus 13. 15:23

Ľubica Laššáková - TASR-felvétel

„Határozottan elutasítom az SND művészi szabadságának bármely korlátozását, de nem engedhetjük meg, hogy a színház lassan egy gazdasági csődbe került intézménnyé váljon” – hangsúlyozta a miniszter.

A minisztérium arra emlékeztet, hogy Laššáková azért váltotta le Chudovskýt, mert hosszú ideig veszteségesen működött a színház, és folyamatosan olyan darabokat rendeztek, amelyeket a több százezer eurós befektetés ellenére csak néhányszor mutattak be. „A másik hasonlóan komoly ok az volt, hogy nem foglalkozott a saját alkalmazottainak a problémáival, például a Sadko-üggyel, azaz a szennyezett talajjal, amely végül az emberek egészségi problémáihoz vezetett” – tette hozzá a tárca.

A minisztérium szerint az SND 657 000 eurós veszteséggel zárta a 2015-ös évet. „Marek Maďarič (Smer-SD) akkori kulturális miniszter figyelmeztette az SND vezetőségét, hogy kezdjen el komolyan foglalkozni a problémával, és hogy ne lépje túl a megállapított költségvetést” – tette hozzá a minisztérium azzal, hogy a színház 2017-ben 692 000 eurós veszteséggel zárt. „2018 első hat hónapja után az SND 1 037 000 eurós veszteséget vallott be, és azt jósolták, hogy idén is több százezres veszteséggel fognak zárni” – közölte a minisztérium.

 

2018. augusztus 10. 17:28

Több neves személyiség is felszólította Pellegrinit, hogy váltsa le Laššákovát

Múlt héten több neves személyiség - köztük több színházigazgató - arra szólította fel Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfőt, hogy váltsa le Ľubica Laššáková (Smer-SD) kulturális minisztert. Ennek oka, hogy szerintük a miniszter asszony nem kompetens, nem ismeri a tárca problémáit, illetve hogy Marián Chudovskýt, a Szlovák Nemzeti Színház (SND) vezérigazgatóját önkényesen váltotta le. A TASR-t a felhívás egyik aláírója, Juraj Stern tájékoztatta.

A felhívás aláírói méltatták Chudovský érdemeit, és bírálták a leváltását. Laššáková döntését célzatosnak látják. Szerintük Chudovský leváltásának a valódi oka az volt, hogy az általa vezetett intézmény nagymértékben meg tudta tartani a politikai és társadalmi függetlenségét.

A felhívást többek között Ján Greššo, a nyitrai színház volt igazgatója, Juraj Kukura, az Aréna Színház igazgatója, Milan Lasica, az L+S Stúdió igazgatója, Václav Mika, az RTVS volt igazgatója, Stanislav Stankoci festőművész, Ján Štrasser költő és Pavol Weiss író is aláírta.

A Szlovák Kormányhivatal információs osztálya azt közölte a TASR-rel, hogy a kormányfő bízik a kulturális miniszterben, és nem lát okot a leváltására. „A miniszter asszony a felelős a tárcájához tartozó szervezetek működéséért, és a személycsere a kompetenciái közé tartozik” – zárta a Kormányhivatal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Matečná: Két hete nem találtunk újabb fertőzött sertéseket, de a helyzet súlyos

Drogdíler testvérpárt fogtak Dunaszerdahelyen

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Robbanás volt egy halálos vírusokat tároló orosz laboratóriumban

Mestertolvajt fogtak Galántán: magára zárta az autót a lopási kísérlet közben

Ne legyen tabutéma az időskori bántalmazás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?