Közélet

Lajčák: Moszkva és Kijev is támogatja az Ukrajna megsegítését célzó tervet

Csorbató | Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Ukrajnával összefüggésben arra is gondot fordít, hogyan csökkentheti a konkrét személyek szenvedéseit. Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) szlovák külügyminiszter és az EBESZ hivatalban lévő elnöke ezt az informális miniszteri találkozó végén jelentette ki kedden a magas-tátrai Csorbatón. Kiemelte: az ukrán helyzet a szlovák EBESZ-elnökség egyik prioritása.
TASR

2019. július 10. 10:30

Miroslav Lajčák - TASR-felvétel

„A munkatársaimmal közösen kilenc konkrét lépésből álló tervet állítottunk össze a bizalom növelése érdekében. Ehhez a tervhez Moszkva és Kijev támogatását is megszereztem” – jelentette ki Lajčák.

A kilenc lépés közül az első a luhanszki ellenőrző állomás térségében található híd megjavítása. Ezt az átjárót naponta mintegy tízezer ember veszi igénybe. A további pontok között szerepel a humanitárius aknamentesítés, vagy a civil infrastruktúra – iskolák, óvodák stb. – védelme.

A csorbatói informális miniszteri találkozón részt vett az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov, Ukrajnát azonban nem a külügyi tárca vezetője, hanem a nagykövet képviselte.

Lajčák szerint korai lenne még beszélni egy esetlegesen Szlovákiában megrendezésre kerülő, orosz-ukrán csúcstalálkozóról, bár Szlovákia célja az EBESZ elnökeként a normandiai formátum munkájának újraindítása. Hozzátette: kívánatos, hogy a normandiai négyek a legmagasabb szinten is találkozzanak, és megtiszteltetés lenne, ha Szlovákia szervezhetné ezt a találkozót.

A csorbatói, kétnapos informális miniszteri találkozóra a szlovák EBESZ-elnökség félidejében került sor. A találkozón 300 küldött, köztük 23 külügyminiszter és 11 külügyi államtitkár vett részt. A diplomatáknak a plenáris ülés mellett lehetőségük nyílt informális, kétoldalú tárgyalásokra is. A programot egy informális munkaebéd zárta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?