Közélet

Közzétették a használati utasítást az eKaranténa alkalmazáshoz

Pozsony | A korona.gov.sk oldalon már közzétették a használati utasítást az eKaranténa alkalmazáshoz, amelynek köszönhetően a külföldről hosszabb idő után hazaérkezők otthon is abszolválhatják a kéthetes kötelező karantént.
TASR

2020. május 22. 16:30

eKaranténa
- TASR-felvétel

Az ún. intelligens karantén alapfeltétele, hogy a külföldről hazatérő állampolgárnak legyen olyan fényképezőgépes okostelefonja, amelynek része a helymeghatározás funkció is. Az is fontos, hogy ott, ahol az illető a karantént abszolválni fogja, legyen állandó internet-hozzáférés és megfelelő térerő.

A karantén alá helyezett személlyel néhány napon belül fel fogja venni a kapcsolatot a regionális közegészségügyi hivatal munkatársa, vagy pedig az alkalmazás fogja őt figyelmeztetni arra, hogy kérjen időpontot a koronavírus-tesztelésre a korona.gov.sk oldalon keresztül. Általában a karantén ötödik napján végzik el a tesztet, de már a harmadik napon lehet időpontot kérni.

A házi karantén ideje alatt a karantén alá helyezett személy, valamint azok, akikkel egy háztartásban él, nem hagyhatják el az otthonukat. Az élelmiszert és más szükségleti cikkeket, például a gyógyszereket előre be kell szerezni, de igénybe vehető házhozszállítás, vagy a szomszédok, barátok, önkéntesek segítsége is. A házi karantén nem ajánlott abban az esetben, ha az adott háztartásban 65 évnél idősebb személy is lakik.

Amennyiben a külföldről hazatérő személy a házi karantén mellett dönt, még a határon való átkelés előtt le kell töltenie az eKaranténa alkalmazást. Emellett ki kell tölteni egy a korona.gov.sk oldalon található kérdőívet is. A személyes adatok megadása mellett egy térképen ki kell jelölni a karantén helyét, és meg kell adni azoknak a személyeknek az adatait is, akikkel az illető egy háztartásban lakik. Ezeknek a személyeknek nem kell külön regisztráltatniuk magukat. A 16 évnél fiatalabb gyerekeket a törvényes képviselőjük regisztrálja.

Az alkalmazás letöltése után a felhasználó SMS-ben kap egy aktiváló kódot. Az aktiválás után az alkalmazás hozzá fog férni a kérdőívben feltüntetett adatokhoz.

A házi karantén betartását az alkalmazás rendszeresen, véletlenszerűen fogja ellenőrizni arcbiometria segítségével.

A határátlépéshez két dokumentumra is szükség van – egy becsületbeli nyilatkozatra, és egy beleegyezésre, hogy az illető az eKaranténa alkalmazás használata mellett otthon fogja abszolválni a kötelező karantént. A külföldről hosszabb idő után hazatérők 8.00 és 18.00 között léphetik át a határt.

A határátlépést követően azonnal a házi karantén helyére kell utazni. Ezt a hazatérő megteheti a saját autójával, vagy elszállíthatja őt olyan személy, akivel egy háztartásban él, és együtt fogják abszolválni a karantént. A határt átlépő taxival is utazhat tovább, a sofőrnek azonban FFP2 légzésvédő maszkot kell viselnie. Tömegközlekedési eszköz a továbbutazásra nem vehető igénybe.

Amennyiben az eKaranténa alkalmazás gyanúsnak ítéli a felhasználó viselkedését, tehát felmerül a karantén megtörésének gyanúja, automatikusan értesíti erről a regionális közegészségügyi hivatal dolgozóit.

Ha a karantén alá helyezett állampolgár tesztje negatív, a kötelező karantén 14 nap után véget ér, és az alkalmazás automatikusan kikapcsol.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič szlovák miniszterelnök és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a Medve–Vámosszabadi határátkelőnél tegnap reggel. Brüsszel szerint július elejétől fokozatosan megnyitnák az EU külső határait.⋌(Somogyi Tibor felvétele)

A szlovák politikában a trianoni évforduló kapcsán újra előkerült a magyarkártya

Berényi: „Nem volt megfelelő a memorandum átadásának időzítése”

Komárom

Komáromi Nyár – újragondolva

rendőrség illusztráció

Vizsgálja a rendőrség a pozsonyi, vereknyei roncstelep ügyét

vásárlás

A nagy üzletláncok a járvány nyertesei

Romsics Ignác

„A történész az igazság megismerésére törekszik...”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.