Közös indulás: Gyimesi György és a Szövetség még nem kereste egymást

Az Új Szó-stúdió vendége ezúttal Forró Krisztián, a Szövetség elnöke és Gyimesi György, az OĽaNO parlamenti képviselője volt(Somogyi Tibor felvétele)
Pozsony |

Gyimesi György (OĽaNO) még nem kereste a Szövetséget azzal, hogy a párt jelöltlistáján szeretne indulni a parlamenti választáson, de a Szövetség sem kereste ezzel a képviselőt. Az viszont már biztos, a kisebbségek jogállásáról szóló törvényből ebben a választási ciklusban nem lesz semmi.

Az Új Szó-stúdió legutóbbi adásának vendége Forró Krisztián, a Szövetség elnöke és Gyimesi György, az OĽaNO parlamenti frakciójának tagja volt. „Ha arról van szó, beszéltünk-e konkrétan arról, hogy a Szövetség listáján induljak-e, akkor azt mondom, nem, erről nem beszéltünk” – mondta a képviselő, hozzátéve, elviekben ő azt testesíti meg, amit a Szövetség MKP-platformja, így logikusan merül fel a közös indulás kérdése.

Gyimesi arról beszélt, egyelőre még nem döntötte el, melyik párt jelöltlistáján méretteti meg magát a parlamenti választáson. „Ez nem az az alkalom, amikor el fogom árulni, hogy mit szeretnék” – jelentette ki. Hozzátette viszont, hogy a Simon Zsolt vezette Magyar Fórummal nem folytat semmiféle egyeztetést erről, nincs is kapcsolatban ezzel a párttal. „Nem is várok semmilyen megkeresést a részükről” – szögezte le.

Nem jelentkezett

Forró Gyimesinek a Szövetség listáján való indulásával kapcsolatban elmondta, a párt MKP-platformja részéről már érkezett olyan jelzés, el tudnák képzelni, hogy a képviselő a jelöltlistájukon szerepeljen. „A házassághoz azonban ketten kellenek, jelenleg Gyimesi György a parlamentben az OĽaNO kötelékében működik, és nem érkezett a részéről egyértelmű jelzés, hogy nem az OĽaNO színeiben indulna” – mondta a Szövetség elnöke, majd kijelentette, a képviselő nem kereste őket a közös indulás ügyében. Forró hozzátette, nem az Új Szó-stúdió nézői előtt fogják megbeszélni, a listájukra veszik-e Gyimesit. „A párton belül erről testületi döntésre van szükség” – mondta. Viszont arról is beszélt, folyamatos kapcsolatban vannak a képviselővel.

Simonék helye

Forró nem zárkózott el attól, hogy a Magyar Fórum jelöltjei megjelenjenek a Szövetség listáján, ezt közölték is Simonékkal, de az együttműködés más formáját elutasítják. „Jött a részükről egy olyan javaslat, hogy egy közös listát állítsunk össze, amire a Szövetség és a Magyar Fórum képviselői felkerülnének. Mi ezt elutasítottuk” – jelentette ki Forró azzal, a Szövetséget pont azért hozták létre, hogy egy gyűjtőpárt legyen. A Szövetség MKP-platformja három helyet ajánlott fel a párton kívülieknek, de Forró szerint a Híd- és az Összefogás-platform is tehet hasonló lépést.

Szövetség, feszültség

A Szövetség elnöke elmondta, valószínűleg márciusban tartanak kongresszust, amikor majd a programjukat is nyilvánosságra hozzák. A párt platformrendszerének felszámolásával kapcsolatban Forró arról beszélt, ő továbbra is annak a híve, hogy a Szövetség ezen rendszer nélkül működjön tovább, de rámutatott, az MKP döntése értelmében ezzel a kérdéssel a választásig nem foglalkoznak. A párt Országos Tanácsán ugyanakkor a pártelnök kijelentette, akár lemondani is hajlandó, ha nem számolják fel a rendszert. „Ezzel kapcsolatban a kongresszus előtt fogok nyilatkozni. Elnézést, de nem ez az a fórum, ahol ezt meg kellene beszélnünk” – utalt Forró az Új Szó-stúdióban zajló beszélgetésre.

A kisebbségi törvény

Ahogy arról beszámoltunk, nem került a kormány elé a nemzetiségi kisebbségek jogállásáról szóló törvény tervezete. Ez a jogszabály kibővítené a nemzetiségi közösségek jogait, rögzítené azok intézményeit stb. A tervezetet Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos hivatala dolgozta ki, majd a minisztériumok munkatársaiból álló munkacsoport alakult az indítvány véleményezésére. Gyimesi szerint a munkacsoport többoldalnyi kritikát fogalmazott meg, egyebek mellett azt kifogásolták, hogy a tervezet alkotmányellenes. „Egészen biztosan nem lesz előrelépés” – válaszolta a képviselő arra a kérdésre, mire lehet a törvénytervezettel kapcsolatban számítani ebben a választási időszakban. Forró pedig rámutatott, a törvényből annak ellenére sem lesz semmi, hogy ez a kormányprogramban is szerepel. Arra emlékeztetett, a Szövetség februárban mutathatja be a jogszabálytervezet általuk kidolgozott változatát. Majd arról beszélt, a politikai partnerek keresése során is alapvető szerepet szánnak ennek a dokumentumnak. „Ennek egy olyan javaslatnak kell lennie, amivel kapcsolatban a potenciális partnerekkel le tudunk ülni és azt tudjuk mondani: ez az, ami a közösségünk és a többi nemzetiség számára fontos” – mondta a Szövetség elnöke.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?