Közélet

Közel a jobboldali megegyezés

Pozsony | Bár az SaS és az OĽaNO már hetekkel ezelőtt megkötötte a stratégiai együttműködésükről szóló paktumot a megyei választásokkal kapcsolatban, egyelőre nem jutott dűlőre a jobboldali, parlamenten kívüli pártokkal, a KDH-val és az MKP-val. Az egyezség ugyan már májusban megszülethet, ám az MKP és a kereszténydemokraták közt feszültség tapasztalható.
author
Finta Márk

2017. május 5. 10:51

Az SaS és az OĽaNO a paktumukhoz való partnerkeresést már a kezdetektől úgy kommunikálták, hogy elsősorban a KDH-ra számítanak, de szóba jöhet még az MKP is. Az Alojz Hlina vezette kereszténydemokratákkal azonban nem egyszerű a tárgyalás. Hlina a minap kijelentette, hogy a KDH továbbra is szeretne együttműködni a parlamenti jobboldali ellenzéki pártokkal, a tárgyalásokat csak az ünnepek és egyéb feladataik hátráltatták. A párt ugyanakkor az elmúlt időszakban erősödött a felméréseken, és valószínűleg minél több képviselői helyet szeretne kisajtolni egy SaS–OĽaNO–KDH megállapodásból, mely eredetileg a jelöltek 41–41–18 százalékos megoszlását feltételezte. A KDH azonban nem ért egyet azzal, hogy minden megyére érvényes központi szerződésben rögzítsék a jelöltek megoszlásának arányát, minden megyében külön egyezséget szeretnének. Lapunknak Ľubomír Galko, az SaS alelnöke is megerősítette, hogy a KDH-val jelenleg erről vitatkoznak. Azt azonban cáfolta, hogy a tárgyalások megakadtak volna, elmondása szerint már májusban aláírhatják a megállapodást. 

Sokesélyes játszma 

A másik potenciális partnerjelölttel, az MKP-val egyelőre még egyáltalán nincs intenzív kapcsolatban az OĽaNO–SaS koalíció, a tárgyalásokat az fogta vissza, hogy az MKP elsősorban a Híddal egyeztetett eddig. Galko szerint öt megyében szeretnének velük megállapodást kötni, de azt sem tartja különösebb problémának, ha ez csak három megyében sikerül – központi szerződéshez ugyanis nem ragaszkodnak, az MKP esetében ennek nem is lenne értelme. Elmondása szerint a legelőrehaladottabb tárgyalásokat Pozsony megyében folytatják, és Besztercebánya megyében is alakulnak a dolgok. Az MKP ugyanakkor korábban kijelentette, Nyitra és Nagyszombat megyében magyar megyefőnökjelöltet szeretne. Galko szerint az SaS-t nem zavarja, ha az MKP Nagyszombat megyében nem velük, hanem esetleg a Híddal egyezik meg, vagy egyedül indul. Az MKP egyébként a hírek szerint Berényi Józsefet indítaná a megyefőnöki posztért Nagyszombat megyében – aki ebben az esetben a többi között Jozef Viskupičcsal, az OĽaNO jelöltjével csaphat össze. 

Szikrázó viszony 

A KDH és az MKP között ugyanakkor nő a feszültség, Alojz Hlina már többször, legutóbb múlt hétvégén nyilatkozta, hogy nem bízik az MKP Szlovákia iránti lojalitásában. Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke erre egy éles hangú közleményben válaszolt. Galko szerint azonban ez a feszültség nem lehet akadálya, hogy az MKP-val is együttműködjenek. Leszögezte ugyanis, a KDH-nak nincs beleszólása abba, kivel egyeztet az OĽaNO–SaS koalíció. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Ha terítékre kerülne a választási időszak lerövidítése, akkor Jaroslav Naď lemondana a tárcavezetői tisztségéről, visszaülne a parlamentbe és az előrehozott választás ellen szavazna. A miniszter kijelentette, akár teljesen is kivonulhat a politikából. (TA

Naď: Ukrajna megkapta az első négy Zuzana 2 tarackágyút

matovič k

Ismét nagyot ment Matovič a Facebookon – nem hiszi el, kit kritizált!

kánikula k

Jövő héten visszatér a trópusi kánikula – mutatjuk, mikor tetőzik a hőség!

baleset k

Közúti baleset vagy káresemény?

tengerpart kornyezetszennyezes

Mocskos és szennyezett az olasz tengerpartok többsége

novavax

Koronavírus: hiába hatásos az új vakcina, veszteséggel gyárthatják

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.