Közélet

Kötelező lesz az óvoda

Pozsony | Zuzana Čaputová államfő aláírta az ötéves gyerekek iskola előtti kötelező óvodalátogatásáról szóló törvényt, valamint a pályakezdő pedagógusok fizetésének emeléséről szóló törvényt.
ÖSSZEFOGLALÓ

2019. július 11. 11:35

A kötelező óvodáztatásról szóló rendelkezés 2021. január 1-jén lép életbe. A törvény pontosan megszabja az osztálylétszámokat. A minisztérium szerint a kötelező óvodalátogatásnak főleg a rossz szociális helyzetben lévő családok gyerekei számára lesz pozitív hozadéka, hosszú távon az iskolai országos felmérések eredményeinek általános javulását várja a rendelkezéstől.
Martina Lubyová (SNS) szakminiszter szerint a kötelező óvodalátogatás az egyik legfontosabb lépés a marginalizálódott roma közösségekben élő gyerekek felzárkóztatására.

A törvénymódosítás emellett megtilt mindenféle politikai tevékenységet az iskolákban, és kötelezővé teszi a pedagógusok számára a feddhetetlenségi bizonyítvány bemutatását. 
„Szlovákiában komoly lemaradás van az iskolakezdés terén. A kötelező óvodalátogatás bevett gyakorlat ennek a problémának a kiküszöbölésére a környező országokban” – nyilatkozta Martina Goffová, az elnöki iroda sajtóosztályának munkatársa.

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) viszont arra kérte az államfőt, ne írja alá a törvényt, így most az Alkotmánybírósághoz fordul. „Meggyőződésünk, hogy a törvény alkotmánysértő, emellett sérti az önkormányzatiság elvét is” – nyilatkozta Michal Kaliňák, a ZMOS szóvivője. Az önkormányzatok azt kifogásolják, hogy egyelőre semmiféle anyagi fedezetet nem kaptak a kötelező óvodáztatás bevezetésére.

Čaputová szintén aláírta a pályakezdő pedagógusok fizetésének emeléséről szóló törvényt. „Szeptember 1-jével 9,5 százalékkal emelkednek a bértarifák, az emelés összege a szakmai gyakorlat idejétől is függ.

Az 1–8 éve pályán lévő pedagógus fizetése 0,25, a 9–40 éve tanítóké 0,5 százalékkal emelkedik” – magyarázta Eva Smolíková (SNS), a javaslat előterjesztője. Az emelések megmutatkoznak a bérkiegészítésekben, például az osztályfőnöki pótlékban vagy a túlórák után járó jutalmakban is. 

A felsőoktatásban dolgozók bére is növekszik

Szeptember elsejétől a 8,7 százalékkal emelkedik a főiskolai oktatók, valamint a fejlesztés és a kutatás területén tevékenykedő alkalmazottak bére. „A következő lépésben, 15 év szakmai gyakorlat után átlagosan 2 százalékkal, 32 év után pedig átlagosan 3 százalékkal emelkedik a fizetésük” – közölte a javaslatot beterjesztő SNS. Emelkednek a doktori ösztöndíjak is, mégpedig 8,7 százalékkal. 

A törvényben szereplő átmeneti rendelkezés kizárja az érintett munkavállalókra vonatkozó fizetési fokozatok alkalmazását a 2019. szeptember 1. és december 31. közötti időszakban. „A javaslat egyértelműen meghatározza, hogy a törvényben foglaltak szerint kell eljárni a megszabott időszakban” – fogalmaztak az előterjesztők.

Az átmeneti időszak után, 2020. január 1-jétől új jogi rendelkezés várható, amely előirányozza az új bértarifákat, „mivel a kollektív megállapodás alapján a valorizáció 10 százalékának összegét a magasabb alapbérből számítják ki.” 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A felvidéki magyar politika és az énvédő torzítás

Az első Hold-misszió 50. évfordulója

II. Erzsébet szakácsot keres - ennyit lehet keresni a Buckingham-palotában

Energiaitalok: Zacher Gábor nem látja értelmét a "riogatásnak"

Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással az első Holdra szállás 50. évfordulóján feljuttatott űrkabin

Úszódöntőket nézhetünk a tv-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?