Közélet

Kormány elé kerül a tévédíj

Pozsony | A kormány elé kerül az üzembentartási (koncessziós) díjak emeléséről szóló törvénytervezet, mely miatt Marek Maďarič, a kulturális tárca vezetője még a nyári szünet előtt komoly összetűzésbe került a koalíciós Szlovák Nemzeti Párttal (SNS). A vitás pontokat nem sikerült tisztázni, ezért kérdéses, megszavazza-e a kabinet Maďarič törvényét.
Demecs Péter

2016. augusztus 13. 10:42

 

Pontosan 170 módosító javaslat érkezett tárcaközi egyeztetés során a jogszabály-módosításhoz, a minisztérium ebből 85-öt elutasított. A tervezetet a pénzügyminisztérium, a Munkaadók Országos Uniója (RÚZ) és a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) kifogásaival kerül a kormány asztalára.

Az SNS elnöke, Andrej Danko még júniusban mondta, hogy a koncessziós díjak megemelését csak széles körű vita és a közszolgálati médiában történt gyökeres változások után lesz hajlandó támogatni. Elutasította azokat az információkat, melyek szerint pártja nagyobb befolyást akarna szerezni az RTVS-ben. Maďarič ezt követően megüzente, ha a kabinet nem fogadja el a törvénymódosítást, kész lemondani miniszteri posztjáról.

Danko elutasítja

Zuzana Čižmáriková, a házelnök szóvivője tegnap kijelentette, hogy Danko véleménye a törvénymódosításról nem változott meg, s pártja továbbra sem hajlandó támogatni. Maďarič tegnap nem akart a témában nyilatkozni, szóvivője, Jozef Bednár érdeklődésünkre elmondta, a miniszter csak azután válaszol a kérdésekre, miután a kabinet megvitatta törvénytervezetét.

7 euró

A javaslat szerint 2017. januárjától a jelenlegi havi 4,64 euróról kerek 7-re emelkedne az üzembentartási díj, amelyet – néhány kedvezményezettől eltekintve, mint péládul a nyugdíjasok, rokkantnyugdíjasok stb. – az úgynevezett „stekkertörvény” alapján mindenkinek, akit az áramszolgáltató fogyasztóként tart nyilván, fizetnie kell. A munkáltatók az alkalmazottak száma szerint 7-től 697 euróig terjedő illetéket fizetnének havonta. A díjat a valorizáció szerint minden négy évben emelnék. A tárca azzal indokolja a drágulást, hogy az üzembentartási díjakat 2003-tól nem emelték, a közszolgálati tévé és rádió kiadásai azóta nőttek, az intézmény költségvetése pedig túl alacsony. (

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
adóhivatal

Milliárdokat veszítünk az adócsalók miatt

NAKA

Anyagyilkosságot akadályozott meg Köbölkúton a NAKA

Marco Rossi

Felejthetetlen nappalok, álmatlan éjszakák

szlovákok

A kishitűség diadala

g

További három hónapra letartóztatásban marad a kétszeres gyilkos

A járdán hajtva menekült a rendőrök elől egy körözött férfi Pozsonyban

Rekordot döntött a részeg sofőr – 4,5 ezrelékes véralkoholszinttel vezetett

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.