Közélet

Korčok: Tudni akarunk arról, mit csinál nálunk a magyar kormány

Pozsony | Szijjártó Péter (Fidesz) magyar és Ivan Korčok (SaS-jelölt) szlovák külügyminiszter a két ország számára kényes témákról egyeztetett Pozsonyban. A szlovák fél azt kéri, a magyar kormány időben tájékoztassa a dél-szlovákiai aktivitásairól, így az ingatlanvásárlásokról vagy a támogatások osztásáról.
author
Czímer Gábor

2021. október 5. 18:30

Szijjártó Péter és Ivan Korčok (Somogyi Tibor felvétele)
Szijjártó Péter és Ivan Korčok (Somogyi Tibor felvétele)

Arra kértük Magyarországot, hogy kormányprogramjának azon pontjait, amelyek Szlovákiában valósulnak meg, vagy érintik az országot, úgy hajtsák végre, ahogy az a nemzetközi kapcsolatokban szokásos. Ez azt jelenti a két ország közti egyeztetést és jóváhagyást követően kerüljön ezekre sor” – monda Korčok a két miniszter közös sajtótájékoztatóján kedden. A szlovák tárcavezető szerint el kell kerülni, hogy a magyar kormány egyes szlovákiai aktivitásairól a szlovák fél a sajtóból értesüljön. Példaként azt említette, amikor a magyar kabinet Kassa központjában lévő műemléképületeket vásárolt meg, köztük a Csáky-Dessewffy-palotát is. „Azzal kapcsolatban is kapok kérdéseket, hogy a magyar kormány egy olyan alap létrehozását hagyta jóvá, amelyből a közép- és kelet-európai országokban vásárolnának fel mezőgazdasági területeket” – tette hozzá a szlovák külügyminiszter, de a Budapest által finanszírozott templomfelújításokat is ide sorolta. Az iskolákra és kultúrára adott magyarországi támogatásokkal kapcsolatban pedig arról beszélt, ezt a témakört egy 2004-es államközi egyezmény szabályozza. „Azt kértem, térjünk vissza ehhez az egyezményhez, mert a szlovák oldalon úgy érezzük, a támogatások gyakorlati megvalósítása eltér attól, amiben 2004-ben megegyeztünk” – mondta Korčok. A szlovák külügyminiszter közölte, a magyar állam által Dél-Szlovákiába adott gazdaságélénkítési támogatásokkal kapcsolatban pedig abban állapodtak meg, ezeket a pénzeket a jövőben kétoldali egyeztetés alapján és a két állam által kölcsönösen elfogadott feltételrendszer mellett fizetik majd ki. „Tudnunk kell, hogy milyen kritériumok alapján, ki fér ezekhez hozzá, és összhangban vannak-e ezeka támogatások az uniós joggal” – fejtette ki Korčok.

Szijjártó: A támogatás marad

Szijjártó a szlovákiai ingatlanvásárlások okát, annak ellenére, hogy arra az újságírók nyíltan rákérdeztek, nem árulta el. A magyar külügyminiszter egyértelműen kijelentette, hogy folytatni fogják a szlovákiai szereplők támogatását is. „Mindezt oly módon, hogy tiszteletben tartjuk az európai uniós szabályokat. Teljes transzparenciát biztosítunk, a szlovák fél által kért információkat rendelkezésre bocsátjuk” – mondta a magyar tárcavezető. Egy olyan keretrendszert akarnak létrehozni, amelyet a szlovák-magyar vegyesbizottság felügyelne majd. Szijjártó szerint ugyanígy fog működni az oktatási és kulturális támogatások ellenőrzése, amelyet a kisebbségi vegyesbizottság felügyel majd. A magyar külügy vezetője ígéretet tett arra, hogy a Budapest által finanszírozott szlovákiai templomfelújításokról is tájékoztatja a pozsonyi partnerét.

A transzparencia

A magyarországi támogatásokra vonatkozó elvárásokkal kapcsolatban a szlovák külügynél aziránt érdeklődtünk, Pozsony feltételként támasztja-e, hogy ezeket a támogatásokat a nyilvánosság számára is átlátható módon ítéljék oda és fizessék ki. Ahogy azt ugyanis lapunk is feltárta, egy-egy magyarországi támogatási program keretében több tízmillió eurót osztanak szét anélkül, hogy nyilvános lenne, ki döntött a támogatásokról és pontosan mire költik a pénzt a kedvezményezettek. A szlovák külügyminisztérium a válaszában azt írja, a magyar és a szlovák fél a közeljövőben fogja kialakítani, milyen kötelező érvényű rendszer vonatkozzon a támogatásokra. „A kialakított rendszer transzparens lesz” – írja a szlovák tárca.

A Beneš-dekrétumok

Korčok a magyar kollégájával való találkozó után arról is beszélt, hogy a közös történelem eseményeihez a két ország politikusainak felelősen kell viszonyulniuk. „Mindezt azért, hogy ne korbácsoljuk fel az indulatokat” – mondta. A szlovák miniszter azt javasolta, hogy ezekkel a kérdésekkel ne politikusok, hanem egy történészekből álló csoport foglalkozzon. Azt is indítványozta, hogy magyar kollégájával hat hónaponként rendszeresen tartsanak olyan találkozót, ahol a két ország közti ügyekkel foglalkoznak. „A magyar-szlovák alapszerződés nyomán létrehozott 12 bizottságot újra szeretnék éleszteni, hogy ezekben is megvitassák a két ország közti ügyeket” – mondta a szlovák külügyminiszter.

A két tárcavezető közös sajtótájékoztatóján Beneš-dekrétumok a kérdése is felmerült. Az egyik újságíró a kérdésében ugyanis felidézte, hogy a hétvégén alakult Szövetség nevű párt céljai között a kollektív bűnösséget megfogalmazó dekrétumok kérdésének megnyitása is szerepel. Korčok azt hangsúlyozta, a két országnak különböző a történelemszemlélete. „Egyszerűen elutasítom, hogy valaki a kollektív bűnösségről beszéljen” – mondta a szlovák külügyminiszter. Egyben arra emlékeztetett, hogy 2007-ben, amikor a szlovák parlament elfogadta a Beneš-dekrétumok megmásíthatatlanságát, a kollektív bűnösség elvét ugyanakkor elítélték. „A Szövetség álláspontját tudomásul veszem” – mondta, és hozzátette bízik benne, hogy a kérdéses párt programjában nem az etnikai, hanem a polgári elv dominál majd.

Szijjártó is elismerte, hogy a két országban különböző történelemszemlélet uralkodik. „Őszintén remélem, tiszteletben fogjuk tudni tartani egymás érzéseit a történelemmel kapcsolatban” – tette hozzá azzal, hogy a kollektív bűnösség elvét ők is elfogadhatatlannak tartják. Majd Korčokra hivatkozott, aki azt mondta neki, a dekrétumoknak nincs jogi hatálya. Itt fontos megjegyezni, hogy a lapunk által feltárt esetek, a D4R7 alatti telkek ügye, ennek az ellenkezőjét látszik bizonyítani. A kérdéses ingatlanoknak a dekrétumok alapján történő elkobzását ugyanis a szlovák hatóságok a jelenben akarják bevégezni.

Jön a pénz Pestről

Szijjártó a találkozó utáni sajtótájékoztatón felsorolta, milyen élénk gazdasági kapcsolatok fűzik egymáshoz Szlovákiát és Magyarországot. Arról beszélt, hogy október végén átadják a Miskolcot Kassával összekötő gyorsforgalmi utat. A miniszter a határon átmenő forgalom szempontjából hangsúlyozta ennek az infrastruktúra-fejlesztésnek a fontosságát. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a szakasz elkészültével lényegében autópálya köti majd össze Kassát Pozsonnyal, de ez az út Budapesten keresztül vezet. „A jövő hét közepétől Neszmélynél már járni fog a komp a Dunán” – tette hozzá, de a visegrádi gyorsvasút megvalósítása irányába tett első lépésekről is beszélt.

Arra is kitért, hogy hozzávetőlegesen 3800 szlovákiai vállalkozónak összesen 21 milliárd forintnyi (64,4 millió euró) támogatást utaltak, 8 milliárd forintot (22,4 millió euró) pedig a szlovákiai templomok felújítására költöttek.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
élelmiszer

Eltűnhet az üzletekből a hazai csirkehús

Igor Matovič

Csak kedden szavaznak Matovič leváltásáról

Boris Kollár

Kollár elítéli az újabb négy ukrán terület Oroszország általi annektálását

António Guterres
Frissítve

Guterres: veszélyes eszkalációt jelentene az ukrán régiók orosz elcsatolása

Dobosy Pál

Ketten indulnak a polgármesteri pozícióért Felsőszeliben

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.