Korčok szerint a határok lezárása helyett más megoldásokat kell keresni

Ivan Korčok

Ivan Korčok külügyminiszter (SaS-jelölt) szerint a határok lezárása extrém megoldás. Ezt a szerdai kormányülés előtt mondta a tárcavezető, arra reagálva, hogy a szomszédos államokban naponta emelkedik az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma.

„Azt szorgalmazom, hogy keressünk olyan megoldásokat, amelyek némi teret engednek nekünk, még mielőtt lezárnánk a határokat. Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a fertőzöttek száma drámai módon emelkedett a szomszédos országokban, különösen Csehországban és Ausztriában" - mondta Korčok. Hozzátette: keresik a lehetőségeket.

A miniszter megjegyezte, számos lehetőség van még a határok lezárásán kívül. „Sokféle megoldást el tudunk képzelni, időkorlátokat, a tesztelést, lázmérést" – magyarázta Korčok.

Martin Klus (SaS), a külügyminisztérium államtitkára azt mondta, köztes megoldást kell találni az országok vörös és a zöld zónába sorolása között. Szerinte egyes országokat sárga zónába lehetne sorolni. „Ez például Ausztriára és a Csehországra vonatkozhatna. Esetleg Belgiumra, Hollandiára és Portugáliára" - mondta Klus. Hozzátette, arról van szó, hogy beiktatnának egy közbenső szakaszt a vörös zónába sorolt, kockázatos országok, ahol teszteléssel és karanténnal kell számolni, valamint a zöld, biztonságosabb országok között.

Klus szerint a szakértőkön múlik, mit jelent azt, hogy az ország ebbe a köztes zónába kerül. „Ez a lázméréstől kezdve a kötelező negatív tesztig terjedhet. Vagy az is szóba jöhet, hogy korlátozott ideig lehetne ezekben az országokban tartózkodni" - mondta Klus. Elmondása szerint a javaslatot a szakértői tanács elé terjesztik. „A cél annak elkerülése, hogy ezeket az országokat egyenesen a vörös zónába sorolják" - mondta Klus.

Hozzátette: Bécsben találkoztak szerdán a slavkovi hármak. Klus tájékoztatást vár Andrej Babiš cseh miniszterelnöktől a Csehország által tervezett intézkedésekről. „Lengyelországban is találkozót kellene szervezni, ahol a visegrádi négyek egyeztetnének " - mondta Klus. Hozzátette, reméli, a határokat nem zárják le. „Ha a helyzet olyan kritikus, mint például Spanyolországban, az közegészségügyi kérdés" - zárta az államtitkár.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?