Klímasztrájk és tüntetés

klímaváltozás
Pozsony |

Várhatóan több ezren vonulnak ma utcára az egész világra kiterjedő klímasztrájk során, hogy felhívják a figyelmet a éghajlatváltozás okozta krízisre.

A Fridays for Future (Péntekek a jövőért) hazai szervezete szeptemberben is csatlakozott az egész világra kiterjedő klímasztrájkhoz. Az apropót a szeptember 23-án, New Yorkban tartandó ENSZ klímacsúcs szolgáltatja.

„Arra kérem a vezetőket, hogy ne hangzatos beszédekkel készüljenek, hanem konkrét tervekkel arról, hogy miként tudjuk előmozdítani a klímaváltozás elleni fellépésünket”

– mondta António Guterres ENSZ-főtitkár.

Az ún. Hét a jövőért elnevezésű akció keretében a világ több mint 150 országában, több mint 2600 városban vonulnak utcára az emberek, hogy figyelmeztessenek a környezetvédelem fontosságára. Az eredetileg középiskolai diákok által szervezett megmozduláshoz szeptemberben csatlakozottszámos más hazai oktatási és tudományos intézet: a pozsonyi Comenius Egyetem és a Szlovák Műszaki Egyetem, a kassai Šafárik Egyetem és a Szlovák Tudományos Akadémia is kifejezte, támogatják a megmozdulást. 

Érdekes

A klímasztrájkolók főbb kérései

  • Az éghajlati szükségállapot kihirdetése
  • 2040-re elérni a karbonsemlegességet
  • A klímaválság miatti megoldások nemzetközi szinten
  • Áttérés a decentralizált, szénmentes energiatermelésre
  • A közlekedésben az alacsony szén-dioxid-kibocsátású vagy karbonmentes megoldások támogatása
  • Szlovákia ne támogassa a fosszilis tüzelőanyagok kitermelését és annak fejlesztését
  • Az ország területének 10 százalékának érintetlen, védett területté való nyilvánítása
  • Áttérni az ökologikus mezőgazdaságra 

„A klímaválság olyan veszély, amely mindannyiunkat érint, kivétel nélkül. Tekintet nélkül nemre, korra, foglalkozásra vagy bőrszínre. Ez közös ügyünk, és közösen kell sürgetnünk a gyors és hatékony lépéseket, amelyek segítenek megbírkózni ezzel a válsággal” – írják a szervezők. Pozsonyon kívül Kassán, Zsolnán és Besztercebányán is utcára vonulnak ma a klímaválság miatt.


Kuciakra is emlékezünk
A Za slušné Slovensko szintén mára szervezett megmozdulást, 18 hónappal Ján Kuciak és menyasszonyának meggyilkolása után, összesen 13 hazai és hat külföldi városban. A pozsonyi tüntetést ezúttal nem a Szlovák nemzeti felkelés terén, hanem a Szabadság téren tartják majd hat órától.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!