Közélet

Kiszámolták, mikorra érkezhet a járvány harmadik hulláma Szlovákiába

Pozsony | A koronavírus jelenlegi hulláma még le sem csengett, de a járványügyi szakértők máris a következő hullám érkezésére figyelmeztetnek. A legújabb veszélyt az úgynevezett delta variáns jelenti, amely miatt Nagy-Britannia még mindig a kockázatosnak számító országok közé tartozik. A kérdés nem az, hogy ez a mutáció megérkezik-e Szlovákiába, hanem hogy mennyire készültünk fel rá.
Nagy Roland

2021. június 22. 18:30

oltás
Tények igazolják, hogy a védőoltások első dózisa 57–85 százalékban véd a kórházba kerüléstől, a második dózis után pedig a fertőzöttek 85–98 százaléka elkerüli a kórházi kezelést. Tehát az, milyen súlyos lesz a koronavírus-járvány most már biztosan bekövetkező harmadik hulláma, leginkább azoknak a kezében van, akik még mindig nem mentek el oltásra. Nem árt gondolni arra is, hogy az oltással nemcsak magunkat, hanem családunkat, szeretteinket is védjük, a további fölösleges haláleseteket pedig csak és kizárólag úgy lehet majd elkerülni, ha jelentősen megemelkedik a lakosság átoltottsága. - Somogyi Tibor felvétele

A koronavírus első hulláma Szlovákiába 2020 márciusára érkezett meg, és körülbelül három hónapig tartott. A vírus terjedése – csakúgy, mint idén – június elejére jelentősen visszaszorult, az óvintézkedések pedig enyhültek. A járványügyi szakértők akkoriban már figyelmeztettek, hogy a vírus ősszel visszatérhet, és az újabb hullám sokkal pusztítóbb lehet, mint az előző. A Marek Krajčí (OĽaNO) vezette egészségügyi minisztérium azt állította, hogy készülnek a járvány visszatérésére, de utólag bebizonyosodott, hogy a felkészülés nem volt elegendő.

Hiányos felkészülés

Elsőként azzal próbálkoztak, hogy a külföldről hazatérőket igyekeztek izolálni, és ha az adott személy fertőzött volt, akkor felkutatták a vele kapcsolatba került személyeket is. Mint kiderült, a regionális közegészségügyi hivatalokban messze nincs elegendő alkalmazott ahhoz, hogy a tömeges fertőzést ilyen módon meg tudják állítani. 

Ezt követően, főként szeptember elején, jöttek az első szigorítások, majd októberben a lockdown. A korlátozások bevezetése meglehetősen kaotikus volt, sok esetben szinte az utolsó pillanatban jelentették be az új szabályokat, amelyeket nem sokkal később módosítottak, a tájékoztatásból pedig hiányzott a rendszeresség és az átláthatóság. Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter, korábbi miniszterelnök október végén megpróbálkozott az országos teszteléssel is, de ennek hatékonyságáról azóta is megoszlanak a vélemények. 

Új veszély

A kontaktuskeresés, az óvintézkedések és az országos tesztelés ellenére a koronavírus gyorsan terjedt, és a második hullámot csak idén júniusban, vagyis több mint fél év után sikerült visszaszorítani. A vírussal kapcsolatos napi mutatók most biztatóak: hétfőn például 59 új fertőzöttet azonosítottak, a kórházban kezelt személyek száma jelenleg 155, és a halálesetek száma is már csak hattal nőtt. A járványügyi szakértők azonban már hangoztatják: nem szabad elkövetnünk ugyanazt a hibát, amelyet tavaly nyáron, és ezúttal sokkal jobban fel kell készülünk az újabb hullámra. 

Az új veszélyt ezúttal az úgynevezett delta variáns jelenti. A sajtó korábban indiai mutációként hivatkozott a vírus eme változatára, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy határozott, hogy a megbélyegzés elkerülése érdekében inkább a görög ábécé betűivel különböztetik meg az eltérő mutációkat. A delta variánst – ahogy a korábbi elnevezése is mutatja – elsőként Indiában szekvenálták, még idén februárban, de a The Economist nevű brit magazin szerint már legalább 70 országban azonosították. Az Adatok Pátosz Nélkül (Dáta bez pátosu) nevű elemzőcsoport a Facebook-oldalán arra figyelmeztetett, hogy a delta változat valószínűleg már Szlovákiában is jelen van, de még csak kis arányban.

Az új variáns különösen nagy problémákat okozott Nagy-Britanniában, ahol április elején mindössze a pozitív minták 1 százalékában volt jelen, júniusra viszont már ez lett a domináns mutáció. Friss tanulmányok alapján az úgynevezett alfa variánshoz képest (brit mutáció) 2,5-szer gyorsabban terjed, és nagyobb a kórházba kerülés kockázata is.

Komoly fegyver

A második hullám kezdetéhez képest viszont most jelentős különbség, hogy Szlovákiában már javában zajlik a lakosság átoltása. Az egészségügyi minisztérium a közösségi oldalán rámutatott, hogy a legújabb brit tanulmányok szerint a védőoltások első dózisa 57–85 százalékban véd a kórházba kerüléstől, a második dózis után pedig a fertőzöttek 85–98 százaléka elkerüli a kórházi kezelést. Ez azt jelenti, hogy a két dózissal beoltott személyek túlnyomó többségben enyhe tünetekkel vészelik át a megbetegedést, még akkor is, ha a legveszélyesebbnek számító delta variánssal fertőződnek is meg.

 

Mit mutatnak a számok?

A harmadik hullám mértéke tehát attól függ, hogy a lakosság hány százalékát sikerül beoltani a vakcinák második dózisával, mielőtt nálunk is túlsúlyba kerül a delta variáns. Hogy erre pontosan mikor kerülhet sor, azt az Adatok Pátosz Nélkül szakértői szerint nehéz pontosan meghatározni, de becsléseik alapján a delta feltehetően július közepére érheti el a 25 százalékos jelenlétet a pozitív mintákban. Ez a dátum azért is fontos, mert Nagy-Britanniában innentől kezdett kifejezetten rosszra fordulni a járványhelyzet. Május 3-án a britek 28 százalékos jelenlétet mértek, május közepén már 50 százalékosat, júniusra pedig már meghaladta a 95 százalékot. 

Az elemzőcsoport szerint a brit járványhelyzet lefolyása kifejezetten jó összehasonlítási alapul szolgálhat a harmadik hullámra való felkészülésben.

A szakértők kiemelték, hogy amikor a delta variáns május elején Nagy-Britanniában 25 százalékban volt jelen, akkor a lakosság 20 százaléka volt védett. A védettség alatt azt értik, hogy az adott személy már megkapta a második dózist, és az oltás után eltelt legalább 14 nap. Szlovákiában a lakosság 20 százalékának védettsége június 24-ére érhető el, vagyis korábban, mint ahogy a delta variáns terjedését várják. Ha az oltási program hasonló tempóban halad, akkor július közepére, a delta variáns 25 százalékos jelenlétekor már a lakosság 30 százaléka alakíthat ki erős védettséget a mutációval szemben. Ez a britek május eleji állapotához képest 10 százalékkal magasabb, ami az elemzők szerint nagyon jelentős különbség.

 

Máshonnan indulunk

Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy Szlovákiában a delta variáns elterjedésekor a napi esetszám jóval alacsonyabb lesz, mint a briteknél volt. Május elején a britek naponta 2000 fertőzöttet regisztráltak. Szlovákia a lakosságát tekintve körülbelül tízszer kisebb, mint Nagy-Britannia, vagyis ahhoz, hogy hasonló helyzetbe kerüljünk, július közepére napi 200 fertőzöttet kellene azonosítani. A szakértők szerint azonban ez nem valószínű.

„Július közepén körülbelül napi 20 esetre számíthatunk. A 200-as átlagot 2–4 héten belül érhetjük el, vagyis augusztusra. Ekkor már a lakosság 40 százaléka lehet védett, tehát további időt nyerhetünk”

– vélekedtek a szakértők.

További védekezés

Bár azzal az egészségügyi minisztérium is egyetért, hogy a delta variáns leghatékonyabban a magas átoltottsági arány segítségével győzhető le, de a tárca további intézkedésekkel is készül, hogy elkerülje a tavaly nyáron elkövetett hibáit. Zuzana Eliášová, a minisztérium szóvivője a webnoviny.sk portálnak elmondta, hogy szeretnék megerősíteni a kontaktusszemélyek ellenőrzését.

„Egy nagy kapacitású hívóközpont létrehozását fontolgatjuk, amely segítené a Közegészségügyi Hivatal munkáját, és anélkül követné nyomon az emberek mozgását, hogy a regionális közegészségügyi hivatalok munkatársait leterhelnék”

– nyilatkozta a szóvivő.

Továbbá hozzátette, azoknak a csapatoknak a megerősítését is tervezik, amelyek a szennyvízből nyert mintákat ellenőrzik. Ennek segítségével már azelőtt felismerhetik az esetleges gócpontokat, hogy az adott régió kórházai megtelnének. Eliášová az új tesztelési stratégiát is kiemelte, amelynek részleteit a következő napokban ismertetik.

Csak regionálisan!

Az Adatok Pátosz Nélkül elemzőcsoport azon az állásponton van, hogy ha a vírus harmadik hulláma be is robban, nincs értelme országos lezárásoknak. A szakértők már régóta a Covid-automata átalakítását sürgetik, mégpedig úgy, hogy a súlyosabb gócpontokon lokális intézkedéseket vezessenek be. Úgy vélik, ahol a járványhelyzet rosszra fordul, szükség van az állandó tesztelésre, követésre és izolálásra, de az ország többi részében, ahol alig vannak fertőzöttek, nincs értelme korlátozni az embereket. Az elemzők állítják, Nagy-Britanniában sincsenek komoly korlátozások, mégis sikerült visszaszorítani a delta variánst.

Szlovákiában azért is lenne szükség a regionális intézkedésekre, mert átoltottság szempontjából kifejezetten nagy a különbség az ország nyugati és keleti része között. Az előbbi esetében átlagban magasabb az átoltottság, és az elektronikus várótermi adatok szerint az érdeklődés is nagyobb. Az egészségügyi minisztérium a következő hetekben kénytelen lesz valamilyen módon ösztönözni a keleti régiókban élő személyeket az oltás beadatására. 

Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter abban bízik, hogy a háziorvosok vakcinaprogramba való bevonása növelheti az oltási kedvet, illetve a tárca már elérhetővé tette a Johnson&Johnson egydózisú vakcináját is az érdeklődők számára. Mivel azonban ebből a vakcinából kifejezetten kevés van, ezért a minisztérium csak három hétre tette elérhetővé a regisztrációt. A Johnson&Johnson vakcináját az oltóközpontok és a mobil oltócsapatok fogják használni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kövér László ominózus beszéde a Somorjáról Kitelepített Magyarok Emlék-
művének felavatásakor hangzott el⋌(Somogyi Tibor felvétele)

Kövér bocsánatkérést vár a kitelepítésekért, amin Korčok felháborodott

gyermek illusztráció

A gyermeknevelés továbbra is nagyjából a harmadával faragja le az anyák bérét

igor

KVÍZ: Te tudod, melyik egyetemeken tanultak a politikusok?

s
Frissítve

Rimaszombati ipari park: megvan az első nagy beruházó

medve

VIDEÓ: Filmbe illő pillanatok – Vaszja, a fekete macska bepipult a medvére, majd elkergette

koronavírus-vakcina

30 ezer új beoltott kell, hogy megtérüljön az oltási lottó és a bónusz költsége

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.