Közélet

Kiskát a szintik és a romák jogainak védelméért nyújtott díjjal tüntették ki

Andrej Kiska szlovák államfő kedden a szintik és a romák emberi jogainak védelméért nyújtott európai díjban részesült. Kiskát a rasszista megnyilvánulások, a diszkrimináció és a romák szegregálása elleni küzdelme okán tüntették ki.
TASR

2019. március 20. 09:44

- TASR-felvétel

Az átadási ceremóniát Rainer Wieland, az Európai Parlament alelnöke nyitotta meg az Európai Történelem Házában. Constanze Itzel, az Európai Történelem Házának igazgatója, valamint Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztóvédelemért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős uniós biztos beszédükben felhívták a figyelmet a szintikkel és a romákkal szemben tanúsított, nem szűnő diszkriminációra.

„Legelőször is, minden egyes gyereknek esélyt kell biztosítani” – mondta az államfő az újságíróknak a díj átvétele után. Már a köszönő beszédében hangsúlyozta a roma állampolgárok képzésének fontosságát. Kiska szerint az oktatás azért fontos, mert növeli az elhelyezkedés, valamint az életkörülmények javulásának esélyét.

Az elnök a 15 000 eurós csekket, melyet a díjjal együtt kapott, a Kiút (Cesta von) társulásnak ajánlotta fel.

Az elnöki hivatal sajtóközleménye szerint a díjat 2008 óta ítéli oda a Németországi Szintik és Romák Központi Tanácsa. Olyan egyéneket vagy intézményeket tüntetnek ki, akik vagy amelyek a szintik és romák polgári jogainak védelmében lépnek fel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Szerződésbontással fenyegetőznek a kórházak

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

Manchesteri focirangadó a tv-ben

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?