Közélet

Kiska: Szlovákia egészen biztosan nem jogállam

Pozsony | Szlovákia egészen biztosan nem jogállam, és nem is lehet az egy olyan helyzetben, amikor azok, akiknek bíróság elé kellett volna állniuk, mert korrumpálódtak és csaltak, gondtalanul nevetgélnek. Másokat, akik kellemetlenek voltak a politikai hatalom számára, lejárattak és büntetőeljárást indítottak ellenük.
TASR

2019. augusztus 15. 17:07

- TASR-felvétel

Ezt csütörtökön jelentette ki Andrej Kiska volt államfő és leendő pártelnök Marian Kočner és Alena Zs. nyilvánosságra hozott kommunikációjával összefüggésben. Utóbbi kettő ellen a Kuciak-gyilkosság megrendelése ügyében indult eljárás.

„Azt, hogy milyen jelzővel illetjük az államot, az állampolgárokra bízom” – mondta Kiska. Felhívta a figyelmet, hogy Marian Kočner az összeköttetésein keresztül befolyásolta a rendőrséget és közvetlen kapcsolatban állt Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszterrel, valamint Robert Fico (Smer-SD) volt kormányfővel is. „Így vezették az országunkat” – fűzte hozzá a volt elnök.

Veronika Remišová, a megalakulás előtt álló Az Emberekért (Za ľudí) párt képviselője elmondta: múlt héten feljelentést tett a rendőrséget felügyelő szervnél azzal a gyanúval, hogy szervezett csoportok összeköttetésben állhattak az állambiztonsági szervekkel. „Ez az állapot az állam alappilléreit és az állampolgárok biztonságát veszélyezteti. A Gorilla-ügy esetében elsősorban különféle üzelmekről volt szó. A mostani helyzet alapvetően más, mivel nem csupán üzelmekről, hanem a rendőrség, a bíróság és a politikusok befolyásolásáról is szól, ráadásul két fiatalember életébe került” – állapította meg.

Kiska arról is tájékoztatott, hogy csütörtökön tárgyaltak az Együtt (Spolu) és a Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko) pártok képviselőivel. Marian Kočner kommunikációja mellett téma volt az Alkotmánybíróság, a pártok kölcsönös együttműködése, valamint Michal Truban, a Progresszív Szlovákia elnökének kábítószeres ügyes is. „A drogokkal nem szabad viccelődni vagy ironizálni. A drogok óriási szerencsétlenséget okozhatnak a fiataloknak” – jelentette ki ezzel kapcsolatban Kiska, aki értékelte, hogy Truban bocsánatot kért. Azzal azonban, amit az interneten terjedő videóban mondott, a volt államfő legkevésbé sem ért egyet.

„Ennek ellenére meggyőződésem, hogy Truban és Beblavý urakkal, valamint a demokratikus ellenzék más képviselőivel erős és megbízható kormányt fogunk létrehozni a következő parlamenti választások után” – közölte Kiska. Hozzátette: az SaS, a KDH, a PS, az Együtt, az OĽaNO és Az Emberekért pártoknak meg kell találniuk az egymáshoz vezető utat, és át kell gondolniuk, hogyan vehetik át a hatalmat a választások után.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Megtelt a pozsonyi Szabadság tér a tüntetőkkel

Augusztusban is 4,97 százalékos volt a munkanélküliség Szlovákiában

Galéria: Íme a tíz város, amelyet elözönlenek a turisták

Fico: Manipulálják a közvélemény-kutatásokat

DAC: ismét győzni kell

Navigare necesse est

Legfrissebb galériák
Olvasta már?