Közélet

Kiska: Szlovákia biztonsága részben a NATO-nak köszönhető

Pozsony | Részben az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) köszönhetjük, hogy Szlovákia egy sikeres és biztonságos ország. Ezt Andrej Kiska államfő jelentette ki a közösségi oldalán Szlovákia NATO-csatlakozásának a 15. évfordulója alkalmából. Az évforduló napján – Szlovákia történetében először – kitűzték a NATO zászlaját az elnöki palotára, amely 24 óráig fog lengeni a Szlovák Köztársaság és az Európai Unió zászlaja mellett.
TASR

2019. március 29. 12:28

Andrej Kiska - Németi Róbert felvétele

Az államfő ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a NATO-csatlakozás egy szuverén és szabad döntés volt. „Manapság a legerősebb ország sem tudna egyedül olyan kihívásoknak megfelelni, mint amilyen a terrorizmus, migráció, klímaváltozás vagy a fenntartható gazdasági fejlődés. Valahová tartoznunk kell ahhoz, hogy megbirkózhassunk ezekkel a kihívásokkal” – jegyezte meg Kiska. Szerinte a NATO-csatlakozással Szlovákia a szabad, demokratikus és sikeres országokhoz való tartozás mellett döntött.

A biztonság és a védelem Kiska szerint nagyrészt a szövetségesekbe vetett bizalomról szól – arról, hogy ezek segítenek egymásnak. Meggyőződése, hogy Szlovákia egy olyan ország, amely tartja a szavát. „Ezért is rendkívül fontos, hogy befektessünk a biztonságunkba, illetve hogy ezeket a nem kis befektetéseket biztonságérzetté tudjuk alakítani” – véli Kiska. Ugyanakkor hangsúlyozta: minden egyes centet felelősségteljesen, átlátható módon és hatékonyan kell felhasználni.

„Megállás nélkül foglalkoznunk kell a biztonságunkkal. Mert az, hogy a lakosok már 15 éve a biztonság legmagasabb fokú garanciáját élvezik, nem magától értetődő” – jelentette ki az államfő. Ezenkívül a három legfőbb közjogi méltóság közös nyilatkozatára emlékeztetett. „Olyan lépések foganatosítása mellett köteleztük el magunkat, amelyek ezt a biztonságot erősítik” – közölte.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A Huawei telefonjait használóknak egyelőre nincs miért aggódni

Kanada nyerte a tengerentúli derbit, az oroszok a svédeket is legyőzték

Akár két métert is nőhet a világ tengereinek szintje 2100-ra

Konečný az NBÚ új igazgatója

SHMÚ: Emelkedik a Duna felső és középső szakaszának vízszintje

Súlyos baleset történt Kelet-Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?