Közélet

Kiska nem többnyelvűsít

Pozsony | Andrej Kiska államfőnek még másfél évvel ezelőtti komáromi látogatásán vetették fel, nem tervez-e gesztust gyakorolni a kisebbségek felé azzal, hogy nyelvükön is elérhetővé tenné az elnöki hivatal weboldalát.
author
Finta Márk

2017. január 19. 13:21

Az ötletet Keszegh Béla, a város alpolgármestere vetette fel az államfőnek, aki 2015 nyarán látogatott Komáromba, és beugrott Vágfüzesre is, ahol az elnökválasztáson az emberek 98,93 százaléka szavazott rá. Az államfő sokszor hangoztatta, hogy minden állampolgár elnöke akar lenni. Keszegh az Új Szónak elmondta, azért tett ilyen javaslatot Kiskának, mert úgy gondolja, ha a weboldalon több nyelven szerepelnének legalább az alapinformációk, az fontos gesztus, üzenet lenne a polgárok felé. A komáromi találkozón elhangzott az is, hogy a város akár a fordítási munkában is szívesen részt venne. Kiska akkor azt mondta, megvizsgálja a többnyelvűség lehetőségeit.

A decemberi levél

Keszegh tavaly decemberben levelet írt az államfői hivatalnak, amelyben ismét felkérte Kiskát a weboldal többnyelvűsítésére. „Az államfő weboldala olyan platform, mely egyértelműen megmutatja Szlovákia értékeit és aspektusait, s emellett rámutat sokszínűségére is, modern és európai gondolkodására, amely a kölcsönös tiszteleten alapul. A szlovákiai magyarok látják önben ezeket az értékeket, ezért tisztelték meg önt bizalmukkal ilyen óriási arányban” – írta az alpolgármester, aki felvetette azt is, komoly gesztus lenne a kisebbségek irányába az is, ha az államfő újévi beszédében nyelvükön köszöntené a kisebbségeket, vagy nemzetiségi tanácsadókat alkalmazna.

Az elnöki válasz

Keszegh január elején kapott választ az államfői hivataltól. A levelet Roman Krpelan, az államfő kommunikációs tanácsadója jegyzi, és meglehetősen kurtán tájékoztatja az alpolgármestert, hogy mérlegelték a weboldal többnyelvűségének lehetőségét, ám úgy döntöttek, meghagyják jelenlegi állapotában, szlovákul és angolul. A többi felvetést az államfői hivatal nem kommentálta.

KOMMENTÁRUNK A TÉMÁBAN: KISKA SEM AD KOCKACUKROT

Nem „kivételez”

Lapunk megkérdezte Krpelant, pontosan milyen akadályok állnak a weboldal szimbolikus többnyelvűsítése útjában. A kommunikációs tanácsadó szerint Kiska minden állampolgár elnöke, beleértve Szlovákiában élő minden nemzetiséget, a németeket, a cseheket, a horvátokat, a romákat, a ruszinokat és a magyarokat is. „Az államfő hivatala Szlovákiában élő egyetlen kisebbséget sem szeretne előnyben részesíteni, ezért az elnöki honlap szlovák, a külföldi látogatók számára pedig angol nyelven elérhető” – válaszolta Krpelan az Új Szónak. Arra a kérdésünkre nem kaptunk választ, mi az államfő álláspontja a többnyelvűségről és annak fontosságáról.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
sulik

Sulík megbuktatná a kormányt

ds

Ezeknek a polgároknak az év végéig új személyi igazolványt kell kérvényezniük!

f

„Mindenért Amerika tehet” – a Politico utánanézett, miért terjedt el Európában ez a mondás!

Zoch utcai gázolás

Kis híján tragédiával végződött a volánnál szundikáló sofőr ámokfutása Pozsonyban

dd

Véres történetek a szlovákiai alvilágból...

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.