Kilenc évet kapott Juraj Hossú, Henry Acorda gyilkosa

Juraj H.

Kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Fülöp-szigeteki Henry Acorda meggyilkolásával vádolt Juraj Hossút. Az ítéletet a Pozsonyi (Bratislava) Kerületi Bíróság háromtagú bírói tanácsa mondta ki kedden. A tanács elnöke Peter Šamko volt.

A fellebbviteli bíróság kedden helyt adott a pozsonyi kerületi ügyész és részben a hozzátartozók, vagyis a kárvallottak fellebbezésének is. A vádlott és az ügyvédje fellebbezését elvetette. A bíróság az elítélt alkoholproblémáival összefüggésben elrendelte a rehabilitációs kezelést. A büntetést a legenyhébb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie.

A kerületi bíróság keddi döntésével eltörölte a Poszony I Járásbíróság májusi ítéletét. Utóbbi Hossút hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Az ilyen típusú bűncselekmények esetében a kiszabható büntetés alsó határa ugyanakkor hét év. A járási bíróság azért enyhítette rendkívüli mértékben a büntetést, mert egy szakértői vélemény szerint a vádlott nem volt beszámítható állapotban. A kerületi bíróság szerint az első fokú bíróság helytelenül járt el, hiszen a vádlott önszántából, szándékosan vált beszámíthatatlanná. Az ítélet jogerős.

 „Az egyetlen enyhítő körülmény az volt, hogy a vádlott beismerte a bűnösségét. A kerületi bíróság minden mást a vádlottat terhelő körülményként könyvelt el” – jelentette ki Šamko. A bíróság szerint az, hogy az elítélt alkohol és gyógyszerek hatása alatt követett el bűncselekményt, nem elég indok arra, hogy enyhébb bánásmódban részesüljön.

A bíróság a temetési költségek térítése mellett erkölcsi jóvátétel odaítéléséről is döntött az elhunyt édesanyja javára. Ez utóbbi összege 50 000 euró. A többi sértettnek – az elhunyt testvéreinek - polgári peres eljárást ajánlott.

„Amennyiben a bíróság nem is rendelné el a rehabilitációs kezelést, akkor is jelentkeznék. A fogva tartásom alatt nem látogattam rendszeresen pszichiátert, csak egyszer beszélgettem egy pszichológussal. Ennek hatására abbahagytam a Paretin, Lexaurin nevű gyógyszerek szedését. Ezeket nagyjából egy évig szedtem, mert szorongtam. Alkoholt csak nagyon ritkán fogyasztottam. Nem voltam agresszív” – jelentette ki a bíróság előtt Hossu még az ítélethirdetés előtt. Állítása szerint azután, hogy a gyógyszerekre alkoholt ivott, néha semmire sem emlékezett. Volt, hogy önmagában tett kárt, például összekaparta magát dörzspapírral.

Az első, januári tárgyaláson a vádlott kijelentette: nem tagadja, amit elkövetett, de nem ért egyet a tett jogi besorolásával. Állítása szerint az incidenst megelőző estén sokat ivott egy céges rendezvényen a kollégáival. Egyben beismerte, hogy korábban pszichiáterhez járt, és nyugtatókat szedett. Henry Acordát bevallása szerint azért támadta meg, mert azt hitte, hogy bántani akarja a társaságában lévő nőket. A történtekre csak homályosan emlékezett. Elismerte, hogy a városba boxert hordott magával egyfajta talizmánként. Állítása szerint sosem használta.

Juraj Hossu 2018. május 26-án hajnalban, 4:45 körül támadt rá a Fülöp-szigeteki férfira Pozsony belvárosában, az Obchodná utcában. A külföldi két, zaklatásnak kitett nőt próbált megvédeni. Hossu egyebek mellett többször belerúgott az áldozatába, amikor az már a földre került. A Fülöp-szigeteki férfi elvesztette az eszméletét. Agyvérzést kapott, és néhány nappal az incidens után a kórházban belehalt a sérüléseibe.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?