Közélet

Kik lesznek a járások új vezetői?

Pozsony | Az OĽaNO nyilvánosságra hozta, kiket jelöl a járási hivatalok élére. Utánajártunk, néhány magyar járásban kik tölthetik be az elöljárói tisztséget.
Czímer Gábor

2020. július 8. 07:30

Igor Matovič
- TASR-felvétel

Az OĽaNO a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal vezetői tisztségére Michal Deraj hegyétei (Kútniky) illetőségű, 55 éves projektmenedzsert jelölte. Deraj 2018-ban függetlenként a község polgármesteri posztjáért is indult, de kudarcot vallott. 102 szavazattal a második helyezett lett, míg a település vezetője, Bokros Ferenc 540 voksot kapott. Úgy tudjuk, Deraj tökéletesen beszél magyarul, korábban természetvédelemért szállt síkra, a csallóközi vízkészlet megóvásáért dolgozott. 

A galántai az egyik olyan járás, amelynek az élére jelölt személy nem az adott régióból származik. Az 53 éves Ján Duranský neve több pozsonypüspöki cégben is szerepel, így például a helyi lakásszövetség felügyelőtanácsának is a tagja. 2018-ban Pozsonypüspökin indult a polgármesteri posztért, de 12,86 százalékkal negyedik lett. A közösségi médiában elérhető információk szerint a Pozsonyhoz tartozó önkormányzat tűzoltóságának parancsnokaként is dolgozott. Információink szerint családjának nagy része azonban Galántához kötődik. 

Vágsellyei járás hivatalának érére Igor Matovič pártja a 47 éves Dionýz Solárt jelölte, aki szintén nem a régió lakosa, hiszen érsekújvári illetőségű. Solár az OĽaNO jelöltlistájának 64. helyén mérettette meg magát a parlamenti választáson. Jelenleg autóiskolai oktatóként dolgozik, a választások előtti bemutatkozásában azt írja, a közlekedéssel kapcsolatos kérdések állnak hozzá közel. 

Az egyik legnagyobb arányban magyarok lakta járásban, a Komáromiban a hivatal élére Juraj Pekaríket, a pénzügyőrség belső ellenőrzésének igazgatóját jelölték. 2017-ben teljesítményéért a vámosok aranyérmével tüntették ki. 

Az Érsekújvári Járási Hivatal elöljárói székébe a kormánypárt a 42 éves Ladislav Hamrant jelölte, akinek a városban gázkazánok szervizelésével foglalkozó családi vállalkozása van. 

A Lévai járásban a hivatalvezetői tisztségre Pavol Dlábikot, a mindössze 31 éves jogászt állítanák. Dlábik a Lévai Járásbíróságon dolgozik jogdoktoriját a Bél Mátyás Egyetemen szerezte. 

.

A Rimaszombati járás hivatalának élére az OĽaNO a 61 éves Peter Pavlíkot ültetné, aki jelenleg is az intézmény kataszteri hivatalának vezetője. Pavlík felesége Priška, azaz Piroska Pavlíková 115-ös helyen indult Matovič pártjának listáján. Információink szerint a feleség jól tud magyarul, a férj kevésbé.

A Nagymihályi járás elöljárói posztjára pedig a 45 éves Maroš Demkot, a nagymihályi Zempléni Múzeum etnográfusát jelölték. 

Cseh Péter, az OĽaNO parlamenti képviselője is tagja volt annak a bizottságnak, amely az elöljáró-jelölteket kiválasztotta. Elmondta, a vágsellyei, a galántai, a dunaszerdahelyi, a komáromi, az érsekújvári a nagykürtösi, a rimaszombati, a losonci, a rozsnyói, a Kassa városi és a tőketerebesi jelöltjük beszél magyarul.

„Ők a vezető beosztottjaik kiválasztása során pedig figyelnek majd arra, hogy ezen munkatársaik beszéljenek magyarul”

– tette hozzá a képviselő. 

A járási hivatalok elöljárójának rendkívül fontos szerepe van a közigazgatásban, bár formálisan a belügyminisztérium alá tartoznak, az egész kormány meghosszabbított kezeként olyan döntéseket hoznak, amelyek közvetlenül érintik a polgárokat. Ebben a hivatalban kell bejelenteni, ha valaki egyéni vállalkozói engedélyt vált ki, de például a beruházások környezetvédelmi hatását is ez az intézmény ítéli meg. Az OĽaNO bemutatott egy honlapot, a www.prednostovia.sk weboldalt, ahol elérhető a jelöltek névsora és a nyilvánosság a véleményét is megírhatja a pártnak a tisztségre pályázókról. 

A jelölteket az OĽaNO parlamenti képviselőiből és egyéb személyekből, pl. civil aktivistákból álló bizottság választotta ki. A magyar járások esetében elvben arra is ügyeltek, hogy a kiválasztott személy legalább tudjon magyarul. Mindez azonban nem nyilvánosan történt. Ezt kifogásolta az újonnan alakult Hlas nevű párt vezetője, Peter Pellegrini is, a magyar politikai formációk közül pedig az Összefogás bírálta ezt az eljárásmódot. Az utóbbi nehezményezi, hogy a nyilvánosság járásonként csak egy jelöltből választhat.

„A korábbi koalíció politikai alapon osztotta szét a helyeket, a mostani szakmai kiválasztást ígért. Ennek jelei viszont nem látszanak. Nem világos, kikből, milyen kritériumok alapján, hogyan és kik választották ki az elöljárókat, a folyamat nem volt transzparens”

– véli Mózes Szabolcs, a párt elnöke.

A nyilvánosságra került névsor láttán a párt úgy látja, az OĽaNO nem teljesítette azt az ígéretét, hogy a magyarlakta magyar hivatali elöljárókat nevez ki. „Transzparens kiválasztást ígértek, nem az lett. Magyar elöljárókat ígértek a déli járásokba, nem az lett” – tette hozzá Mózes. 

Őry Péter az MKP Országos Tanácsának elnöke az elöljárók kiválasztását bírálva elmondta, szerinte ezzel az új kormány lelepleződött. „Kristálytisztán látszódik, nem biztos, hogy az ígéretek és a valós teljesítmények összhangban vannak” – mondta Őry, és hozzátette számára az a megdöbbentő, hogy egyes járásokba nem helyi illetőségű személyeket jelöltek. „Én személyesen egyik jelöltet sem ismerem” – mondta. 

Az OĽaNO nevében Cseh arról beszélt, a nyilvános versenypályázat helyett azért döntöttek a választóbizottság megalakítása mellett, mert ugyan a programjukban benne volt, hogy politikamentessé szeretnék tenni az elöljárók kiválasztását, de a koronavírusjárvány miatt időszűkébe kerültek. Hozzátette, eddig még mindig versenypályázat nélkül, politikai alapon döntöttek ezekről a posztokról. „Egy teljesen nyílt pályázat esetén azok is jelentkezhettek volna, akik az előző 10-12 évben voltak az elöljárók” – mondta Cseh azzal, hogy így a tapasztalata miatt a jelenlegi hivatalnokgárda jelentős előnnyel indult volna a többiekhez képest. A képviselő szerint az általuk lefolytatott eljárás mellett szólt az is, hogy ők viselik a jelöltekért a politikai felelősséget.  

Az előző, Smer–SNS–Híd kormány által kinevezett hivatalvezetők egytől egyig politikai jelöltek voltak, pártkötődésük alapján nevezték őket ki egy-egy járás élére. Több tisztségviselő 2016-ban az akkori kormánypártok listáján indult a parlamenti választáson, így hat olyan elöljáró is volt, aki a Híd jelöltlistáján szerepelt. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: 16 új eset volt Szlovákiában hétfőn

bbsk

Online követhetjük a megyei képviselők aktivitását

Igor Matovič

Matovič: Az orosz diplomaták tettei nem maradhatnak következmények nélkül

koronavírus
Frissítve

Ezekben a járásokban találtak új fertőzötteket hétfőn

Vlagyimir Putyin

Koronavírus - Putyin bejelentette az első orosz vakcina bejegyzését

Marek Viršík

Ismert szlovák zenészeket is őrizetbe vett a NAKA

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.