Kihallgatás után szabadon engedték a PPA vezérigazgatóját és alkalmazottait

Jozef Kiss

A kihallgatásukat követen még csütörtökön (június 22.) este kiengedték a földművelési minisztérium  és az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) őrizetbe vett alkalmazottait, hogy pénteken teljesíthessék munkaköri kötelességeiket. A földművelési minisztérium sajtóosztályának tájékoztatása szerint nem volt ok a további fogva tartásukra és meggyanúsításukra.

A minisztérium hangsúlyozta, nem vesz részt az ügy átpolitizálásában és nem folyik bele a választási kampányba, emellett visszautasítja, hogy a tárcát felhasználva ártsanak Szlovákia érdekeinek.

A földművelési minisztérium azt is leszögezte, teljes mértékben tartja magát a szakértői kormány célkitűzéseihez, melynek egyik fő célja a kedélyek lecsillapítása és a társadalom megnyugtatása, továbbá a minisztérium politikamentes irányítása az előrehozott választásig. Szintén visszautasítja a csütörtöki akcióval kapcsolatban előkészített manipulatív médiahadjáratot is a sikertelen politikai jelöltek és a politikusok részéről.

„Elsőszámú célunk az agrárkifizető ügynökség megtisztítása és transzparens működtetése, továbbá megvédése a szervezett, szisztematikus, átgondolt és koordinált támadásoktól. Számos kísérlet történt az előző időszakok visszaélései felderítésének megakadályozására, a bizonyítékok eltüntetésére. Most történelmi lehetőség mutatkozik behozni a lemaradásokat. Nem akarjuk, hogy bárki meghiúsítsa a körülbelül 400 millió eurós támogatások kifizetését a termelőknek és élelmiszergyártóknak, akik már a nyári hónapoktól kezdve megkaphatják a PPA-tól a támogatásokat” – jelentette ki Jozef Bíreš agrárminiszter.

A tárca rámutatott, hogy a támadás célpontja lett az az ellenőrző hatóság is, amelynek segítségével a PPA hatalmas munkát végzett az intézmény megtisztítása érdekében, részt vett a törvényszéki vizsgálatokban, az akkreditációkat megelőző elbírálásokban, a könyvvizsgálatokban, a kockázatok és a hibák feltárásában.

A földművelési minisztérium ezért elnézést kért minden partnerétől és a kihallgatott személyek családjától is.

A tárca felszólította a belügyminisztert, ellenőriztesse, hogy megfelelő, arányos és indokolt volt-e a csütörtöki akció, és megalapozottak voltak-e azok az információk, amelyek alapján végrehajtották.

„A belügyminisztérium nem avatkozik be a bűnüldöző szervek munkájába, ezért az eljárás lefolytatását és módját sem kommentálja” – közölte a TASR-rel a belügyminisztérium reagálását Zuzana Eliášová szóvivő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?