Ki vesz részt a mai népszavazáson, és ki nem?

referendum
Pozsony |

Ma tartják az előrehozott parlamenti választás lehetőségének bevezetéséről szóló népszavazást. Az általunk megkérdezett szlovákiai magyar közszereplők nagy része azonban nem vesz részt a voksoláson.

A mai népszavazáson a választók egy szavazólapot kapnak, amelyen a következő kérdés szerepel: „Egyetért-e azzal, hogy népszavazással vagy a parlament döntésével idő előtt véget lehessen vetni a törvényhozás választási időszakának?”. A szlovákiai magyar közszereplőket arról kérdeztük, részt vesznek-e a referendumon.

Mészáros Lajos, korábbi alkotmánybíró

Nem veszek részt ezen a népszavazáson. Számomra egyes párok érdekeinél fontosabb az alkotmányos demokrácia stabilitása.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke

A mai népszavazáson nem veszek részt. Ezt a referendumot az egyik politikai párt marketingtevékenységének tekintem. Mi a Szövetségben már ősszel is kijelentettük, hogy a hónapok óta tartó politikai válságból úgy lehetne kivezetni az országot a leggyorsabban, ha a parlamenti képviselők szavaznák meg a választási időszak lerövidítéséhez szükséges alkotmánymódosítást és mielőbb kitűznék az előrehozott parlamenti választás időpontját. Ezzel lehetővé tennék, hogy a polgárok döntsék el, milyen jövőt, milyen kormányt szeretnének Szlovákiának.

Bugár Béla, a Híd korábbi elnöke

Igen, elmegyek és igennel fogok szavazni. Mindezt elsősorban azért, hogy a parlamentnek lehetősége legyen az előrehozott választásról határoznia. Ráadásul úgy vélem, ha a jövőben több mint kétmillió választó elégedetlen lenne a kormány tevékenységével, akkor lehetőségük kell legyen arra, hogy előrehozott választást kényszerítsenek ki.

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke

Nem fogok részt venni a népszavazáson. Nem a referendumon kell részt venni, hanem a parlamenti választáson. Ott osztják szét a kártyákat. A népszavazás, még ha sikeres lenne is, nem kötelezi a parlamentet arra, hogy előrehozott választást mozdítsanak elő.

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke, a Szövetség elnökségi tagja

Nem megyek. Ezzel is szeretném megkönnyíteni, meggyorsítani a népszavazási bizottsági tagok munkáját.

Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke

Én részt veszek a népszavazáson. Azért döntöttem így, mert a volt koalíciós pártok képviselői képtelenek biztosítani az előrehozott parlamenti választás kiírásához szükséges jogszabályi feltételeket. Ha teljesítették volna a két évvel ezelőtti ígéretüket, a népszavazás kérdése fel sem merült volna.

Berényi József, a Szövetség MKP-platformjának elnöke

A Szövetség elnökségének volt egy közös álláspontja, amellyel én teljesen egyetértek. Ez arról szól, hogy ezt az egész kezdeményezést a Smer kampányának tekintjük és nem buzdítjuk az embereket arra, hogy részt vegyenek a népszavazáson. Mindenkire rábízzuk ezt a döntést. Én magam úgy határoztam, mivel ez az egész egy kampányjellegű kezdeményezés, ezért nem veszek részt rajta. Szerintem a parlamenti képviselőknek mindig érezniük kell, hogy mikor jött el az a pillanat, amikor az előrehozott parlamenti választást meg kell szavazni. Nem kérdéses, hogy erre a választásra sor kerül, egyedül az nem biztos még, hogy az év melyik hónapjában valósul ez meg.

Orosz Örs, a Szövetség Összefogás-platformjának elnöke

Nem megyek el szavazni. Ugyanis, ha Robert Ficóra és a népszavazás intézményére gondolok, akkor mindig Pered község esete jut az eszembe. Hiszen a demokrácia ezen „bajnokai”, akik most 9 millió euró közpénzből lényegében a saját pártjuk kampányát csinálják, illetve a népakarat mindenekfelettiségéről beszélnek, ugyanazok voltak, akik a peredi érvényes népszavazást, amely a település átnevezéséről szólt, egy pillanat alatt lepöccintették az asztalról.

Rigó Konrád, a Szövetség Híd-platformjának elnöke

Nem veszek részt a referendumon. A népszavazás az egyik legfontosabb és legkomolyabb dolog egy demokráciában. A döntést egyenesen az emberekre bízzuk. Ez hatalmas felelősség mindannyiunk számára, de a legnagyobb mégis a kezdeményezőké. Ezért a kérdéseket tökéletesen kell megfogalmazni és pontosan el kell magyarázni a kampányban az embereknek a miérteket és a következményeket. Ebből most semmi nem történt meg. Annyi viszont igen, hogy Robert Fico visszaél a referendum intézményével, hiszen ő maga is jogász, mégis képtelen volt két kérdést helyesen feltenni. Nem is tervezte sikerre vinni a népszavazást, hiszen nincs kampány. Így esély sincs a sikerre. Fico pontosan tudja ezt. Így ez nem más, minthogy újabb 10 milliót kivesz a Matovič által amúgy is kiporolt zsebünkből és mindannyiunk pénzén mobilizálja a saját választóit. Ebben én nem veszek részt. Egy jót sétálok inkább a családdal a természetben.

Csáky Pál, az MKP korábbi elnöke

Nem veszek részt a népszavazáson és más sem a családomból. Nem kívánjuk Fico exhibicionista lépéseit legitimálni, amelyek arról szólnak, hogy elkerülje a börtönt és mielőbb visszatérjen a hatalomba.

Ravasz Ábel, a Bél Mátyás Intézet elnöke, a Híd korábbi alelnöke

A népszavazáson részt veszek, ahogy minden más szavazáson is részt szoktam venni, ha csak tehetem. Igennel fogok szavazni, mert szerintem fontos, hogy a parlament fel tudja oszlatni magát, ha működésképtelenné válik. Láthatjuk, hogy az elmúlt hónapokban milyen terhet rótt az országra a parlament tehetetlensége. A népszavazásban javasolt megoldást viszont nem tartom ideálisnak. Nem számítok arra, hogy a szavazás érvényes lenne, ezért szavazatommal inkább egy jövőbeli törvénymódosítás igényét szeretném kifejezni.

Simon Attila, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója

A népszavazáson nem veszek részt, aminek több oka is van. Egyrészt nem akarok asszisztálni a Smer kampányához, másrészt eleve nem értek egyet azzal, hogy a törvényesen megválasztott parlament megbízatásának időtartama népszavazással lerövidíthető legyen. Ez ugyanis instabillá tenné a demokratikus intézményrendszer működését.

Bauer Edit, az MKP korábbi EP-képviselője

Nem veszek részt a népszavazáson. Nem mintha nem látnám, hogy az előrehozott választásnak az adott helyzetben nincs igazán alternatívája, hanem azért, mert nem kívánok a szavazatommal hozzájárulni a Smer pozíciójának erősítéséhez.

Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke

Nem veszek részt a népszavazáson. A kormány bukása után a kérdés tárgytalan, előrehozott választások lesznek, s attól sem lehet elvonatkoztatni, hogy a referendumot Fico és a Republika szervezik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?