Kezdeti bizakodás, majd csalódottság – ez történt a Progresszív Szlovákia eredményváróján

PS
Pozsony |

A Progresszív Szlovákia (PS) a szavazatok közel 18 százalékával csak a második helyet szerezte meg az előre hozott parlamenti választáson. A kormányalakítás joga jelenleg Robert Fico, a Smer elnökének kezében van. Michal Šimečka, a PS vezetője azonban leszögezte, mindent megtesznek azért, hogy a korábbi kormányfő ne kerüljön ismét hatalomra.

A PS képviselői szombat este bizakodóan érkeztek meg a párt eredményvárója, hiszen a választás előtti utolsó felmérések alapján a támogatottságuk növekvő tendenciát mutatott, sőt, az AKO közvélemény-kutató ügynökség kutatásában meg is előzték a Smert. A rendezvény a pozsonyi Edison Parkban zajlott, hatalmas médiaérdeklődés mellett. Több tucat újságíró tartózkodott a helyszínen, a szlovákiai médiumok mellett magyar, cseh, angol, német és egyéb külföldi sajtótermékek is képviseltették magukat.

Nyitott hozzáállás

A progresszívek képviselői alapvetően közvetlen és nyitott módon viszonyultak az újságírókhoz, valamint a meghívott vendégekhez, nem zárkóztak el a nyilvánosság elől, mint ahogy azt más pártok rendezvényein tapasztalni lehetett. 

PS

A helyszínen tartózkodtak a párt legfontosabb képviselői: többek közt találkoztunk Jaroslav Spišiak korábbi országos rendőrfőkapitánnyal, Michal Truban korábbi pártelnökkel, Ivan Štefunkóval, a párt alapítójával és legelső vezetőjével, Lucia Plavákovával, a választási lista második helyezettjével, valamint Tomáš Valášekkel, az előző választási ciklus egyetlen progresszív parlamenti képviselőjével is. Michal Šimečka 20 órakor érkezett meg az eredményváróra, felesége társaságában.

Simecka

Hangulatingadozás

A kezdeti kedélyes hangulat a kampánycsend lezárultával csak fokozódott, hiszen a Markíza televízió közzétette a Focus-ügynökség friss exit polljának eredményeit, amely alapján a PS 23,5 százalékkal megnyerte a választást. A hír hallatára hatalmas taps és üdvrivalgás tört ki az Edison Parkban, érezhető volt a vendégsereg elégedettsége.

Ahogy azonban beindult a szavazatok számlálása, úgy vált a hangulat egyre fásultabbá. Ebben természetesen az is szerepet játszott, hogy az előző választásokhoz képest a Statisztikai Hivatal kifejezetten lassan dolgozta fel az adatokat, két órával a moratórium lezárulta után a feldolgozottság még mindig csak 20 százaléknál járt. Az első számok a Smer fölényes győzelmét mutatták, de a vendégek ekkor még arról beszélgettek, hogy a szavazatszámláláskor elsőként a kisebb körzetek kerülnek sorra, a PS pedig egyértelműen a nagyvárosokban, főként Pozsonyban erős. Az idő múlásával azonban egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a Smer előnye behozhatatlan, így egyre több vendég hagyta el a helyszínt, és a lelkesedés az éjjeli órákra inkább apátiába csapott át.

Šimečka és a párt tagjai végül 2:30-kor álltak ki a nyilvánosság elé, de addig nem akarták kommentálni a választási eredményeket, amíg nem lett teljes a feldolgozottság. Az eredményváró így tulajdonképpen komolyabb politikai bejelentés nélkül zárult.

 

Csak a második erő

Šimečka végül vasárnap reggelre hívott össze sajtótájékoztatót. Kiemelte, rendkívül becsüli azt a fél millió szavazatot, amit a párt megszerzett, hiszen a modern Szlovákia történetében liberális párt még sosem ért el ilyen jó eredményt. Hangsúlyozta, ők lesznek a második legnagyobb erő a parlamentben, és tudatosítják eme felelősség súlyát. Ugyanakkor leszögezte, tiszteletben tartja, hogy a választást a Smer nyerte, így ők próbálkozhatnak a kormányalakítással, bár szerinte ez kifejezetten rossz hír az ország jövője szempontjából.

„A célunk továbbra is az, hogy Fico ne tudjon kormányozni Szlovákiában”

– jelentette ki.

Koalíciós helyezkedés

A PS vezetője a pártelnökök választás előtti kijelentései és ígéretei alapján két lehetséges kormánykoalíciót tud elképzelni, az egyiket a Smer, a másikat a PS vezetheti. Mint mondta, az utóbbinak több mandátuma lehetne.

„Most az lesz a meghatározó, hogyan áll a dolgokhoz a Hlas”

– jelentette ki, hozzátéve, kíváncsi arra is, milyen pozíciót foglal el majd az OĽaNO, illetve hogyan szeretnék segíteni, hogy ne Fico és Danko kerüljön hatalomra.

Šimečka a következő napokban találkozni fog a parlamentbe jutott pártok vezetőivel.

„Természetesen azokkal, akikkel nem zártuk ki az együttműködést”

– jegyezte meg. A PS a választás előtt nyíltan vállalta, hogy a Smerrel és a szélsőjobboldali pártokkal biztosan nem lépnek koalícióba, ugyanakkor a Hlastól nem határolódtak el.

A progresszívek vezetője arról egyelőre nem akart beszélni, hogy pontosan milyen módszerekkel szeretné elkerülni Fico hatalomra jutását. Arra az újságírói kérdésre, hogy felajánlanák-e a miniszterelnöki pozíciót Pellegrininek, ha ez lenne a két párt közti együttműködés feltétele, Šimečka nem akart válaszolni.

„Taktikailag sem lenne helyes most pontosítani, hogy mit tartalmazna az együttműködési megállapodásunk”

– tette hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?