Közélet

Kevesen tudnak elszámolni a választási kampánnyal

Pozsony | A helyhatósági választások finanszírozásának kérdése a déli települések jelöltjeinek is érzékeny téma. Az általunk megszólított polgármesterek, illetve egykori polgármesterjelöltek többsége vonakodva fogadta az anyagiakra vonatkozó kérdéseket.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2015. március 23. 19:52

A többség még nem hozta nyilvánosságra a kiadásokat, és nem is tervezi megtenni.
Információink szerint a dél-szlovákiai városok polgármesterjelöltjei közül egyedül a komáromi Czíria Attila, az MKP és a Híd közös jelöltje folytatott olyan kampányt, melyet az IVO a legátláthatóbbnak minősített. Czíria a transparentneucty.sk oldalon vezette kampányszámláját, itt nyomon követhetők a bevételek és kiadások. A számla alapján az Összefogás Komáromért csoportosulás összesen 45 310 eurót fordított az őszi választásokra.
 
Gyenge átláthatóság
Ugyanakkor Czíriáék esete is mutatja, hogy a transzparens számla nyitása nem feltétlenül egyenlő a transzparens kampánnyal. A számlát csak három héttel a választások előtt – október végén – hozták létre, miközben a tényleges kampány már szeptemberben megkezdődött. Az utolsó kiadási tétel november végi, ám pl. a Facebook mindig a következő hónap elején számlázza a hirdetéseket (a novemberi tételekért decemberben kellett fizetni). Így feltételezhető, hogy a kampány a hivatalosan feltüntetettnél többe került. A számlára betett pénz közel felénél ráadásul nincs megadva, hogy kitől érkezett, és a kiadások egy részéhez sincs tárgy rendelve.
 
Czíria ellenfele, Stubendek László – Komárom polgármestere – ugyan eddig nem hozta nyilvánosságra az elszámolását, kérdésünkre viszont részletes összegzést adott. Stubendek László 27 ezer eurót költött a kampányra, az összeg egy részét ő állta, a költségekbe barátok, családtagok és támogatók is beszálltak. Szitás Péter, a polgármester asszisztense azt mondta, az összegzés a közeljövőben felkerül a világhálóra.
 
Néma szerdahelyiek
A témában többször kerestük Hájos Zoltánt (MKP), Dunaszerdahely polgármesterét is – eredménytelenül. Titkárnőjével azt üzente, az elszámolás nyilvános és a város honlapján megtalálható. Az adatokat hosszas böngészés után sem leltük meg.
 
Hájos sikertelen kihívója, Csicsai Gábor (Híd) parlamenti képviselő ugyanazt mondta: nincs mit takargatnia, de nem készített összegzést a költségekről. Pontos adatokat nem tudott mondani, hozzávetőlegeset pedig nem akart.
 
Bárdos Gábor, Somorja polgármesterének kampánya 3840 euróba került (ő egyedüli jelölt volt). Polgármesterjelöltként az MKP 19 képviselőjelöltjével közös kampánya volt, a költségeken is osztoztak. „Fejenként 150 euróval szálltak be, a különbözetet saját forrásokból én álltam” – mondta Bárdos Gábor, hozzátéve: az elszámolás nem kerül fel a világhálóra, de bárkinek megmutatja.
 
Agócs Attila, Fülek új polgármestere 2866 eurót költött a kampányra, a részletes összegzést ő is bárkivel megosztja. Jozef Šimko, Rimaszombat polgármestere kérdésünkre azt mondta, mindössze kétezer euróba került a kampánya. Szögedi Anna, Tornalja polgármestere közös kampányt folytatott az MKP képviselő-elöltjeivel, a költségeket közösen állták, összesen 800 eurót költöttek. (ie, ú)
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
menza

Havonta akár 20 euróval is többet fizethetnek a szülők az iskolai menzáért

Peter Pčolinský

Belengette az előrehozott választás lehetőségét a Sme rodina

Az ittas sofőrt csak a sínek állították meg

TRAGÉDIA: Vasúti sínek közé feküdt egy fiatal férfi, a vonat halálra gázolta

csecsemő k

Garázsba dobta, és hagyta meghalni újszülött gyermekét egy nő

zelenszkij k

Zelenszkij szigorúbb szankciókat javasol az orosz olajra

késelés

Halálra késeltek két 16 éves fiút Londonban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.