Kevés a gyermekorvos Kassa megyében, sürgősségi osztályokat szüntetnének meg

Szlovákiában a gyermekorvosok csaknem fele már közel van a nyugdíjkorhatárhoz. Ennek ellenére vannak olyan régiók, ahol az idős szakembereknek is havi öt ügyeletet kell vállalniuk a rendelői órák mellett.

A sürgősségi gyermekosztályok (APS) hálózatának csökkentését tervezi Kassa megyében, a Kassa-vidéki járásban és Királyhelmecen az egészségügyi minisztérium. Az ottani lakosok Kassához és Tőketerebeshez tartoznának. A minisztérium eredeti terveihez képest Kassa megye önkormányzata ezt kompromisszumos megoldásnak tekinti.

A megyei önkormányzat rámutatott, hogy mintegy 15-20 gyermekorvos hiányzik a régióban, és az ott dolgozó gyermekorvosok 55 százaléka 61 évnél idősebb. „A gyermekorvosok hiánya olyan tény, amely az egészségügyi rendszer berendezkedéséből ered" – fogalmazott a megyei hivatal.

A sürgősségi osztályok számának csökkentése a szakemberhiányra vezethető vissza. Kassa megyében jelenleg hét, gyerekeket és serdülőket ellátó APS-pont működik: Kassán, a Kassa-vidéki járásban, Királyhelmecen, Nagymihályban, Rozsnyón, Tőketerebesen és Iglón (Spišská Nová Ves). a Kassa-vidéki járásban lakók a Terasa lakótelepen levő rendelőintézethez, valamint a királyhelmeci kórházhoz tartoznak. Augusztustól a szepsi APS megszüntetése is tervben van, de annak már régóta nincs működtetője, ezért ezt a gyakorlatban nem fogják érezni a pácinsek.

2022-ben összesen 52 845 gyereket láttak el a megye sürgősségi osztályain. Az APS-hálózat megritkítása és a hatáskörök átadása a megye szerint a sürgősségi osztályok kritikus túlzsúfoltságához vezethet, és fennáll a veszélye annak, hogy ugrásszerűen megnövekedne a megelőzhető halálesetek száma.

„Ezért az ilyen központok számának hétről ötre csökkentése, természetesen ha elég orvos lesz, kompromisszumos megoldás az előző egészségügyi miniszter eredeti terveihez képest, mert így még az egészségügy jelenlegi állapota mellett is megfelelő színvonalon el tudjuk látni a betegeket a régióban" – fogalmazott a megye.

A királyhelmeci sürgősségi gyermekrendelő megszüntetése a megye álláspontja szerint az orvoshiány logikus következménye, ez a helyzet hosszú távon fenntarthatatlan. „Hosszú távon kontraproduktív arra kényszeríteni a gyermekorvosokat, hogy elviselhetetlen körülmények között, erejük fölött teljesítsenek, mivel ez oda vezethet, hogy elhagyják a régiót" – közölte a megye.

A megyei hivatal tájékoztatása szerint a tőketerebesi gyermeksürgősségi osztály jelenleg a megszokott rend szerint működik, és a kórház gyermekosztályának ideiglenes bezárása egyelőre nincs hatással a működésére.

Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint a változtatásokat maguk az orvosok kezdeményezték, és velük együttműködve dolgozták ki az erre vonatkozó terveket, amelyeket megvitatnak az érintett településekkel. A tervezett változtatások között a sürgősségi osztályok nyitva tartási idejének csökkentése is szerepel, a rendelők 20 óráig fogadnák a betegeket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?