Közélet

Kevés a fiatal, dolgozhat a nyugdíjas

Pozsony | A folyamatosan növekvő munkaerőhiány miatt az állam fokozatosan olyan engedményeket tett az elmúlt időszakban a nyugdíjasok munkavállalásának engedélyezése terén, amelyek néhány éve még elképzelhetetlenek lettek volna.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. augusztus 6. 12:00

nyugdíjas

Júliustól már a korengedménnyel nyugdíjba vonulók is dolgozhatnak megbízási szerződésre, ha a havi bevételük nem lépi túl a 200 eurót, ezentúl megkapják a nyugdíjat is. „Ha a megbízási szerződés alapján kapott éves fizetés túllépi a 2400 eurót, akkor leállítják a nyugdíj folyósítását. A következő évben ismét utalják majd a nyugdíjat, és elszámolnak a visszatartott tételekkel” – tájékoztatott a Szociális Biztosító.

Júliusig a korengedményes nyugdíjasok a nyugdíj mellett egyáltalán nem dolgozhattak, még megbízási szerződéssel sem. Csak úgy tehettek szert némi plusz bevételre, hogy saját vállalkozást indítottak. Minden más esetben leállították a járandóságuk folyósítását. A szociális biztosításról szóló törvény ugyanis egyáltalán nem tette lehetővé, hogy valaki egyszerre legyen korengedményes nyugdíjas és legyen nyugdíjbiztosítása is. Júliustól enyhült a szabályozás: legfeljebb havi 200 eurós jutalomról szóló megbízási szerződéssel lehet dolgozni, s ebből a bevételből nem kell semmilyen járulékot fizetni a Szociális Biztosítónak.

200 eurós plafon

Ez nemcsak a korengedményesekre, hanem az összes nyugdíjasra vonatkozik. „A diákokhoz hasonlóan az öregségi, a korengedményes, a rokkantsági és a szolgálati járandóságban részesülők sem fizetnek július 1-jétől társadalombiztosítási járulékot, ha a havi bevételük nem lépi túl a 200 eurót, és a munka elvégzéséről vagy a munkatevékenységről szóló megbízási szerződésre dolgoznak” – tájékoztatott a Szociális Biztosító. A két szerződéstípus abban különbözik, hogy az előbbi alapján legfeljebb 350 órát lehet dolgozni évente, az utóbbi alapján pedig maximum 10 órát hetente. Ha a havi jövedelem túllépi a 200 eurót, már fizetni kell a járulékot, de csak a 200 euró feletti tételből. Például aki 300 eurót keres, a 200 eurót tisztán megkapja, s a maradék 100 euróból kell járulékot fizetni. Noha így havonta több kerül a nyugdíjas zsebébe, de a járulékmentes keresetet nem fogják figyelembe venni a nyugdíj átszámolásakor. A dolgozó nyugdíjasok járandóságát a nyugdíjaztatásuk után szerzett társadalombiztosítási időszakok alapján a biztosító automatikusan, legkésőbb március végéig átszámolja, s az esetleges nyugdíjemelésről mindenkit írásban tájékoztat.

 

Mennyit hagy a végrehajtó a nyugdíjasnál?

2018. július 5. 11:08

Mennyit hagy a végrehajtó a nyugdíjasnál?

Párhuzamos szerződés

Ha a nyugdíjasnak párhuzamosan több megbízási szerződése is van, a diákokhoz hasonlóan a járulékfizetési kedvezményt csak egy munkaadónál érvényesítheti: nyilatkozatot tesz, hogy az adott munkáltatóval kötött szerződésre kéri a felmentést a járulékfizetés alól. A járulékfizetési kivételt érdemes a legmagasabb bevételből érvényesíteni. Az ehhez szükséges nyomtatványt a Szociális Biztosítóban lehet beszerezni.

Viszont a korengedménnyel nyugdíjba vonulónak nem éri meg több megbízási szerződésre dolgozni. A járulékfizetési kedvezményt az egyik alapján kérheti, a többi alapján viszont lesz társadalombiztosítása, ami továbbra is összeegyeztethetetlen a korengedményes nyugdíjjal, vagyis leállítják a nyugdíja folyósítását. A járulékfizetési kedvezménnyel csak az élhet, akinek a biztosító már jóváhagyta a nyugdíjat, nem elég, hogy benyújtotta az igényét.

244 ezren dolgoznak

A dolgozó nyugdíjasok száma folyamatosan nő, az utóbbi két évben 211 ezerről 244 ezerre emelkedett. A májusi adatok szerint 145 520 öregségi, 98 892 pedig rokkantsági nyugdíjas. A legtöbben (142 166) alkalmazottként dolgoztak, 19 237 nyugdíjas vállalkozott, 67 353-nak pedig megbízási szerződése volt. Tavaly a Szociális Biztosító 164 korengedményes nyugdíjas járandóságának folyósítását szüneteltette, mert munkát vállaltak. (sza)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hyundai Tucson

Hyundai Tucson plug-in hybrid: már hálózatról is tölthető a vagány SUV

a

Holtan találták Feketenyéken az eltűnt horgászt

A pincesorok egy része sötétedés után a vandálok miatt nincs megvilágítva

Vandálok rongálták meg a kisgéresi pincesorok közötti lámpákat

csíz lengvarský

Rehabilitációs központot adtak át Csízben

rendőrség

Két súlyos baleset is történt a Nyitrai kerületben

Vasárnap

Sztárunk a VASÁRNAPBAN: Johnny Depp

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.