Közélet

Két szlovák állampolgárt tüntetett ki Pető Tibor magyar nagykövet

Pozsony | Pető Tibor szlovákiai magyar nagykövet kedden magyar állami kitüntetéseket adott át két szlovák állampolgárnak. Karol Wlachovský fordító, író és pedagógus a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, Vincent Polakovič, a Danubiana modern művészeti múzeum igazgatója pedig a Pro Cultura Hungarica díjat vehette át ünnepélyes keretek között a pozsonyi magyar nagykövetségen.
TASR

2018. november 7. 16:39

Vincent Polakovič
Vincent Polakovič - TASR-felvétel

„Két olyan művészt tüntetünk ki, akik életművükkel közelebb hozták egymáshoz a két nemzetet” – mondta Pető. A díjakat a nagykövet a magyar államfő megbízásából, a magyar nemzeti ünnep alkalmából adta át a kitüntetetteknek.  

A kassai születésű Karol Wlachovský (1941) fordítóként, irodalomtudósként és pedagógusként tevékenykedik. 1968 és 1990 között a Tatran kiadó igazgatója volt. Később diplomataként Budapesten tevékenykedett, ahol a csehszlovák, majd a szlovák kulturális intézetet vezette. Több magyarországi egyetemen is oktatott.

Az első magyar nyelvű könyvet 50 évvel ezelőtt fordította le szlovákra. Azóta több tucatnyi művet lefordított, köztük szlovákiai magyar szerzők könyveit is. Grendel Lajos 13 művét, tehát csaknem a teljes életművét ő ültette át szlovák nyelvre.

„Én már fiatal szerzőként, a múlt rendszerben is kaptam egy magyarországi kitüntetést, és büszke voltam rá. Ez most hattyúdalnak tűnik nekem, de jelezném, hogy még nem nőttem fel” – fogalmazott a köszönőbeszédében Wlachovský.

 

2018. november 6. 11:08

Goldene Victoria-díjjal tüntették ki Ján Kuciakot

Vincent Polakovič (1958) Poprádon született. Kassán tanult jogot, majd a poprádi járási ügyészségen dolgozott, 1991 és 2003 között ügyvédként tevékenykedett. 1990 nyarán felkereste azokat a helyeket, ahol Vincent van Gogh élt és alkotott. Az út által inspirálva 1993. szeptember 11-én megnyitotta Vincent van Gogh „sárga házát” Poprádon, ahol kiállításokat rendezett.

Hollandiában ismerkedett meg Gerard Meulensteennel. Vele együttműködve létesítette a Pozsonyhoz tartozó Dunacsúnyon az első magánjellegű modern művészeti múzeumot. A Danubiana Meulensteen Art Museum 2000. szeptember 9-én nyílt meg, azóta Polakovič az igazgató. A múzeumban rendszeresen kiállítják a magyar képzőművészek munkáit is a kulturális miniszterek védnöksége alatt.

„Megtisztelnek ezzel a kitüntetéssel, hálás vagyok érte. A magyar művészet továbbra is a programunk része. A két kultúra közelítése keretében volt egy nagy, száz magyar és száz szlovák művészt bemutató kiállításunk Ján Slota politikai tevékenysége idején, amikor a két ország viszonya feszült volt. A Danubiana gyűjteményében is vannak magyar művek, és örülök, ha magyarok látogatnak el hozzánk” – mondta Polakovič.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A nonprofit szervezet a magyar pártok kampányának átláthatóságát is értékelte

Antibiotikumból keveset, vitaminból sokat fogyasszunk!

Frissítve

GALÉRIA: Előzetes letartóztatásban a gázrobbanás ügyében gyanúsított munkások

Új burkolatot kap a rimaszombati múzeum udvara

Veszélyes lehet az energiaital-fogyasztás

Kozák, Hyballa és az okoskodás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.