Kultúra

Magyar állami kitüntetéseket adtak át Pozsonyban a nemzeti ünnep alkalmából

A szlovákiai magyar kulturális és közélet kiemelkedő személyiségei vettek át magas magyar állami kitüntetést augusztus 20., az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából Magyarország pozsonyi nagykövetségén.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. augusztus 22. 15:22

Lanstyák István, Csütörtöky József, Holocsy Krisztina és Marián Hanták - Somogyi Tibor felvétele

A Magyar Érdemrend Lovagkereszttel ismerték el Lanstyák István egyetemi oktató, nyelvész munkásságát. A méltatás szerint Lanstyák István a kétnyelvűségben élő szlovákiai magyarság nyelvhasználatának, a kétnyelvűség törvényszerűségeinek, következményeinek legavatottabb kutatója. „Iskolateremtő munkát végzett és végez; nemzetközi szintre emelte a szlovákiai szociolingvisztikai kutatásokat.” Lanstyák István a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett magyar–angol szakos tanári oklevelet. 1989-től a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék oktatója. 1999-től a Fórum Társadalomtudományi Szemle szerkesztőbizottságának tagja. 2000-től tagja a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének. 2016-tól vezeti a Fórum Kisebbségkutató Intézet keretében működő Gramma Nyelvi Irodát.

Csütörtöky József muzeológus, a komáromi Duna Menti Múzeum igazgatója a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át. „Vezetése alatt Szlovákia egyik legrégebbi múzeuma – Duna Menti Múzeum – a Felvidék egyik legnagyobb magyar múzeumi intézményévé vált. Múzeumigazgatóként aktív kezdeményezője a kül- és belföldi múzeumokkal, egyetemekkel és tudományos intézetekkel történő széles körű együttműködésnek, amely nemcsak a kutatómunkára és kiállítások megvalósítására, hanem a publikációs tevékenységre is kiterjed” – hangzott el a laudációban. Számos természettudományi, múzeumtörténeti tanulmány, szakmai és ismeretterjesztő cikk szerzője.

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+10

Holocsy Krisztina, a Komáromi Jókai Színház színművésze a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült. 1995-től megszakítás nélkül tagja a komáromi teátrumnak. „Műfajtól és a rá bízott szerep nagyságtól függetlenül olyan színészi biztonság, szakmai tudás és alázat jellemzi a munkáját, mely mind emberileg, mind szakmailag kikezdhetetlen” – emelte ki méltatója. Zenés műfajban való jártassága, kitűnő énekhangja olyan szerepek megformálására tette alkalmassá mint Hodel a Hegedűs a háztetőnben, vagy a My Fair Lady Elizája, a francia királylány Kacsóh Pongrác daljátékában. Ugyanakkor drámai erejét, finom árnyalatú színészi eszköztárát is megmutathatta Müller Péter–Seress Rezső Szomorú vasárnap című színpadi játékában, illetve a Három nővér Olgájaként. Újabban egyebek közt a Teljesen idegenek, Az üvegcipő, Edith és Marlene című előadásban láthatta, láthatja a közönség.

A Magyar Bronz Érdemkereszttel tüntették ki Marián Hantákot. 1972-ben végzett a Szlovák Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán, ahol 1989-ben kandidátusi címet szerzett. A laudáció szerint Marián Hantáknak a Párkányt Esztergommal összekötő Mária-Valéria híd újjáépítése Phare-projektjének koordinátoraként jelentős szerepe volt a projekt megvalósulásában. 2002 és 2008 között az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának Transz-Európai Észak–Déli Autópálya projektje központi irodájának igazgatója volt Varsóban. 2009-től a Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építésügyi Minisztériumában töltött be különböző pozíciókat, ilyen minőségében hozzájárulva a magyar–szlovák közlekedési kapcsolatok fejlesztéséhez.

Korábban, hétfőn Budapesten az Országházban Tóth János, a komáromi Selye János Egyetem általános és fejlesztési rektorhelyettese a Magyar Érdemrend lovagkeresztje, Balogh Gábor, a Csemadok közép-szlovákiai regionális alelnöke pedig a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vette át. (tb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Néhány MKP-s az Összefogásért dolgozik

GALÉRIA: Csak büntetőkkel jutott tovább a DAC a kupában

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Robbanás volt egy halálos vírusokat tároló orosz laboratóriumban

Elsőként úszta át négyszer egyfolytában a La Manche-csatornát egy amerikai nő

Az amazóniai erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?