Kérhetik az önkormányzatok a menekültekkel kapcsolatos költségeik megtérítését

ukran valsag kp

127 millió eurós pályázati felhívást tett közzé a beruházásokért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős minisztérium (MIRRI). Közel 1500 település pályázhat a felhívásra, köztük Pozsony megyeiek is, amelyek tavaly segítséget nyújtottak az Ukrajnából érkező menekülteknek. Az önkormányzatok az uniós alapokból pályázhatnak a menekültválsággal kapcsolatos költségeik kompenzálására. Erről csütörtöki sajtótájékoztatójukon beszéltek a minisztérium illetékesei.

Arra kérem a polgármestereket, ne várjanak, kérvényezzék a költségek megtérítését. A kifizetés gyors lesz, nem lesz felesleges bürokrácia. Csak a kérvényt kell benyújtani, és mi megtérítjük a költségeiket. A pénzt a régió fejlesztésére lehet fordítani

– mondta Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes, beruházásokért felelős miniszter.

A pályázati felhívás részeként közzéteszik a minisztérium honlapján a támogatásra jogosult városok és falvak listáját. A 127 millió eurót úgy osztja el a tárca, hogy legfeljebb 100 eurót fizet egy személy egyhetes, de legfeljebb 26 hétig tartó elhelyezéséért. A támogatás a tavaly februártól novemberig tartó időszakra igényelhető.  

Egy település 2600 eurót kaphat minden menekült után. Például Késmárk (Kežmarok) több mint 356 ezer eurót, Nagymihály (Michalovce) több mint egymilliót, Kassa-Óváros (Košice-Staré Mesto) több mint 1,5 millió eurót, Úszor (Kvetoslavov) mintegy 140 ezer eurót cc igényelhet. A konkrét összeg attól függ, hogy a település hány menekültet, és mennyi ideig szállásolt el. A menekültek adatait a belügyminisztérium regisztrálta.

A minisztérium jelezte, hogy nem ez az egyetlen uniós támogatás Szlovákiában. Más támogatási programok előkészítésén is dolgoznak, ilyen például a civil zervezetek támogatása, amelyek szintén jelentős szerepet vállalnak a menekültválság kezelésében. A munkaügyi minisztérium is egy ilyen rendszer előkészítésén dolgozik. „Szlovákia összesen akár 315 millió eurót is felhasználhat az uniós alapokból ennek a válságnak a kezelésére, amely a legnagyobb menekültválság a második világháború vége óta" – tette hozzá Remišová.

A pályázók az irop.ukrajina@mirri.gov.sk címre küldhetik a támogatással kapcsolatos kérdéseiket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?