Közélet

Kereskedelmi Szövetség: oltást az eladóknak, a fertőzöttek ne mehessenek boltba!

Az összes bolt megnyitását, a nyugdíjasok számára fenntartott idősáv eltörlését, a bolti alkalmazottak mihamarabbi beoltását szeretné elérni a Kereskedelmi Szövetség (Zväz obchodu SR). Szerintük azt a kivételt is meg kell szüntetni, amely értelmében a fertőzött személyek a bevásárlás erejéig elhagyhatják a karantént. Az utóbbit a főügyészség is támogatja.
Czímer Gábor

2021. február 22. 13:09

Pavol Konštiak és Martin Katriak
Pavol Konštiak és Martin Katriak - TASR-felvétel

A szövetség két vezetője, Pavol Konštiak és Martin Katriak hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy indítványuk alapján a Főügyészség tiltakozott a Szlovák Közegészségügyi Hivatal azon rendelete ellen, amely értelmében a koronavírussal fertőzött személyek a bevásárlás erejéig elhagyhatják a karantént. Az ügyészség szerint a rendelettel a hivatal átlépte a jogszabályban meghatározott kompetenciáit, a kérdéses intézkedés törvénysértő, ezért annak törlését javasolják. A közegészségügyi hivatalnak 30 napon belül kell a tiltakozásra reagálnia, és ha igazat ad a Főügyészségnek, 90 napon belül meg kell változtatnia a kérdéses rendeletet. Ha közegészségügyi hivatal nem lép, az ügy az Alkotmánybíróságra kerül. A Kereskedelmi Szövetség vezetői szerint, aki betegsége ellenére boltba megy, akár a veszélyes fertőzőbetegség terjesztésének bűncselekményét is elkövetheti. Katriak ugyanakkor elismerte, lehetnek olyan személyek, akik a szükséges árucikkek beszerzésére nem tudnak megkérni senkit. Szerinte ilyen esetben problémát az önkormányzatoknak és az államnak, esetleg a jótékonysági szervezeteknek kellene megoldania.

Nyisson ki minden bolt!

A Kereskedelmi Szövetség ugyancsak el szeretné érni, hogy szigorú higiéniai feltételek mellett az összes bolt megnyithasson. Jelenleg csak az élelmiszerboltok, a drogériák és a gyógyszertárak tarthatnak nyitva. A szervezet rámutat, a többi bolt által forgalmazott termékek is szükségesek a háztartások és a vállalatok problémamentes működéséhez. Konštiak arról beszélt, rengeteg panaszt kapnak azért, mert a vásárlók nem tudják beszerezni az olyan alapvető termékeket, mint a világítótestek, a szárazelemek, de az tanszerek és irodai kellékek megvásárlása is problémát jelent. "Nem várhatjuk el, hogy az emberek egy villanykörtét e-shopban vásároljanak, majd házhozszállíttassák" - tette hozzá Konštiak.

Töröljék a nyugdíjassávot!

A szakmai szervezet vezetői szerint törölni kellene azt az intézkedést is, amely értelmében 9 és 11 óra között a boltokba csak a 65 évnél idősebb vásárlók léphetnek be. "A boltok 10 órától üresek" - mondta Konštiak, és hozzátette, hogy az intézkedést ezért nem tartják hatékonynak. Tapasztalataik szerint ugyanis az idősek a kora reggeli órákban szeretnek vásárolni. Ezért aztán, ha már ki kell számukra jelölni egy idősávot, a Kereskedelmi Szövetség vezetői szerint ezt 7:30-tól 9 óráig kellene meghatározni.

Oltást az eladóknak!

A Kereskedelmi Szövetség azt kérte több minisztériumtól, de a közegészségügyi hivataltól is, hogy a vásárlókkal közvetlen kapcsolatban lévő eladók kapjanak elsőbbséget az otásra kijelölt csoportok sorrendjében. "Azt szeretnénk, ha az egészségügyi dolgozók és a tanárok után minket oltanának be" - mondta Konštiak. Rámutatott, hogy a nyitvatartó boltok személyzete gyakorlatilag az első vonalban dolgozik, hozzátette, naponta emberek milliói látogatják a boltokat. Katriak elmondta, a több minisztériumnak, köztük az egészségügyi tárcának, de a közegészségügyi hivatalnak is levélben jelezték a kérésüket. "A mezőgazdasági miniszteren, Ján Mičovskýn kívül azonban a többek válaszra sem méltattak minket" - mondta lapunknak Katriak és hozzátette, hozzávetőlegesen 50 ezer személy elsőbbségi beoltásáról lenne szó. A szakmai szervezet vezetői arról is beszéltek, hogy jelenleg a bolti eladók 15-20 százaléka karanténban van, ez pedig az ellátás biztonságát is veszélyezteti. Katriak szerint ez a veszély a vidéki boltokban fokozottan érvényesül.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Párkány

Az a legfontosabb, amit a gyerek kérdez

magyar vízilabda-válogatott

Tokió 2020 - Legyőzte a horvátokat és elődöntős a férfi vízilabda-válogatott

fotó

Pozsonyban újabb tüntetések várhatók, Kotleba a főváros teljes lezárásával fenyegetőzik

rendőrség

Miért nem vette észre a sofőr az oszlopot? – Mert holtrészeg volt

rendőrség illusztráció

A rendőrség lezárta a nyomozást a Marhapásztor-ügyben

Gyűrűk Ura

Tévésorozat készült a Gyűrűk Urából

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.