Karcsúbb lett a Híd párt

Sólymos László környezetvédelmi miniszter lemond a Hídban betöltött alelnöki tisztségéről ⋌(TASR-felvétel)
Pozsony |

Elvesztette parlamenti többséget a kormánykoalíció, Martin Fedor távozik a Híd parlamenti frakciójából. A Híd korábbi EP-képviselője, Nagy József bejelentette, kilép a pártból és az Összefogás mozgalomhoz csatlakozik. Sólymos László környezetvédelmi miniszter pedig lemond a pártban betöltött alelnöki posztjáról. A Híd ma tartja éves közgyűlését.

Nagy a lépését azzal indokolta, bízott benne, hogy a Híd a mai kongresszusán végül mégis felülírja a párt Országos Tanácsának döntését, mely elutasította az MKP-val való együttműködést. „Mivel a jelzések az ellenkezőjét mutatják, tekintettel a választást előkészítő országos közgyűlésre, bejelentettem a kilépésemet a pártból, felajánlva az összes pártbeli tisztségemet azoknak, akik úgy gondolják, hogy együttműködés nélkül is lehet parlamenti képviselete a magyar kisebbségnek” – írja Facebook-oldalán Nagy. Egyúttal azt is bejelentette, csatlakozik az Összefogás mozgalomhoz, amely közleményben üdvözölte a korábbi EP-képviselő döntését. Nagy szerint ez olyan platform lehet, amelyet akár az MKP és a Magyar Fórum (MF) is támogathat. Az utóbbi elnöke, Simon Zsolt azonban azt nyilatkozta, jelenleg nincs olyan megállapodás, hogy az MF és az MKP az Összefogás logója alatt indulna.

Sólymos László, a Híd alelnöke, környezetvédelmi miniszter lapunknak megerősítette, a mai pártkongresszuson lemond a politikai formációban betöltött tisztségeiről. „Holnap lemondok a Híd alelnöki posztjáról és minden más pártfunkciómról” – írta később a közösségi médiában. Sólymos az alelnöki poszt mellett a párt pozsonyi szervezetésének vezetői tisztségéből is távozik. A sajtóban korábban olyan információk jelentek meg, melyek szerint a tárcavezető azért döntött a párttisztségeiről való lemondás mellett, mert ő az MKP-val való megegyezést támogatta, amely végül nem valósult meg. Távozását maga Sólymos azonban így indokolta: „Azért mondok le a párt alelnöki posztjáról, hogy helyet kapjanak fiatal, ügyes emberek, akik ideális esetben regionális tapasztalattal rendelkeznek.” A környezetvédelmi miniszter hozzátette, a Hídból nem lép ki, a kampányban is részt vesz, a zöld témákkal és a környezetvédelem további feladataival fog foglalkozni.

Martin Fedor képviselő is a Facebookon jelentette be, hogy távozik a Híd parlamenti frakciójából. Ezzel a kormánykoalíciónak már csak 75 képviselője van a 150 fős parlamentben. Fedor beismerte, több dologban véleménykülönbség van közte és a Híd között. Közleményében rámutatott, egyre több a propagandisztikus és populista javaslat, és több fontos stratégiai dokumentumot nem fogadtak el. Fedor a politikai jövőjét nem a Hídban képzeli el. A képviselő szerint a koalíció egyre inkább eltávolodik azon eredeti céljától, hogy gazdasági stabilitást szavatoljon Szlovákia számára. Tegnap Sólymos a pártban betöltött alelnöki tisztségéről és a pozsonyi szervezet vezetéséről mondott le, míg Nagy a Hídból átlépett az Összefogás mozgalomba.

Bugár Béla, a Híd elnöke a bejelentésekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott, Nagy már az EP-választáskor sem akarta használni a Híd logóját. „Akkor már éreztük, hogy valami készülődik” – mondta. Azzal kapcsolatban, hogy Nagy a döntését úgy indokolta, a Híd a parlamenti választás előtt nem tudott megállapodni az MKP-val, Bugár elmondta, a korábbi EP-képviselő nem tudta elfogadni a párton belüli többség döntését, amikor is a Híd Országos Tanácsa 37:5 arányban a két párt együttműködése ellen szavazott. 

Sólymosnak az alelnöki posztról való távozásával kapcsolatban Bugár arról beszélt, hogy a párt két alelnöki posztján is változás lesz, mindkét helyen fiatalítani fognak. Azt az értesülést azonban nem akarta kommentálni, hogy Sólymos az MKP-val való együttműködés elutasítása miatt hozta meg a döntését. „Köztudott, hogy Sólymos László az MKP-val való együttműködés híve volt, de ő elfogadja a többség véleményét”– mondta Bugár.

A Híd elnöke Fedornak a frakcióból való távozásával kapcsolatban azt mondta, a képviselővel megállapodtak, hogy ami a kormányprogramban benne van, azt a szavazatával támogatni fogja. „Valószínű, hogy Druckerhez megy át” – mondta Fedorról Bugár.

A Híd ma tartja közgyűlését, az eseményre a párt Országos Tanácsának és Országos Elnökségének tagjai, valamint a járási szervezetek által választott küldöttek kaptak meghívót. A délelőtt kezdődő tanácskozás első pontja a pártelnök nyilvános beszéde lesz, majd a Híd fennállásának 10 évét, ezen belül is a jelenlegi kormánykoalícióban eltöltött időszakot értékelik. Debnár Klára, a párt szóvivője elmondta, a közgyűlésen szó lesz arról is, hogy a párt mivel szeretne foglalkozni a választás után következő négy évben. „Programprioritások meghatározására is sor kerül” – mondta a szóvivő. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!