Közélet

Jövőre indul a kórházreform

Pozsony | És 2030-ra be is fejeződik. A cél, mint mindig, a jobb betegellátás. A szkeptikus vélemények szerint mindig kérdéses, hogyan viszonyul egy új kormány a megkezdett reformokhoz, hát még ha azt több mint egy évtizedesre tervezik.
Nagy Roland

2018. december 10. 07:38

Új szempontok alapján fogják osztályozni a kórházakat, hogy sokkal hatékonyabb legyen a fekvőbetegellátás, de ebbe az osztálybezárások is beleférnek.

A reformot idén nyártól tervezi Andrea Kalavská (Smer) egészségügyi miniszter és Peter Pellegrini (Smer) miniszterelnök. Kalavská akkor úgy fogalmazott, hogy a fekvőbeteg-ellátásban újításra van szükség, a jelenlegi rendszer elavult. Fokozatosan vezetnék be a változtatásokat, és a teljes reform befejezését 2030-ra ígérik.

A minisztériumi elemzés szerint a rosszul elvégzett műtétek jelentik az egyik fő gondot. A beavatkozások után a betegek sokszor visszakerülnek a kórházakba újabb kezelésre. Ez a kórháznak kétszer annyi költséget jelent, ezért a tárca szeretné elérni, hogy a következő 5 évben legalább 50 százalékkal csökkenjen a kórházi újralátogatások száma. Meghatároznák azt is, hogy az egyes osztályokon egy adott beavatkozásból évente minimum mennyit kell elvégezni. „Ha egy osztályon évente csak 5 beteget műtenek, akkor az orvosoknak nincsen lehetőségük tapasztalatot szerezni, ami hiányozhat a bonyolultabb beavatkozásoknál. Akik évi 40 operációt végeznek, azoknak megvan a tapasztalatuk” – jelentette ki Kalavská.

A kórházak maguk dönthetnek az egyes osztályok sorsáról. „Például ha a gasztroenterológián nincs elég specialista, vagy túl sokat kellene befektetni, hogy teljesítse a meghatározott kritériumokat,akkorbeiszárhatjákaz osztályt, a fennmaradó pénzt más osztályok fejlesztésére fordíthatják, ha ott már eleve jók az eredményeik” – magyarázta Martin Smatana, az Egészségpolitikai Intézet (HPI) ügyvezető igazgatója.

A kórházreformot az ellenzéki SaS sem veti el. Jana Cigániková, a párt parlamenti képviselője lapunknak azt mondta, a fejlesztési programot alapvetőn jónak tartja, viszont nem hiszi, hogy az egészségügyi tárca jelenlegi állománya képes végigvinni a változtatásokat. Mária Lévyová, a Páciensek Jogvédő Szövetségének (AOPP) elnöke azt emelte ki, hogy a kórházi ágyak megfelelő kihasználtságának köszönhetően várhatóan több nővér jut majd az egy betegre. „A beteg felépülésében fontos szerepet játszik a megfelelő törődés. Ha a személyzetnek nem jut elég ideje a betegekre, akkor hiába várjuk a javulást” – magyarázta. Hozzátette, hogy a hosszú távú ellátás javítása legalább ugyanennyire fontos. „Sokszor olyan állapotban engedik haza a betegeket, amilyenben nem is szabadna. Az ápolás ilyenkor a családtagokra marad, de ők nem tudják, mi a legjobb a betegnek” – mondta az AOPP elnöke.

 

Kalavskát kérik az orvosok

2018. december 8. 17:15

Kalavskát kérik az orvosok

A szakma támogatja a kórházreformot

Az egészségügyi tárca kórházreformelképzeléseit a szakmai közvélemény alapvetően pozitívan értékeli, viszont sokan kétlik, hogy Andrea Kalavská képes megvalósítani azt. A minisztérium jövőre kezdi kidolgozni azokat a feltételeket, melyeket az egyes osztályoknak teljesíteniük kell a működésükhöz. 2021-ig kapnak időt, hogy felkészüljenek a változásokra.

A minisztérium ezenkívül a hosszú távú betegellátáson is szeretne javítani. Kalavská szerint probléma, hogy a betegek a súlyosabb beavatkozások után is kénytelenek viszonylag hamar elhagyni a kórházat, nincs idő a nyugodt felépülésre. Ezért a kisebb kórházakban olyan osztályokat szeretne nyitni, ahol kimondottan a betegek lábadozására fenntartott szobák lennének. „A betegek hosszú távú kezelésének javítása volt az egyik fő szempont a fejlesztési program kidolgozásakor” – jegyezte meg tárca vezetője.

Jana Cigániková, az SaS parlamenti képviselője úgy véli, a reform önmagában megállja a helyét, viszont kételkedik a minisztérium hozzáértésében.

Lobbizók a betegágy körül

„A reform gyenge pontja maga a minisztérium. Amíg a tárca élén olyan miniszter áll, aki nem tud ellenállni az egyes érdekcsoportok nyomásának, addig nem lesznek változások” – mondta lapunknak Cigániková.

Dušan Zachar, az INEKO gazdaságkutató intézet elemzője támogatja a reformot. Elmondása szerint az elkövetkező évek egyik legfontosabb intézkedése lehet. „A reform leginkább a betegeknek kedvez. A kórházi ágyak megfelelő elosztása és kihasználása az alapvető feltétele a jó minőségű fekvőbeteg-ellátásnak” – magyarázta Zachar. Ám ő is hozzátette, a reform megvalósítását leginkább az érdekcsoportok lobbitevékenysége veszélyeztetheti, viszont ha a tárca kitart a program mellett, akkor az hosszú távon megoldhatja a kaotikus fekvőbeteg-ellátást.

Élethosszig tartó reform?

Peter Visolajský, az orvosszakszervezet (LOZ) elnöke is dicsérte a szándékot, de a megvalósítás miatt aggódik. „Vannak már tapasztalataink a korábbi reformokkal, az utóbbi években egy sem valósult meg. A mostani egyik fő gyengéje szerintem az, hogy jócskán túllépi Andrea Kalavská hivatali idejét. Elképzelhető, hogy a következő kormány teljesen másképp fog viszonyulni a kérdéshez. Ez esetben a reform akár rossz irányt is vehet, ami még nagyobb káoszt eredményez. Az orvosszakszervezet mindenesetre mindent elkövet, hogy a változások elsősorban a betegeknek és a kórházaknak kedvezzenek” – állítja az LOZ elnöke.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
caputova

Öt magyar professzort is kinevezett az államfő

Pellegrini

Pellegrini felszólította Gröhlinget, hogy viselkedjen „férfiként”

DAC női kézilabda

Az első hatba kerülés a célja a DAC női kézilabdacsapatának

koronavírus

A legtöbb esetben Csehországból hozták be a vírust Szlovákiába

Ľuboš Blaha

Holokauszttagadással gyanúsítja a NAKA Blahát

has hasfájás emésztés iluusztráció

Fáradtság, hasfájás, sárga bőr...

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.