Jövőre indul a kórházreform

Állami kórházak: kicsit szigorúbb feltételek
Pozsony |

És 2030-ra be is fejeződik. A cél, mint mindig, a jobb betegellátás. A szkeptikus vélemények szerint mindig kérdéses, hogyan viszonyul egy új kormány a megkezdett reformokhoz, hát még ha azt több mint egy évtizedesre tervezik.

 

Új szempontok alapján fogják osztályozni a kórházakat, hogy sokkal hatékonyabb legyen a fekvőbetegellátás, de ebbe az osztálybezárások is beleférnek.

A reformot idén nyártól tervezi Andrea Kalavská (Smer) egészségügyi miniszter és Peter Pellegrini (Smer) miniszterelnök. Kalavská akkor úgy fogalmazott, hogy a fekvőbeteg-ellátásban újításra van szükség, a jelenlegi rendszer elavult. Fokozatosan vezetnék be a változtatásokat, és a teljes reform befejezését 2030-ra ígérik.

A minisztériumi elemzés szerint a rosszul elvégzett műtétek jelentik az egyik fő gondot. A beavatkozások után a betegek sokszor visszakerülnek a kórházakba újabb kezelésre. Ez a kórháznak kétszer annyi költséget jelent, ezért a tárca szeretné elérni, hogy a következő 5 évben legalább 50 százalékkal csökkenjen a kórházi újralátogatások száma. Meghatároznák azt is, hogy az egyes osztályokon egy adott beavatkozásból évente minimum mennyit kell elvégezni. „Ha egy osztályon évente csak 5 beteget műtenek, akkor az orvosoknak nincsen lehetőségük tapasztalatot szerezni, ami hiányozhat a bonyolultabb beavatkozásoknál. Akik évi 40 operációt végeznek, azoknak megvan a tapasztalatuk” – jelentette ki Kalavská.

A kórházak maguk dönthetnek az egyes osztályok sorsáról. „Például ha a gasztroenterológián nincs elég specialista, vagy túl sokat kellene befektetni, hogy teljesítse a meghatározott kritériumokat,akkorbeiszárhatjákaz osztályt, a fennmaradó pénzt más osztályok fejlesztésére fordíthatják, ha ott már eleve jók az eredményeik” – magyarázta Martin Smatana, az Egészségpolitikai Intézet (HPI) ügyvezető igazgatója.

A kórházreformot az ellenzéki SaS sem veti el. Jana Cigániková, a párt parlamenti képviselője lapunknak azt mondta, a fejlesztési programot alapvetőn jónak tartja, viszont nem hiszi, hogy az egészségügyi tárca jelenlegi állománya képes végigvinni a változtatásokat. Mária Lévyová, a Páciensek Jogvédő Szövetségének (AOPP) elnöke azt emelte ki, hogy a kórházi ágyak megfelelő kihasználtságának köszönhetően várhatóan több nővér jut majd az egy betegre. „A beteg felépülésében fontos szerepet játszik a megfelelő törődés. Ha a személyzetnek nem jut elég ideje a betegekre, akkor hiába várjuk a javulást” – magyarázta. Hozzátette, hogy a hosszú távú ellátás javítása legalább ugyanennyire fontos. „Sokszor olyan állapotban engedik haza a betegeket, amilyenben nem is szabadna. Az ápolás ilyenkor a családtagokra marad, de ők nem tudják, mi a legjobb a betegnek” – mondta az AOPP elnöke.

 

Kapcsolódó cikkünk

A szakma támogatja a kórházreformot

Az egészségügyi tárca kórházreformelképzeléseit a szakmai közvélemény alapvetően pozitívan értékeli, viszont sokan kétlik, hogy Andrea Kalavská képes megvalósítani azt. A minisztérium jövőre kezdi kidolgozni azokat a feltételeket, melyeket az egyes osztályoknak teljesíteniük kell a működésükhöz. 2021-ig kapnak időt, hogy felkészüljenek a változásokra.

A minisztérium ezenkívül a hosszú távú betegellátáson is szeretne javítani. Kalavská szerint probléma, hogy a betegek a súlyosabb beavatkozások után is kénytelenek viszonylag hamar elhagyni a kórházat, nincs idő a nyugodt felépülésre. Ezért a kisebb kórházakban olyan osztályokat szeretne nyitni, ahol kimondottan a betegek lábadozására fenntartott szobák lennének. „A betegek hosszú távú kezelésének javítása volt az egyik fő szempont a fejlesztési program kidolgozásakor” – jegyezte meg tárca vezetője.

Jana Cigániková, az SaS parlamenti képviselője úgy véli, a reform önmagában megállja a helyét, viszont kételkedik a minisztérium hozzáértésében.

Lobbizók a betegágy körül

„A reform gyenge pontja maga a minisztérium. Amíg a tárca élén olyan miniszter áll, aki nem tud ellenállni az egyes érdekcsoportok nyomásának, addig nem lesznek változások” – mondta lapunknak Cigániková.

Dušan Zachar, az INEKO gazdaságkutató intézet elemzője támogatja a reformot. Elmondása szerint az elkövetkező évek egyik legfontosabb intézkedése lehet. „A reform leginkább a betegeknek kedvez. A kórházi ágyak megfelelő elosztása és kihasználása az alapvető feltétele a jó minőségű fekvőbeteg-ellátásnak” – magyarázta Zachar. Ám ő is hozzátette, a reform megvalósítását leginkább az érdekcsoportok lobbitevékenysége veszélyeztetheti, viszont ha a tárca kitart a program mellett, akkor az hosszú távon megoldhatja a kaotikus fekvőbeteg-ellátást.

Élethosszig tartó reform?

Peter Visolajský, az orvosszakszervezet (LOZ) elnöke is dicsérte a szándékot, de a megvalósítás miatt aggódik. „Vannak már tapasztalataink a korábbi reformokkal, az utóbbi években egy sem valósult meg. A mostani egyik fő gyengéje szerintem az, hogy jócskán túllépi Andrea Kalavská hivatali idejét. Elképzelhető, hogy a következő kormány teljesen másképp fog viszonyulni a kérdéshez. Ez esetben a reform akár rossz irányt is vehet, ami még nagyobb káoszt eredményez. Az orvosszakszervezet mindenesetre mindent elkövet, hogy a változások elsősorban a betegeknek és a kórházaknak kedvezzenek” – állítja az LOZ elnöke.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?