Jövőre hozzájárulhatunk szüleink nyugdíjához

néni k

Fontos változás: a nyugdíjkorhatár a jövőben a várható átlagéletkorral együtt emelkedik.

A munkaügyi tárca javaslataira a parlamentben jelen levő 133 képviselő közül 73 szavazott igennel, jövő januártól így látványos változásokra számíthatunk. A legtöbbeket érintő változás a szülői bónusz lesz, amelynek a lényege, hogy a Szlovákiában adózó dolgozók 2023-tól hozzájárulhatnak a szüleik nyugdíjához. A munkaügyi tárca eredetileg azt javasolta, hogy a gyermek mindkét szülője számára a bruttó bére 2,5-2,5%-át vezethesse el, végül azonban ezt a kulcsot1,5-1,5%ra csökkentették. Vagyis akiknek a bruttó fizetése jövőre legalább 1453 euró lesz, azok szülőnként 21,80 eurós bónusszal számolhatnak. A Sme rodina parlamenti képviselője, Petra Hajšelová javaslata alapján a szülői bónuszra való jogosultság és a kifizetés időpontja is módosul. A szülői bónuszra azok lesznek jogosultak, akik öregségi nyugdíjban részesülnek, továbbá azok is, akik rokkantsági vagy szolgálati nyugdíjat kapnak, és már elérték az öregségi nyugdíj korhatárát. A jövő évi szülői bónuszt a 2023-as év egészére egy tételben fizetik majd ki, az intézkedés pedig a jövő évi költségvetést várhatóan mintegy 250 millió euróval csapolja meg.

Az elfogadott társadalombiztosítási törvény szerint 40 évnyi munkaviszony után lehetővé teszik a korengedményes nyugdíjazást, ugyanakkor a nyugdíjkorhatár a várható átlagéletkorral együtt fog majd nőni. Ha ez megvalósul, évente két hónappal tolódhat ki a nyugdíjkorhatár. A nőknél azonban gyermekenként hat hónapot számítanak le.

A most elfogadott módosítás a 40 évnyi munkaviszony utáni korengedményes nyugdíjba vonulást is lehetővé teszi. Így ha valaki 18 évesen lép munkába, 58 évesen elmehet nyugdíjba. Aki azonban úgy dönt, hogy ilyen feltételek mellett megy nyugdíjba, annak a nyugdíját minden egyes olyan hónap után, amely az épp aktuális nyugdíjkorhatárig van még hátra, 0,3 százalékkal csökkentik. A korengedményes nyugdíjra való jogosultság akkor keletkezik, ha a korengedményes nyugdíj összege meghaladja az egy felnőtt személyre számított létminimum 1,6-szorosát.

Az új szabályok szerint a nyugdíjak lassabban nőnek majd. Míg jelenleg a nyugdíjak a január 1-jei átlagbér növekedésével arányosan emelkednek, az új szabályok szerint csak az átlagbér növekedési ütemének a 95 százalékával fognak emelkedni. Ha tavaly például hat százalékkal nőtt az átlagbér, akkor az átlagnyugdíj is hat százalékkal emelkedett. A költségvetés nagyobb fenntarthatósága érdekében azonban a jövőben nem a teljes 100 százalékkal, hanem 95-tel számolnak majd. Vagyis ha az átlagbér hat százalékkal nő, az átlagnyugdíj csak 5,7 százalékkal.

Nem kevésbé fontos változásnak számít az is, hogy a második nyugdíjpillérbe befizetett összeg mértéke az elkövetkező két évben nem emelkedik. Az eddig érvényes szabályok szerint a második pillérbe fizetendő járulékok mértéke a jövő évtől a bruttó bér 5,75 százalékára, 2024-től pedig 6 százalékára emelkedett volna, az új szabályok szerint azonban a jelenlegi, 5,5 százalékos kulcs 2023-ban és 2024-ben is érvényes lesz. A második pillérre vonatkozó kulcs így csak 2025 elejétől emelke-dik 5,75 százalékra, ami 2026-ra is vonatkozik majd, 2027-től pedig 6 százalékra nő.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?