Közélet

Jövő márciustól emelkedik a szociális segély

Pozsony/Szakolca | A kormány elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely alapján bizonyos esetekben módosul a szociális segélyre jogosultak köre, valamint növekszik a segélyek összege. A változások jövő év márciusától léphetnek érvénybe.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. november 7. 09:54

- Fotó: pixabay

A kormány tegnapi szakolcai kihelyezett ülésén jóváhagyta a munka-, szociális és családügyi minisztérium (MPSVR) által kidolgozott tervezetet, amely alapján 5%-kal nőhet a szociális segély, a védelmi támogatás, az ösztönző támogatás és az eltartott gyerek után járó segély.

Az egyedülálló személynek járó szociális segély alapösszege 3,10 euróval emelkedne, 64,70 euróra. Legfeljebb négy gyerek esetén az összeg 5,90 euróval emelkedne, vagyis 123,10 euró lesz. Gyermek nélküli pár esetén az összeg havi 5,40 euróval nőne, 112,50 euróra. Legfeljebb négy gyereket nevelő pár esetén 8 euróval emelkedne, 168,40 euróra.

Több változás is azt célozza, hogy visszaszorítsák a szociális juttatásokkal való visszaéléseket. „A törvényjavaslat alapvető célja a szociális rászorultságban élők motivációja munkahely keresésére, valamint a kiszolgáltatott helyzetben levő segélyezettek védelme” – tájékoztatott a minisztérium. Két szintje lesz az ösztönző támogatásnak, a nagyobb összeget azok kapják, akiknek a munkaviszonyból származó bevétele eléri a havi minimálbért. Növekszik az az összeghatár is, amely a középiskolai vagy főiskolai tanulók bevétele esetében nem számítódik bele a család összbevételébe, a diákok így akár 600 eurót is kereshetnek majd havonta. „A cél a kedvezőtlen szociális helyzetben levő diákok támogatása, valamint a családjaik szociális helyzetének a segítése” – közölte a minisztérium.

A törvényjavaslat kibővítené azoknak a személyeknek a kategóriáját, akiknél a segély elbírálásába nem számítódna bele a segély melletti munkavállalás. A jövőben ide tartoznának a várandós nők a szülés várható napja előtti nyolcadik héttől és a korengedményes nyugdíjasok.

 

2018. október 27. 16:01

Fico tovább gyártja a szociális csomagokat

Változásokat találunk a védelmi támogatás nyújtásának a feltételeiben is. „Javasoljuk, hogy a 25. életévüket be nem töltött fiatalok, valamint a 25. életévüket betöltött, tanulmányaikat nappali tagozaton folytató hallgatók a szüleikkel egy háztartásban élőként legyenek számon tartva, függetlenül attól, hogy a szüleikkel tényleg egy háztartásban élnek-e” – áll a minisztérium közleményében.

Az új törvény értelmében nem számítana a háztartás tagjának az a személy, aki a magiszteri tanulmányai alatt külföldi tanulmányúton vagy tanulmányi programon vesz részt, és a tanulmányi program szabályainak értelmében az alapvető életfeltételei biztosítottak.

A minisztérium továbbá javasolja, hogy az a háztartás, amelynek valamely tagja vállalkozik, ne minősülhessen anyagi szükséghelyzetben levő háztartásnak; ez alól kivételt képeznek azok a természetes személyek, akik kevesebb mint egy éve vállalkoznak, vagy ha a vállalkozásuk nem megszüntethető. Változnak a szükséghelyzetben levő segélyezésének feltételei abban az esetben is, ha a közös háztartásban élők közül legalább egy személy több mint 30, egymást követő napon át külföldön tartózkodik. Kivételt képezne az az eset, amikor a közös háztartásban élő személy külföldön tanul. A javaslat az ösztönző támogatás és a védelmi támogatás csökkentésével büntetné a törvényben előírt kötelezettségek be nem tartását.

„Nagyon örülök, hogy sikerült kialakítanunk egy rendszert, amellyel különbséget tudunk tenni azok között, akik nem akarnak dolgozni, csak otthon ülnek és a segélyre várnak, valamint azok között, akik szeretnének dolgozni” – mondta Peter Pellegrini kormányfő. Szerinte ez a különbség pénzben 300 eurót jelentene. „Ez olyan jelentős különbség lenne, mely reményeink szerint motiválná azokat, akik még mindig úgy gondolják, hogy Szlovákiában jobban megéri otthon maradni és segélyen élni” – hangsúlyozta Pellegrini. Jövőre 520 euróra emelkedik a minimálbér. (TASR, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Továbbra sincs megegyezés az MKP és a Híd között

Frissítve

Hetekig is eltarthat a Tátrában rekedt barlangászok mentése

VIDEÓ: Puskás-díj - Zsóri Dániel gólja is a jelöltek között

Tizenhat fiatalkorú volt a Párkányban elfogott illegális bevándorlók között

Anya csak egy van, de bízhatunk benne?

Rolls-Royce Dawn: a várt pirkadat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?