Közélet

Jóváhagyták az azonosító számok bevezetését

Pozsony | A jelenlegi születési számot az azonosító számok válthatják fel. A kormány a szerdai ülésén jóváhagyta az erről szóló törvényjavaslatot. A belügyminisztérium szerint a születési számok már nem elégítik ki a mai informatikai rendszerek által támasztott igényeket.
TASR

2019. november 6. 13:00

Frissítve
személyi igazolvány
- Képarchívum, illusztráció

A belügyminisztérium szerint 2053-tól kezdve problémát jelentene a születési számok generálása során a duplicitás elkerülése. Az új rendszer bevezetésével a személyi adatokkal való visszaélést is meg akarják előzni. Denisa Saková (Smer) belügyminiszter szerint az új, jelentéstartalom nélküli azonosító számok bevezetésének gondolata még a kétezres évek közepén merült fel.

A javaslat értelmében az állampolgárok a jövőben a természetes személyek jelentéstartalommal nem bíró azonosító száma segítségével kommunikálnának a közigazgatási szervekkel. Ez egy 10 számjegyű, véletlenszerűen generált számsor lenne, amelyet a hivatalos iratokon is feltüntetnének. Emellett létezne egy titkos „alapazonosító” is, melyet az egyes informatikai rendszerek közötti adatforgalom lebonyolítása során használnának a természetes személyek azonosítására. Ebből az alapazonosítóból hoznák létre az ún. szektorazonosítót, ennek segítségével tartanák nyilván az egyes intézmények a természetes személyeket.

Saková szerint elképzelhető, hogy a törvény 2020. április 1-jével hatályba lép. Az új azonosító rendszer 2030-ban váltaná fel teljes mértékben a régit. Az átmeneti időszakban mindkettő használatban lenne. A belügyminiszter szerint a parlament ebben a ciklusban már nem fogja megvitatni a törvényjavaslatot, így annak végleges elfogadása már az új kormány és parlament dolga lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hazai élelmiszer

Tarol a külföldi élelmiszer

A rendőrség egy pozsonyi étteremben előállította Sólymos Lászlót

Mocsai Lajos

Mocsai Lajos: „Lehet álmodozni az itthoni Eb-győzelemről”

Az aszály miatt drágulhat a cukor

Drágább lesz a cukor

Áramütés veszélye miatt hűtő- és fagyasztószekrényeket hív vissza az IKEA

A pozsonyi IKEA három árukiadó helyet nyit

sertés

Hét érdekesség a sertésekről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.