Jóváhagyta a kormány a 13. nyugdíj emelésére vonatkozó javaslatot

pénz euró

A kormány szerdán elfogadta a 13. nyugdíj emelésére vonatkozó javaslatot. Eszerint a 13. nyugdíj eléri az átlagnyugdíj összegét, ami az öregségi nyugdíjasok esetében több mint 600 eurót tesz ki. A módosításra még a parlamentnek is rá kell bólintania.

A 13. nyugdíj összege az eddigi szabályozás szerint 50 és 300 euró között mozgott. A fogyasztói árak 2020-tól tapasztalt jelentős emelkedése ellenére ez az összeg nem emelkedett, az említett időszakban így csökkent a reálértéke – indokolja a munkaügyi tárca a kormány által elfogadott növelést.

„A nyugdíjasok idén decemberben kapják meg a 13. nyugdíjat, de a kormánynak lehetősége lesz arra, hogy az összeg egy részét már korábban, rendelet útján kifizesse, ha például időközben újra megugrana az infláció” – mondta el Erik Tomáš munkaügyi miniszter. Szerinte azonban nem csupán az öregségi nyugdíjasok, hanem a rokkantak, az özvegyek és az árvák is megkapják a megemelt 13. nyugdíjat, amely az egyes nyugdíjtípus átlagos összegének felel meg. Idén a tárcavezető szerint az öregségi nyugdíjasok például 606 eurót, a 70 százalék feletti rokkantsággal rendelkező rokkantnyugdíjasok pedig 494 eurót kapnak. „Ha egy adott nyugdíjtípus átlagos összege kevesebb, mint 300 euró, a 13. nyugdíj összege 300 euró lesz” – figyelmeztet Tomáš. Eszerint egyetlen tizenharmadik nyugdíj sem lesz kevesebb 300 eurónál, így például a 70 százalék alatti rokkantsággal rendelkező rokkantnyugdíjasok is 300 eurót kapnak majd. A most elfogadott javaslat szerint a 13. nyugdíj a jövőben nem állami szociális juttatás lesz, hanem egy új nyugdíjjuttatás, amit az idei évtől kezdve így már nem az állam fizet majd állami szociális ellátás formájában, hanem a Szociális Biztosító.

A munkaügyi tárca szerint a nyugdíjban részesülők száma idén meghaladja az 1,47 milliót, ami a következő években tovább nő. Ennek megfelelően a most elfogadott intézkedések idei összköltsége meghaladja a 828 millió eurót, a jelenlegi választási ciklus végére, vagyis 2027-re azonban már eléri az 1,033 milliárd eurót.

Tomáš szerdán kitért a korkedvezményes nyugdíjba vonulók növekvő számával kapcsolatos problémára is. „Már dolgozunk a megoldáson, ezt azonban a koalíciós tanácsnak is meg kell vitatnia, és nem szeretném bemutatni a javaslatainkat azelőtt, míg ez utóbbira nem kerül sor” – mondta el a tárcavezető. Tavaly közel 18 ezer kérvényezőnek ítélték meg a korkedvezményes nyugdíjat, 55 százalékkal többnek az egy évvel korábbinál, miközben további 25 ezer kérelem még függőben van.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?