Közélet

Januártól nő a pedagógusbér

Pozsony | Januártól tíz százalékkal emelkedik a pedagógusok bére, az ágazat örül az emelésnek ugyanakkor arra is emlékeztetnek, hogy a tanárok bére még így sem közelíti meg a többi diplomás átlagkeresetét.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. január 7. 10:01

iskola illusztráció
- TASR-felvétel

Az oktatási minisztérium éves költségvetésében 200 millió eurót különítettek el a pedagógusok idei béremelésére. A kollektív szerződés értelmében a korábban szeptemberre tervezett 6 százalékos emelés helyett januártól 10 százalékkal emelkedik a tanárok fizetése – beleértve az egyetemi oktatókat, a tudományos dolgozókat és a doktoranduszokat is. Sőt, a kollektív szerződés alapján 2020 januárjától újabb 10 százalékos béremeléssel számolhatnak. 

A tanárok kezdő fizetése így a tavalyi bruttó 690 euróról, a 10 százalékos béremelést követően, idén 759 euróra nő. Számos pedagógus szerint a mostani emeléssel pusztán a korábbi évek mulasztásait hozza be a kormány, s a pedagógusok bére továbbra iselmaradazátlagkeresettől. Kelet-és Közép-Szlovákiában ez az összeg már viszonylag elfogadhatónak számít, Nyugat-Szlovákiában viszont ilyen összegért képtelenség hosszú távon megtartani az informatika-, illetve nyelvtanárokat. Ráadásul az utóbbi időben már matematika- és fizikatanárokból is hiány van. 

Vladimír Crmoman, a Szlovák Pedagóguskamara tagja szerint arra kellene törekedni, hogy a tehetséges fiatal tanárok a pályán maradjanak. „A trend viszont az, hogy 3-4 év után távoznak az oktatásügyből – állítja Crmoman. Peter Pellegrini (Smer) kormányfő ősszel jelezte, az oktatási tárca és a pénzügy feladatul kapta egy olyan terv kidolgozását, amellyel jelentősen emelkedhetne a kezdő pedagógusok bére. Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatási miniszter a Markíza tévének elmondta, hogy már körvonalazódik a kezdő pedagógusok béremelésének modellje, melyet úgy akarnak beállítani, hogy az összeg ne lépje túl a például 15-20 éve pályán levő kollégáik bérezését, ugyanakkor az ágazatba csábítsa a tehetséges fiatalokat. A kezdő pedagógusok béremelésének pontos mechanizmusa egyelőre nem ismert. Ugyanakkor Lubyová 9 százalékos béremelésről beszélt már a szeptembertől munkába álló kezdők részére. Az intézkedés részét képezné az is, hogy a magasabb kezdő fizetés fejében a fiatalok bére lassan emelkedne. Egy ideig alacsonyabb összeget kapnának a ledolgozott évek után. Ha ezt az elképzelést sikerül megvalósítani, akkor szeptemberben a kezdő tanárok 820 euróért léphetnek munkába. (Markíza, TASR, ie)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
rejtő

Itt nyugtalankodott csendesen – Rejtő Jenőről

csemadok

GALÉRIA: Vasárnap tartották a Csemadok országos emlékműsorát

test

Mit tegyünk, ha elkapjuk az omikront?

dddd

Elhunyt Mokány Csaba színész, rendező

utasszállító illusztráció

Tizenegy órát töltött egy potyautas egy repülőgép futóműaknájában

ddd

Squid Game-univerzumot tervez a Netflix

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.