Közélet

Januártól nő a pedagógusbér

Pozsony | Januártól tíz százalékkal emelkedik a pedagógusok bére, az ágazat örül az emelésnek ugyanakkor arra is emlékeztetnek, hogy a tanárok bére még így sem közelíti meg a többi diplomás átlagkeresetét.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. január 7. 10:01

iskola illusztráció
- TASR-felvétel

Az oktatási minisztérium éves költségvetésében 200 millió eurót különítettek el a pedagógusok idei béremelésére. A kollektív szerződés értelmében a korábban szeptemberre tervezett 6 százalékos emelés helyett januártól 10 százalékkal emelkedik a tanárok fizetése – beleértve az egyetemi oktatókat, a tudományos dolgozókat és a doktoranduszokat is. Sőt, a kollektív szerződés alapján 2020 januárjától újabb 10 százalékos béremeléssel számolhatnak. 

A tanárok kezdő fizetése így a tavalyi bruttó 690 euróról, a 10 százalékos béremelést követően, idén 759 euróra nő. Számos pedagógus szerint a mostani emeléssel pusztán a korábbi évek mulasztásait hozza be a kormány, s a pedagógusok bére továbbra iselmaradazátlagkeresettől. Kelet-és Közép-Szlovákiában ez az összeg már viszonylag elfogadhatónak számít, Nyugat-Szlovákiában viszont ilyen összegért képtelenség hosszú távon megtartani az informatika-, illetve nyelvtanárokat. Ráadásul az utóbbi időben már matematika- és fizikatanárokból is hiány van. 

Vladimír Crmoman, a Szlovák Pedagóguskamara tagja szerint arra kellene törekedni, hogy a tehetséges fiatal tanárok a pályán maradjanak. „A trend viszont az, hogy 3-4 év után távoznak az oktatásügyből – állítja Crmoman. Peter Pellegrini (Smer) kormányfő ősszel jelezte, az oktatási tárca és a pénzügy feladatul kapta egy olyan terv kidolgozását, amellyel jelentősen emelkedhetne a kezdő pedagógusok bére. Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatási miniszter a Markíza tévének elmondta, hogy már körvonalazódik a kezdő pedagógusok béremelésének modellje, melyet úgy akarnak beállítani, hogy az összeg ne lépje túl a például 15-20 éve pályán levő kollégáik bérezését, ugyanakkor az ágazatba csábítsa a tehetséges fiatalokat. A kezdő pedagógusok béremelésének pontos mechanizmusa egyelőre nem ismert. Ugyanakkor Lubyová 9 százalékos béremelésről beszélt már a szeptembertől munkába álló kezdők részére. Az intézkedés részét képezné az is, hogy a magasabb kezdő fizetés fejében a fiatalok bére lassan emelkedne. Egy ideig alacsonyabb összeget kapnának a ledolgozott évek után. Ha ezt az elképzelést sikerül megvalósítani, akkor szeptemberben a kezdő tanárok 820 euróért léphetnek munkába. (Markíza, TASR, ie)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus
Frissítve

101 új azonosított fertőzött Szlovákiában

A képen Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök.
Frissítve

Matovič szerint Lučanský tehető felelőssé a közlekedés összeomlásáért

koronavírus

Örömhír: már 16 személy gyógyult ki a koronavírusból Szlovákiában

Ivan Korčok

Több mint 4000 szlovák állampolgár hazatelepülését segítette a külügy

Zuzana Čaputová

Čaputová azt üzente a romáknak, ő mindenki köztársasági elnöke

GALÉRIA: Így zajlik az ellenőrzés a járáshatárokon

GALÉRIA: Így zajlik az ellenőrzés a járáshatárokon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.